Obilježavanje Oluje u Rijeci: U planu su brojne svečanosti od 25. srpnja do 5. kolovoza

riportal - prije 6 sati - link

Bogatim programom u Rijeci se obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja.

Program obilježavanja predstavili su predsjednik Organizacijskog odbora “Zajedno u ratu zajedno u miru 2024“  Valter Štefan, članovi Organizacijskog odbora Robert Barešić, Franjo Božinović, Denis Deković, Ante Baščevan, Davorin Šimunović te predsjednik Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije Marinko Žuža.

Predsjednik Organizacijskog odbora Štefan uputio je poziv građanima da svojim prisustvom uveličaju proslavu i odaju počast hrvatskim braniteljima koji su dali svoj život za slobodu domovine.

„Ovim obilježavanjem želimo odati zahvalnost svim braniteljicama i braniteljima koji su bili pripadnici ratnih postrojbi diljem Lijepe Naše. Posebna hvala i vječna slava svima koji su položili svoje živote na oltaru domovine. Nama ostaje obveza obilježavati ove značajne datume u hrvatskoj povijesti u cilju očuvanja istinskih vrijednosti Domovinskog rata“, istaknuo je Štefan.

Bogati program od 25. srpnja do 5. kolovoza

Aktivnosti obilježavanja održavaju se od 25. srpnja do 5. kolovoza, a nakon što je već postavljena zastave Republike Hrvatske na kulu Trsatske Gradine, danas je na postamentima na Korzu otvoren izložbeni postav VRO „Oluja 95“.

Središnji dio proslave održat će se u nedjelju, 4. kolovoza, a uključuje polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen-obilježjima na gradskim grobljima, vožnju povorke motociklista s ratnim zastavama i obilježjima udruga branitelja ulicama grada Rijeke, svetu misu za Domovinu u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, podizanje zastave RH na Kosi toranj, svečani mimohod „Pobjednik“ s Trga 128. brigade, preko Korza, do Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, prelet zrakoplova Krila Kvarnera te doskok tri padobranca na Deltu uz nastup klape Nevera. Nakon programa na Mostu hrvatskih branitelja slijedi središnja proslava u Exportu uz prigodni i zabavni program. U sklopu programa, kratkom prezentacijom sudionici će se prisjetiti 222 poginula branitelja s područja PGŽ-a te će se dodijeliti zahvalnice sudionicima mimohoda „Pobjednik 2024“.

Od 14 do 20 sati svi zainteresirani građani i turisti imat će priliku na Gatu Karoline Riječke razgledati brodove MUP-a, Lučke kapetanije i Carine te Taktičko-tehnički zbor i izložbu vojnih militarija.

Na Molo longu, na kojem će lučke dizalice biti osvijetljene bojama zastave RH, u 22 sata slijedi vatromet.

Program se nastavlja i u ponedjeljak, 5. kolovoza, kada će se počast poginulim braniteljima odati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju Ljubovo kod Gospića. U 21 sat na Molo na Gatu Karoline Riječke započinje koncert Koktelsa, dok će u 22:02 sata u čast poginulih hrvatskih branitelja Klub navijača Armada na Molo Longo zapaliti 222 baklje.

Izložba VRO „Oluja 95“ na postamentima na Korzu

Nakon predstavljanja programa obilježavanja na postamentima na Korzu otvorena je izložba VRO „Oluja 95“, koja se može razgledati do 12. kolovoza.

Izložbu je otvorio izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Josip Ostrogović:

„Danas se ne samo prisjećamo hrabrosti i žrtve naših branitelja, već i slavimo njihovu neumornu borbu za slobodu i neovisnost Hrvatske. U veličanstvenoj Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja izvojevali smo toliko sanjanu slobodu, a riječki branitelji dali su neizmjerni doprinos u najtežim trenucima Domovinskog rata. Njihova hrabrost i predanost utkani su u temelj moderne Hrvatske. Ova izložba nije samo galerija slika, ona je živi spomenik hrabrosti, odlučnosti, ali i poziv na jedinstvo i suradnju kako bismo zajedno izgradili budućnost punu mira, napretka i tolerancije. Dragi branitelji, hvala vam na svemu. Neka vaš primjer bude vječni podsjetnik na našu obvezu da gradimo bolju budućnost za sve nas“, kazao je Ostrogović.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja i predsjednik USPDR “Ajkula” i bivši pripadnik ratne SJP “Ajkula” Perica Prpić kazao je kako su Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja jedan od najvažnijih praznika u hrvatskoj povijesti.

