Nakon pobjede protiv Crne Gore, poraza od Italije, te slavlja protiv Rumunjske, hrvatski vaterpolisti su svladali Grčku osiguravši plasman u četvrtfinale, ali i ovojivši važne bodove u borbi za što bolju poziciju uoči faze na ispadanja.

“Barakudama” sada pobjeda u zadnjem kolu protiv SAD donosi najmanje drugo mjesto u skupini i nešto lakšeg suparnika u četvrtfinalu.

Nakon što je Grčka povela 1-0, hrvatska reprezentacija je sjajno odgovorila golovima Lorena Fatovića, Mare Jokovića i Luke Lončara okrenuvši rezultat u 3-1 prednost. Međutim, Grci su do kraja prve četvrtine ipak izjednačili na 3-3.

Na otvaranju druge četvrtine Marko Žuvela nije realizirao peterac, propustili smo i tri igrača više, dok su Grci s druge strane s nova dva gola u nizu poveli sa 5-3.

Grčka je tako od rezultata 1-3 spojila četiri gola u nizu za +2 (5-3). Konsantin Harkov je golom 35 sekundi prije kraja četvrtine prekinuo hrvatski post smanjivši na 5-4. Nažalost, Angelos Vlachopoulos je četiri sekunde prije kraja poluvremena ponovo vratio Grke do dva gola prednosti.

Na otvaranju drugog dijela “probudio” se Marinić Kragić s dva gola u nizu, srećom niti Grci nisu realizirali peterac, Ioannisu Fountoulisu je ispala lopta.

Hrvatska je tri i pol minute prije kraja trećeg perioda golom Ante Vukičevića napokon i povela (9-8). U posljednjim trenucima četvrtine Marinić Kragić je svojim trećim golom doveo “barakude” i do dva gola prednosti (11-9), prvi put nakon 3-1 iz prve četvrtine.

Grci se nisu predavali, smanjili su na 11-10, pa 12-11, imali su igrača više za izjednačenje, no Popadić je briljirao s tri obrane u nizu ostavivši nas u vodstvu. Četiri minute prije kraja niti Popadić nije mogao ništa i Grčka je izjednačila na 12-12.

Harkov je tri minute prije kraja zabio važan gol za 13-12, a dvije minute prije kraja isti je igrač pogodio i za 14-12. Grčka je 70 sekundi prije kraja smanjila na 14-13, a nakon što nismo realizirali igrača više, imali su zadnjih 10 sekundi za remi, ali su izgubili loptu.

Hrvatsku su do pobjede predvodili Konstantin Harkov sa četiri i Jerko Marinić Kragić, te Loren Fatović sa po tri gola, dok je Toni Popadić imao devet obrana.

U grčkim redovima petorica igrača su zabila po dva gola.

Kasnije se iz ove skupine sastaju Crna Gora – SAD, te Italija – Rumunjska.

Hrvatska je ovom pobjedom preuzela vodstvo na ljestvici s devet bodova, dok Grčka i Italija imaju po osam bodova, no Talijani imaju i susret manje.

U posljednjem kolu hrvatske vaterpoliste u ponedjeljak očekuje susret protiv SAD s početkom u 18.30 sati.

Plasman u četvrtfinale izborit će četiri najbolje ekipe.

HRVATSKA – GRČKA  (3-3, 1-3, 7-3, 3-4)

PARIZ. Paris Aquatic Centre; Suci: Vojin Putniković (Srb), David Gomez (Špa)

HRVATSKA: Bijač, Popadić; Burić, Fatović 3, Lončar 1, Joković 1, Bukić 1, Vukičević 1, Žuvela, Marinić Kragić 3, Vrlić, Biljaka, Harkov 4

GRČKA: Zerdevas, Tzortzatos; Genidounias 1 (1), Skoumpakis 1, Kalogeropoulos 2, Fountoulis 2, Papanastasiou 2, Gkillas, Argyropoulos Kanakakis 2 (1), Papanikolaou, Kakaris, Nikolaidis 1, Vlachopoulos 2

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 6/11, Grčka 7/11

PETERCI: Hrvatska 0/2, Grčka 2/3