Umornim gasiteljima u Dalmaciji prijeti i bura. Vatra bukti već tri dana bez prestanka

novilist - prije 5 sati - link

Na požarištima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Tučepima kod Makarske i Vrsinama nedaleko Trogira, gdje je već izgorjelo oko 800 hektara niskog raslinja, makije i borove šume, požari su i dalje aktivni, a umornim gasiteljima idućih dana prijeti i bura.

O stanju na požarištima, na kojima bukti već tri dana bez prestanka, županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević rekao je Hini kako je najvažnije da su obranjene kuće i drugi objekti.

No, vremenska prognoza za to područje sljedećih dana ne ide na ruku gasiteljima jer će puhati bura koja rasplamsava požare.

Vatrogasci se na terenu izmjenjuju svakih 12 sati kako bi se mogli odmoriti i nakon toga ponovno vratiti na teren. U svakom je trenutku na požarištu oko 200 vatrogasaca koji imaju dovoljno opreme i svega što im je potrebno, kaže Kovačević.

“Nemamo problema ni s ljudstvom, sada su kanaderi riješili dio požarišta na putu prema Makarskoj.

Na taj teško pristupačni teren će pješke otići tridesetak vatrogasaca, kojima će helikopter pokušati izbaciti vodu, te će vatru gasiti ručno”, objasnio je Kovačević dodavši da vatrogasci trebaju pješačiti oko sat i pol vremena.

Fronta požara u Tučepima i Podgori je duga 18 kilometara jer se tamo proteklih dana spojilo nekoliko požara u jedan.

U Vrsinama kod Trogira je nešto teže stanje zbog nepristupačnog terena na koji vatrogasci s mukom dolaze, zbog čega su jutros tamo vatru gasili kanaderi i air tractori.

No, nema panike, vatrogasci uvjeravaju da će sve stići napraviti, pogotovo nakon što im je stigla pomoć kolega iz unutrašnjosti Hrvatske.

Koncentrirani smo na gašenje, a molimo se za dvije stvari – da najavljena bura ne bude jaka i da ne izbije novi požar u županiji, poručili su.

Objava Umornim gasiteljima u Dalmaciji prijeti i bura. Vatra bukti već tri dana bez prestanka pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

dalmacija (44)Hrvatska (3574)Novosti (1334)požar (454)požari (9)vatrogasci (227)