Komemoracija za Alenku Juričić: Odgajala nas je da, kamo god gremo, svoje ne pozabimo

novilist - prije 16 sati - link

JELENJE  Okupili smo se kako bismo odali počast jednoj izuzetnoj osobi, Alenki Juretić, čuvarici naše grobničke baštine. Alenka nije bila samo članica Kulturno-umjetničkog društva Zvir, bila je njegova duša i srce, osoba koja je svojim radom i predanošću ostavila neizbrisiv trag u kulturnom životu i baštini našeg zavičaja. Svi mi koji smo imali privilegiju poznavati Alenku i raditi s njom, znamo koliko je bila posvećena očuvanju običaja i dijalekta. Svojim neumornim autorskim radom, bila je svjetionik našeg kulturnog nasljeđa i izvor inspiracije za sve nas. Alenka je kroz 40 godina svog djelovanja u KUD-u Zvir uspjela izvući iz zaborava, očuvati i prenijeti našu baštinu na mlađe generacije. Njezina knjiga “Grobnički luštrini”, kao i brojni audio-vizualni zapisi, ostaju trajno nasljeđe koje će služiti kao izvor znanja i inspiracije budućim generacijama, kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja na komemoraciji održanoj u Domu kulture Dražice, koju je za Alenku Juretić, dugogodišnju voditeljicu Zvira, koja je preminula početkom ovog tjedna u 83. godini života, organizirao KUD Zvir, uz potporu Općine Jelenje.

Štovatelji lika i djela Alenke Juretić u Domu kulture u Dražicama / Snimio Sergej DRECHSLER

Velika djela

Predsjednica KUD-a Zvir Agatha Linić Čabrijan podsjetila je kako je Alenka odrasla u obitelji petero braće i sestara, u kojoj se uvijek pjevalo i plesalo, pa je ona takav odnos prenijela i na djecu i mlade.

– Gospa Alenka je bila puno toga – i mama i nona, teta, prijateljica, učiteljica, plesačica i pjevačica, koja je cijeli svoj život posvetila njegovanju kulturne baštine Grobnišćine, pa je od samih osnutaka Zvira, 1973. godine, bila jedna od voditeljica. Provodila je terenska istraživanja folklorne baštine grobničkog kraja, pa je svoja saznanja pretvorila u inicijativu i 1977. godine osnovala folklornu sekciju Zvira, a 1982. godine i dječju folklornu skupinu. Njegovala je domaći autohtoni folklor i otkrivala grobničke plesove, a zaslužna je i za idejnu rekonstrukciju stare grobničke nošnje, potpisnica je mnogobrojnih manifestacija, među kojima i “Tanac pod feštu”, “Zatancajmo po domaći”, “Grobnički tići kantaju” i drugih. Dobitnica je nagrada za životno djelo Općine Jelenje i Primorsko-goranske županije, rekla je Linić Čabrijan.

Cijelu obitelj uvukla u folklor

 

Posebno emotivan trenutak komemoracije bio je govor kćeri Alenke Juretić – Ane Martinez, koja je rekla kako je njezina majka cijelu svoju užu i širu obitelj uvukla u folklor.

– Bezbroj puta sam s njom išla od Kukuljana do Podhuma i svjedočila njezinom razgovoru sa starim ljudima, sve je zapisivala, poslije crtala nošnju, išle smo u Rijeku birati materijal za nošnju. Da nije bilo tako, ne bi bilo ni grobničkog tanca, ali dok je njega, i naša će mama biti s nama, rekla je Martinez.

Komemoraciji su, uz ožalošćenu obitelj i njezine Zvirovce, nazočili i mnogobrojni prijatelji i suradnici Alenke Juretić. Kao izaslanik primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine obratio se Franjo Butorac, dugogodišnji prijatelj i suradnik pokojnice, koji je rekao kako je Alenka Juretić bila vizionarka.

– Dokaz njezine veličine su njezina djela, ali i svi vi koji ste se okupili na današnjoj komemoraciji. Ostaje utjeha da je Alenka Juretić svojim radom i djelovanjem ostavila puno toga iz čega će moći učiti i generacije koje dolaze, rekao je Butorac.

Sjećanja na druženja i rad s Alenkom Juretić podijelili su i neki članovi Zvira, pa je tako Gordana Juretić-Perušić rekla kako je Alenka Juretić obilježila i oblikovala živote mnogih od njih – i kao učiteljica u OŠ Jelenje-Dražice i kao voditeljica folklorne skupine Zvira. Martina Mičetić Davidić istaknula je kako je Alenka uvijek bila draga i blaga te vedra i nasmijana osoba.

– Uz nju sam rasla, uz nju sam stasala, ona je dio mene. Odgajala nas je da, kamo god gremo, svoje ne pozabimo. I sada, kada više nije fizički među nama, živjet će i biti s nama uz svaki kanat i tanac, rekla je Mičetić Davidić.

Snimio Sergej DRECHSLER

Alenka Juretić, komemoracija

Mazurka za kraj

Počasna članica Zvira Cvetana Linić sjetila se Alenke Juretić kroz pjesmu koju je napisala. “S nama ćeš svagde i vavek bit, ni mi ni tvoja Grobnišćina te nećemo nikada pozabit”, rekla je Linić.

Bivši načelnik Općine Jelenje Branko Juretić rekao kako je Alenka svoje Grobničane uvijek htjela pokazati i ostatku Hrvatske, Europe, pa i svijeta te u tome bila vrlo uspješna. Alenka Juretić bila je velika vjernica, o čemu je svjedočio i nekadašnji jelenjski župnik mons. Sanjin Francetić.

– Ona je doista svjedočila svoju vjeru i hvala Bogu na takvoj toploj i plemenitoj osobi, koja je u svakom smislu bila učiteljica, rekao je Francetić.

Komemoracija je završila mazurkom za koju je koreografiju napravila Alenka Juretić i za koju je nagrađena zlatnom medaljom na jednom od natjecanja “Drmeš-da”, a koju su izveli Zvirovci Vanja i Mihaela.

Objava Komemoracija za Alenku Juričić: Odgajala nas je da, kamo god gremo, svoje ne pozabimo pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Jelenje (13)rijeka (1221)