Putin osobno dočekao oslobođene špijune, među njima i djecu koja nisu znala da su Rusi

narod - prije 8 sati - link

PutinPutin

Vladimir Putin pozdravio je i dočekao na pisti u moskovskoj zračnoj luci Vnukovo ruske špijune, agenate spavače i osuđenog ubojicu, u najvećoj razmjeni zarobljenika Rusije i Zapada od Hladnog rata. Među njima je bio i ruski špijunski par koji je do prije godinu i pol živio sa svoje dvoje djece u Sloveniji te ubojica Vadim Krasikov.

“Čestitam na povratku u domovinu!” rekao im je Putin.

Za 10 Rusa koji su se vratili u domovinu organiziran je doček na crvenom tepihu s počasnom stražom. Neki su dobili buket cvijeća, a neki zagrljaj predsjednika. Putin je zagrlio Vadima Krasikova, ubojicu FSB-a koji je u Njemačkoj služio doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva čečenskog disidenta rođenog u Gruziji.

Predsjednik Putin obećao im je svima državne nagrade.

“Želio bih se obratiti onima od vas koji su izravno povezani s vojnom službom”, nastavio je. ”Hvala vam na vjernosti zakletvi i dužnosti prema domovini, koja vas ni na trenutak nije zaboravila.”

Putin je zagrlio Vadima Krasikova, ubojicu FSB-a

Iznoseći detalje o razmjeni i oslobođenima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je Vadim Krasikov, ubojica kojeg je Njemačka oslobodila, bio zaposlenik ruske sigurnosne službe FSB-a i da je služio u Alpha Group, FSB-ovoj jedinici specijalnih snaga.

Njemački sud osudio je Krasikova za ubojstvo bivšeg čečenskog militanta u berlinskom parku 2019. Njega je Vladimir Putin zagrlio nakon što je izašao iz aviona u Moskvi u četvrtak navečer.

Krasikov, koji je nosio bejzbolsku kapu i gornji dio trenirke, bio je prvi od povratnika koji je izašao iz aviona i susreo se s Putinom. Ukazujući na taj način njegovu važnost za Moskvu, koja se ponosi povratkom obavještajnih operativaca uhićenih u inozemstvu.

>Putin tvrdi da je namjeravao razmijeniti Navaljnog

“Ilegalni” agenti spavači djelovali u Sloveniji s argentinskom putovnicom

Među oslobođenima su i takozvani “ilegalni” agenti spavači – Dultcevi, muž i žena koje je sud u Sloveniji osudio da su se lažno predstavljali kao Argentinci radi špijuniranja, a koji su s dvoje djece avionom deportirani u Rusiju. Oni su živjeli u Ljubljani pod imenima Maria Mayer i Ludwig Girsch, a zapravo su agenti ruske inozemne obavještajne službe Ana i Artjom Duljcev.

Peskov je rekao da je par, dok je bio u zatvoru, imao samo ograničen pristup svojoj djeci te da su bili u strahu da ne izgube skrbništvo.

“Djeca su jučer pitala svoje roditelje tko ih je dočekao (u Moskvi). Nisu ni znali tko je Putin. Ovako rade ‘ilegalci’. Oni se toliko žrtvuju zbog predanosti svom poslu”, rekao je Peskov.

>Obavještajne agencije SAD-a: Putin vjerojatno nije naredio ubojstvo Navaljnog

Djeca ruskog bračnog para nisu znali da su Rusi, Putin ih pozdravio na španjolskom

Obitelj ruskih agenata spavača koja je djelovala u Ljubljani pod argentinskom putovnicom, živjela je tako tajnovito da su njihova djeca saznala da su Rusi tek nakon polijetanja, priopćio je Kremlj u petak.

“Prije toga nisu znali da su Rusi i da imaju bilo kakve veze s našom zemljom”, rekao je novinarima Dmitrij Peskov.

“Vjerojatno ste uočili da djeca kada su silazila niz stepenice aviona nisu govorila ruski te da ih je Putin pozdravio na španjolskom: ‘Buenas noches’ (Dobra večer).”

Peskov je kazao da ruske vladine agencije rade na oslobađanju drugih Rusa u inozemstvu. O razmjeni su pregovarali FSB i američka Središnja obavještajna agencija, rekao je.
Putinova odluka da ih dočeka na pisti bila je zbog iskazivanja “počasti ljudima koji služe svojoj zemlji i koji su se nakon vrlo teških iskušenja, a zahvaljujući napornom radu mnogih ljudi, uspjeli vratiti u domovinu”, rekao je.

>Putin za rat optužuje Zapad i tvrdi da je nemoguće poraziti Rusiju na bojištu

Rusija pustila američkog novinara Evana Gershkovicha i ruskog disidenta Vladimira Kara-Murza

Rusija i Amerika su više od pola godina vodili pregovore o razmjeni. Sinoćna razmjena je uključivala 24 zatvorenika, uključujući 16 koji su se selili iz Rusije na Zapad i osam zatvorenika koji su držani na Zapadu vraćeni u Rusiju. Među onima koje je Moskva pustila su američki novinar Evan Gershkovich i ruski disident Vladimir Kara-Murza, koji osim ruskog ima i britansko državljanstvo.

Iako je Moskva pustila više zatvorenika nego što ih je primila, ruske su vlasti to prikazale kao pobjedu.

Upitan je li razmjena zarobljenika znak da bi Rusija mogla biti spremna za postizanje kompromisnog dogovora o Ukrajini, Peskov je rekao kako je riječ o različitim situacijama, no, da se radi na mogućem diplomatskom rješenju rata, piše Reuters.

Objava Putin osobno dočekao oslobođene špijune, među njima i djecu koja nisu znala da su Rusi pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (216)Rusija (434)Svijet (1802)vladimir putin (180)