Nezaposlenost u PGŽ-u pala za 18% Na popisu Zavoda najviše žena i osoba starijih od 50

novilist - prije 7 sati - link

RIJEKA Prema podacima riječke Područne službe Zavoda za zapošljavanje, u Primorsko-goranskoj županiji koncem lipnja evidentirano je bilo 4.713 nezaposlenih osoba, odnosno za 18,1 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Prateći podatke od početka ove godine, očekivano, najveći pad nezaposlenosti događao se s približavanjem turističke sezone, naročito u ožujku i travnju, a vrlo blizu dvoznamenkastom postotku smanjenja nezaposlenih osoba u odnosu na prethodni mjesec, točnije 9,1 posto, zabilježen je i do konca svibnja. S obzirom na najsvježiji podatak prema kojem je do konca svibnja na Zavodu bilo evidentirano 4.716 osoba, moglo bi se zaključiti da je to to – barem što se tiče pozitivnih refleksija turističke sezone na zapošljavanje.

Najmanje u Rabu

Žene i oni iznad 50 godina starosti, nažalost, i dalje prednjače u strukturi nezaposlenih. Od ukupnog broja, koncem lipnja nezaposlenih je žena bilo 2.693 ili 57,1 posto dok je na osobe s navršenih 50 i više godina života otpadalo čak 40,2 posto s liste Zavoda. Uspoređujući podatke iz istog razdoblja prošle godine, riječ je o »tvrdokornim« trendovima, očito, jer nikakavi primjetniji pomaci nisu vidljivi.

Prema obrazovnoj strukturi, najbrojniji među nezaposlenima u našoj Županiji činile su osobe sa završenom srednjom školom, bilo da je riječ o četverogodišnjoj ili onoj za KV i VKV radnike, dok je na osobe s fakultetskom diplomom otpadalo 13,4 posto, otprilike isto kao i na one koji su završili osnovnu školu, ali i one koji uopće nemaju škole.

Logično, s obzirom na broj stanovnika, najveći broj nezaposlenih evidentiran je u riječkoj ispostavi, čak 68,9 posto u ukupnom broju, potom slijedi Opatija s 10 posto, Crikvenica s 5,9 posto, Delnice s 5,4 posto te Krk s 4,2 posto. Najmanje nezaposlenih bilo je u ispostavi Rab – tek 0,8 posto, a niski postoci bilježe se i u Čabru, Vrbovskom i ispostavi Cres-Lošinj. Pozitivne trendove ovih gradova i općina na začelju neslavne liste oslikava i činjenica da je, prema podacima HZZ-a, do najvećeg smanjena nezaposlenih osoba došlo upravo u Čabru – 41,1 posto, Vrbovskom – 35,7 posto i Rabu na kojem je u proteklih godinu dana evidentirano 35,1 posto manje nezaposlenih.

Priljev na Zavod

Više od 87 posto evidentiranih na Zavodu za zapošljavanje u svojoj radnoj knjižici imaju upisano prethodno radno iskustvo, a najviše je njih radilo u djelatnosti trgovine, pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te u prerađivačkoj industriji.

Tijekom lipnja na Zavod se prijavilo 586 novih osoba što je za blizu 20 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Velika većina njih, 82,4 posto, stigla je direktno iz radnog odnosa, najviše zbog isteka ugovora na određeno vrijeme, dok su u bitno manjem obimu bili u pitanju razlozi kao što je poslovno uvjetovani ili sporazumni prekid radnog odnosa. Podaci riječke područne službe pokazuju da je prošlog mjeseca novčanu naknadu koristilo 19 posto od evidentiranih nezaposlenih osoba, što je za 9 posto manje nego što je to bio slučaj u istom razdoblju lani. Na Zavodu za zapošljavanje najviše je novoprijavljenih, njih čak 188, stiglo iz djelatnosti obrazovanja, iz trgovine njih 55, a iz prerađivačke industrije 46. Novčanu naknadu u lipnju koristilo je 896 osoba s burze nezaposlenih, što je za 9 posto manje u usporedbi s istim razdobljem lani.

Objava Nezaposlenost u PGŽ-u pala za 18% Na popisu Zavoda najviše žena i osoba starijih od 50 pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

nezaposlenost (11)pgž (125)rijeka (1221)