‘Antiratna akcija’ na Trgu: Provokacija ekstremno lijevih udruga uoči ‘Oluje’

narod - prije 5 sati - link

OlujeOluje

Svake godine uoči obljetnice veličanstvene vojno-redarstvene operacije „Oluje“, u kojoj je oslobođen gotovo sav okupirani teritorij Republike Hrvatske, ekstremno lijeve parapolitičke udruge organiziraju takozvanu „Antiratnu akciju“ na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Okupljeni ne nailaze na odobravanje javnosti. Mnogi u tom performansu vide isključivo – provokaciju.

> Ministarstvo branitelja odgovorilo na prozivke Documente: Žele narušiti dostojanstvo Oluje

‘Zločini u Oluji su odgovornost svih nas’, ‘Ne u naše ime’

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja, na glavnom zagrebačkom trgu okupile su se sljedeće udruge: Centar za žene žrtve rata ROSA, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK iz Sarajeva, Centar za građansku hrabrost, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Ženska mreža Hrvatske. Izrazili su svoje suosjećanje sa žrtvama rata te pozvali na procesuiranje ratnih zločina iz „Oluje“. Razvili su tri transparenta. Na najvećem je pisalo: „Zločini u Oluji su odgovornost svih nas“. Pored njega nalazio se transparent s mjestima i gradovima gdje je netko ubijen tijekom i nakon operacije. Treći transparent imao je natpis: „Ne u naše ime“.

> Vukovar: Identificirane tri osobe poginule u Domovinskom ratu

Domovinski rat ili ‘rat devedesetih’?

Takozvanu ‘Antiratnu akciju’ popratili su brojni mediji. Predvodnici prosvjeda u izjavi za javnost istaknuli su kako se Hrvatska mora „suočiti s prošlošću“. Rečeno je kako nas na to obvezuje članstvo u Europskoj uniji. Nadalje, svaka žrtva, ne samo hrvatska, zaslužuje moralan odnos, rekla je Nikolina Zec iz „Centra za žene žrtve rata – Rosa“. Zec je u svojoj izjavi Domovinski rat i srbijansku agresiju nazvala „ratom devedesetih“. Zatražila je da se pravosuđe oslobodi političkog utjecaja. Dodala je i kako nam je potrebna „regionalna suradnja“. Trideset godina nakon „Oluje“ prosvjednici ne vide nikakav „pomak“, već samo podjele i „nacionalizam“.

> Što SDSS-ovci na visokim državnim funkcijama govore o Domovinskom ratu?

Tko stoji iza prosvjeda protiv proslave Oluje?

Navedene udruge prije svega su ideološki i politički obojene. Udruga iz koje dolazi Zec za sebe kaže da je „feministička i antimilitaristička“ organizacija. Financira se iz stranih izvora, a novac dobiva i iz javnih sredstava, konkretno Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Zatim, o Documenti ne treba trošiti previše riječi. Također se obilato financira iz raznih javnih proračuna i stranih donacija. Agenda ove udruge je izjednačiti krivnju za „rat devedesetih“. U tu svrhu surađuje s regionalnim udrugama koje ne prihvaćaju povijesnu istinu o agresiji na Hrvatsku. UDIK iz Sarajeva bošnjačka je inačica Documente. Osim što prekrajaju povijest i tobože brinu za sve žrtve, zalažu se i za LGBT prava.

> Udruga Blok financirana javnim sredstvima educira umjetnike o politici vodeći ih u šumu Brezovicu

„Centar za građansku hrabrost“ također je „feministička“ udruga. Ujedno je i žestoki zagovornik sekularizma, odnosno ateizma. Zalažu se za ukidanje vjeronauka. Izradili su priručnik „Bez boga, bez vjeronauka“, a vrlo su angažirani oko projekta „Ispis iz Rimokatoličke crkve“. „Ženska mreža Hrvatske“ također je „feministička i LGBT udruga“. Financira se i iz proračuna.

> Documenta opet u fokusu zbog povučenog udžbenika: Tko financira ovu organizaciju i koliki su im prihodi?

Što prosvjednice o „Oluji“ nisu rekle?

Dakle, za zaključiti je kako iza prosvjeda protiv „Oluje“ stoji isključivo politika. Sam naziv akcije sugerira kako se prosvjednici zalažu protiv rata. Znači li to da su branitelji i oni koji slave „Oluju“ ljubitelji i zagovornici rata? „Oluja“ je pokrenuta nakon što su iscrpljeni svi diplomatski napori za mirno rješenje sukoba. Okupljene feministice zatražile su procesuiranje ratnih zločina, no nikako ne žele priznati ili govoriti o tome koliko je već doneseno osuda zbog hrvatskih zločina za vrijeme i nakon „Oluje“. Smatraju li feministice generale Gotovinu i Markača nevinim? Što misle o njihovom angažmanu u operaciji i slažu li se s odlukom Haaškog suda koji ih je oslobodio krivnje?

> SDSS-ovi Pupovac, Milošević i Šimpraga te Documentina Teršelič u Deringaju kod Gračaca blatili Oluju

Kada su u pitanju ubojstva civila treba reći kako se radi o izoliranim incidentima. „Oluja“ je bila jedna od najčišćih ratnih operacija na tlu Europe u 20. stoljeću. S obzirom na opseg akcije i brojnost uključenih, žrtava je bilo vrlo malo. Hrvatska vojska ostavila je dva koridora u Lici i na Banovini za izlazak onih Srba koji su se odlučili odazvati na poziv okupacijskih krajiških vlasti i napustiti teritorij Republike Hrvatske. Nema govora o etničkom čišćenju, što je također teza prosvjednika. Međutim, velikosrpski narativ i dalje je prisutan u javnom prostoru, kao i veliko medijsko pokroviteljstvo ove „antiratne akcije“.

> Nazor: Zastava na kninskoj tvrđavi znači ostvarenje stoljetnog sna

Objava ‘Antiratna akcija’ na Trgu: Provokacija ekstremno lijevih udruga uoči ‘Oluje’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

branitelji (13)Dan pobjede i domovinske zahvalnosti (4)domovinski rat (19)Hrvatska (3574)Izdvojen članak (215)Oluja (83)