„U ovom zajedništvu koje nas je danas okupilo, a koje je pogotovo bilo vidljivo tijekom cijelog Domovinskog rata, možemo slobodno reći da je Oluja rezultirala samostalnošću i blagostanjem naše države. Ono što nas je tijekom Domovinskog rata držalo, drži nas i danas – zajedništvo u radu svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata u očuvanju i promicanju vrijednosti Domovinskog rata“, kazao je Perica.

Pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke Karla Mušković istaknula je kako ova izložba nije samo podsjetnik na ključni trenutak naše povijesti, već i simbol zajedništva, hrabrosti i odlučnosti našeg naroda.

„Operacija Oluja, koja je započela 4. kolovoza 1995. godine, bila je prekretnica u Domovinskom ratu, a ponosom ističemo da su u njoj na prvim obrambenim linijama sudjelovali i mnogi Riječani, Gorani i otočani koji su bili ponosni pripadnici svima nam poznatih, slavnih brigada s naših područja. Ta je operacija simbol hrabrosti, požrtvovnosti i domoljublja naših branitelja, ali i svih građana Hrvatske koji su stajali uz njih, a ova izložba pruža nam priliku da se prisjetimo tih herojskih dana, ali i da mlađim generacijama prenesemo istinu o našoj borbi za slobodu“, kazala je pročelnica Mušković, naglašavajući kako Grad Rijeka smatra izuzetno važnim održavati sjećanje na događaje koji su oblikovali našu domovinu i odati počast svima koji su dali svoj doprinos u ostvarenju slobodne i neovisne Hrvatske. Posebnu zahvalu uputila je braniteljima, koji su svojim životima i djelima ispisali najsvjetlije stranice hrvatske povijesti, naglasivši kako njihova žrtva i hrabrost ostaju trajni inspiracija za sve nas.

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina uputio je zahvale svima koji su dali svoj doprinos slobodi Hrvatske.

„Svih život za slobodu države položila su 222 branitelja iz naše županije, a njima u spomen napravili smo Spomen sobu Domovinskog rata u Guvernerovoj palači, kao trajni spomen na njihovu žrtvu. Proslavimo zajedno časne dane Republike Hrvatske“, kazao je župan Komadina, zahvalivši se svim braniteljima na njihovom doprinosu u obrani domovine.

Predsjednik Udruge 111. br. ZNG “Zmajevi” i bivši pripadnik 111. brigade ZNG/HV Denis Deković istaknuo je kako o Oluji najbolje govori činjenica da se radi o vojnoj operaciji koja se predaje na svim relevantnim vojnim učilištima u svijetu. Dokaz je to, kazao je, koliko je ta operacija bila pomno planirana i dobro izvedena.
„Za VRO Oluja angažirano je 265 tisuća vojnika, što je tada iznosilo 6 % cjelokupnog stanovništva. U samoj operaciji sudjelovalo je 140 tisuća vojnika, dok je ostatak bio na ratištima u Slavoniji te na južnom bojištu. Naš kraj, tri županije, dale su 30 tisuća ljudi. Operacija Oluja bila je planirana u trajanju od sedam dana i tri faze, a završena je za četiri dana. U Oluji je poginulo ili nestalo 244 pripadnika oružanih snaga. Oluja je u planiranju, organizaciji i provedbi u cijelosti napor i težnja hrvatskog čovjeka za slobodom. Ujutro 4. kolovoza imali smo djelomično okupiranu državu i nadu, a na kraju tog dana imali smo oslobođenu državu i perspektivu. Na tim temeljima živimo i danas“, kazao je Deković.

Program obilježavanja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 29. obljetnice VRO Oluja održava se u organizaciji Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, uz potporu Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Ministarstva branitelja i Lučke uprave Rijeka.

The post Obilježavanje Oluje u Rijeci: U planu su brojne svečanosti od 25. srpnja do 5. kolovoza appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

obiljezavanje (8)rijeka grad (92)RIJEKA I PGŽ (958)