Nevladine organizacije iz Hrvatske i BiH: “Zločini u Oluji su odgovornost svih nas”

novilist - prije 5 sati - link

Pod simboličnim transparentom “Zločini u Oluji su odgovornost svih nas” predstavnici nevladinih organizacija iz Hrvatske i BiH izrazili su suosjećanje sa svim žrtvama rata i zatražili od hrvatskih vlasti procesuiranje izvršitelja ratnih zločina.

Polusatnu antiratnu akciju na zagrebačkom Trgu bana Jelačića organizirali su Centar za žene žrtve rata – ROSA, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije iz Sarajeva, Centar za građansku hrabrost, Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću i Ženska mreža Hrvatske.

– Akcijom izražavamo suosjećanje sa žrtvama rata i zločina počinjenih u naše ime. Nad građanima RH srpske etničke pripadnosti za vrijeme i poslije operacije Oluja pripadnici Hrvatske vojske, policije i civili izvršili su ratne zločine.

Najveći broj tih zločina nije procesuiran. Ubijeno je više od 600 civila, spaljeno više od 22.000 kuća, a izbjeglo oko 200.000 građana.

Njihov je povratak bio sustavno otežavan i onemogućavan birokratskim mjerama, ali i useljavanjem drugog stanovništva u napuštene kuće. Hrvatska nije utvrdila činjenice o zločinima.

Presuda Anti Gotovini i dr. protumačena je kao oslobađajuća od svakog vida odgovornosti, umjesto da se činjenice dodatno istraže, a počinitelji procesuiraju – objavili su predstavnici nevladinih udruga podsjećajući kako provedba novog Zakona o civilnim žrtvama rata pokazuje da postoji nejednak odnos prema žrtvama i da izostanak utvrđenih činjenica o okolnostima i razmjerima stradanja onemogućava žrtve u stjecanju prava po navedenoj regulativi.

– Članstvo u EU-u obavezuje Hrvatsku na suočavanje s prošlošću, na moralan odnos prema svim žrtvama rata devedesetih i državu da pravosuđe oslobodi od političkog utjecaja i omogući regionalnu suradnju, poručili su predstavnici udruga.

– Nesporno je u Oluji došlo do zločina, Hrvatska ih interpretira kroz uzroke, a Srbija kroz posljedice. Mi tražimo da se događaj promatra u cjelini, stvori narativ koji je neupitan i ne izaziva podjele u društvu, rekla je Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata i Ženske mreže Hrvatske.

Platforma udruga traži od RH prikupljanje, provjeru i sistematiziranje podataka vladinih i nevladinih institucija te objedinjavanje postojećih istraživanja s ciljem utvrđivanja činjenica koje će biti dostupne javnosti.

Objava Nevladine organizacije iz Hrvatske i BiH: “Zločini u Oluji su odgovornost svih nas” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

domovinski rat (19)Hrvatska (3574)Novosti (1334)ratni zločini (6)