Vlasnici barki s Krka, Cresa i Lošinja zaputili se do Glavotoka, na blagoslov posada i plovila

novilist - prije 5 sati - link

Na dan svetkovine Gospe od Anđela – Porcijunkule, brojni vlasnici barki i brodova s Krka, Cresa i Lošinja svojim su se plovilima zaputiili do Glavotoka, franjevačkog samostana iz 15. stoljeća, a sve kako bi na tom mjestu po lani oživljenome običaju, a sada već i ustaljenoj tradiciji, primili blagoslov svojih plovila, i naravno – njihovih posada.

Ova je svetkovina ujedno i dan potpunog oprosta, poznatog kao Porcijunkulski oprost, a koji je na taj dan vjernicima dostupan u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta.

Uz predvečernju panoramsku vožnju i turističko vođenje uvalom Čavlena, od Malinske pa do Glavotoka brojne je sudionike tog vjerskog slavlja danas prevezao “Kapetan Ivan”, najstariji brod u malinskarskoj vali.

Nakon svečane mise i primljenog blagoslova barki i posada na moru pred Glavotokom, sudionici ove umnogome posebne plovidbe u Malinskoj se večeras druže, uz tradicijsku glazbu i lokalnu gastronomsku ponudu.

Posjetitelji su u luci mogli razgledati tradicionalne barke i brodove, među kojima je posebno mjesto zauzimao jedrenjak, lošinjski loger “Nerezinac” koji je uređen kao interpretacijski plovidbeni centar.

Organizaciju zajedničke odnosno skupne plovidbe do Glavotoka kao i programe kojima je po povratku brodara i barkariola u malinskarsku luku zaključen ovaj lijep i atraktivan program potpisuju predstavnici Interpretacijskog centra maritimne baštine DUBoak, pred kojim se večeras ujedno i odvija glavnina zabavnih i gastro zbivanja.

Objava Vlasnici barki s Krka, Cresa i Lošinja zaputili se do Glavotoka, na blagoslov posada i plovila pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

more (210)Otoci (247)Rijeka & Regija (1201)