Milanović će uoči ‘Oluje’ posmrtno promaknuti dvojicu heroja Domovinskog rata

narod - prije 4 sata - link

MilanovićMilanović

Uoči 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, predsjednik Zoran Milanović u čin počasnog brigadnog generala promaknut će, posmrtno, brigadira Damira Tomljanovića Gavrana i bojnika Marka Babića, donosi tportal. Obojica su bili istaknuti branitelji i zapovjednici iz Domovinskog rata.

> Ministarstvo branitelja odgovorilo na prozivke Documente: Žele narušiti dostojanstvo Oluje

U pravilu, predsjednik Milanović je odlikovanja dijelio na Kninskoj tvrđavi

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović u petak navečer upriličit će na Pantovčaku svečani prijem povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te akcije „Oluja“. Milanović je u pravilu ratnim zapovjednicima uručivao odlikovanja, medalje i pohvale na Kninskoj tvrđavi 5. kolovoza, no ove godine svečani prijem upriličit će se ranije u Zagrebu kako bi se izbjegle gužve. Naime, uoči proslave „Oluje“, u nedjelju će se održati Sinjska alka.

> 14. kolovoza 1715. – kako je tekla bitka s Turcima nakon koje imamo današnju Sinjsku alku

Damir Tomljanović Gavran poginuo je kao ‘Tigar’ na Velebitu

Milanović će u čin brigadnog generala promaknuti brigadira Damira Tomljanovića Gavrana. Ovaj junak Domovinskog rata obrani Hrvatske priključio se 1990. godine, pristupivši Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje. Ta se Jedinica kasnije razvila u 1. gardijsku brigadu – Tigrove. Gavran je prošao brojna ratišta od istočne i zapadne Slavonije, Banovine i Korduna do krajnjeg juga Hrvatske. Od 1993. kao zapovjednik 2. bojne 1. gardijske brigade Tigrovi zapovijeda Sektorom Zadar te postrojbama koje su držale položaje na Velebitu. Ondje je i poginuo 17. veljače 1994. godine. Dogodilo se to u obilasku položaja kada su hrvatski vojnici upali u zasjedu. Bilo mu je samo 26 godina.

> Junaci Domovinskog rata – Damir Tomljanović Gavran, Tigar koji je išao prvi

Marko Babić je nakon pogibije Blage Zadre preuzeo obranu Borova Naselja

Isti čin kao i Gavran, dobit će i legendarni zapovjednik obrane Borova naselja i zamjenik Blage Zadre – Marko Babić. Godine 1991. iz Švicarske se vratio braniti Hrvatsku i svoj Vukovar. Najpoznatiji je po uništenju najviše srpskih tenkova na Trpinjskoj cesti koja je zbog njega i podviga njegovih suboraca prozvana „Grobljem tenkova“. Uništio ih je 14. Tijekom bitke za Vukovar, 14. rujna 1991. četnici su mu ubili roditelje. Kraj rata dočekao je u 5. gardijskog brigadi Sokolovi. Odbio je braniteljsku mirovinu. Prije smrti bio je jedan od inicijatora serijala „Heroji Vukovara“ u kojem je okupio velik broj branitelja kako bi se ispričala priča o vukovarskoj bitci. Preminuo je od posljedica moždanog udara 5. srpnja 2007. godine. Pokopan je uz Blagu Zadru na Memorijalnom groblju u Vukovaru.

> 5. srpnja 2007. preminuo Marko Babić, nasljednik Blage Zadre

Objava Milanović će uoči ‘Oluje’ posmrtno promaknuti dvojicu heroja Domovinskog rata pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

branitelji (13)domovinski rat (19)Hrvatska (3563)Hrvatska vojska (31)Izdvojen članak (211)Oluja (83)zoran milanović (354)