Ni kiša nije ugasila požare u Tučepima i kod Trogira

narod - prije 5 sati - link

Kiša koja je u noći s petka na subotu nakratko padala na širem splitskom području pomogla je gasiteljima na požarištima u Tučepima kod Makarske i u Vinišću nedaleko Trogira. No, unatoč tome požari su još aktivni, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Već se četvrti dan brojni vatrogasci, kojih je u početku bilo 300, a sada se njihov broj smanjio na 150, sa 77 vozila bori s požarom otvorenog prostora iznad Tučepa i kod Podgore gdje gori makija, nisko raslinje i borova šuma.

Osim svih raspoloživih vatrogasnih snaga iz Splitsko-dalmatinske županije na požarištu su i vatrogasci iz unutrašnjosti Hrvatske.

Kako bi se gasitelji barem malo odmorili na terenu se izmjenjuju svakih 12 sati. Imaju i potporu zračnih snaga, a do sada je izgorjelo ukupno 750 hektara.

U pomoć vatrogascima pristižu kolege iz drugih županija

​U drugom požaru na otvorenom prostoru u Vrsinama isto sudjeluju vatrogasci s područja županije kojima su u pomoć došle kolege iz Ličko- senjske i Koprivničko- križevačke županije.​

Iz zraka su im pomagala dva air tractora, a na terenu je i dalje stotinjak vatrogasaca sa 30 vozila. Opožarena površina iznosi 500 hektara niskog raslinja i borove šume.

U operativnom centru kažu da im je kiša puno pomogla, da će avioni i danas biti aktivni na požarištima, te da po malo reduciraju snage na terenu i rade na sanaciji.

Buble: Dosta je pomogla kiša

Za N1 je situaciju na požarištu kod Vrsina komentirao i zapovjednik Marin Buble.

“Noć je počela burno. Oko tri smo imali sreću, na većini požarišta pala je dobra kiša, sad je situacija stabilna. Rješavamo svako izdimljavanje, vatrogasci su još uvijek tu. Preko sto ih je bilo tu noćas. Ujutro smo nešto reducirali broj, moraju se odmarati”, govori Buble.

“Dosta je pomogla kiša, ne samo zbog požarišta, nego i psihološki. Ipak, vjerujem da bi situacija ujutro bila slična i bez kiše”, govori. Objašnjava da je požar s kojim se danima borilo bio jako zahtjevan, gorila je velika površina, a teren je nepristupačan.

Buble smatra kako još nije bila situacija za traženje međunarodne pomoći.

“Ovo je trajalo, ali sad imamo dobru situaciju. Kolike su mogle biti, štete su minimalne. Svaka šteta je velika, ali s obzirom na to što je sve bilo ugroženo, sve je minimalno. Kuće su bile ugrožene, ali nijedna nije stradala”, rekao je. Zaključio je da je požar pod kontrolom.

Objava Ni kiša nije ugasila požare u Tučepima i kod Trogira pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

dalmacija (47)Hrvatska (3594)Izdvojen članak (227)požar (457)trogir (38)tučepi (38)