Vrtići, stanovi, komunalni otpad: Grad Rijeka usvojio niz novih odluka na gradonačelnikovom kolegiju

riportal - prije 6 sati - link

Na 86. gradonačelnikovom kolegiju donesen je niz zaključaka koji se odnose na brojne teme, od upućivanja u savjetovanje nacrta prijedloga Odluke o prodaji stanova u vlasništvu Grada Rijeke do zaključaka vezanih uz dječje vrtiće, mlade, kulturu, obrazovanje i drugo.

Na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću upućen je Nacrt prijedloga Odluke o prodaji stanova u vlasništvu Grada Rijeke. Donošenje nove odluke predlaže se s ciljem poboljšanja transparentnosti i učinkovitosti raspolaganja gradskom imovinom u segmentu stanova. Ovo Savjetovanje ostaje otvoreno do 29. kolovoza 2024. godine.

Također, na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću upućena su i dva nacrta prijedloga odluka o ukidanju statusa javnog dobra, i to o ukidanju javnog dobra u k.o. Zamet i ukidanju javnog dobra u k.o. Jurčići.

Zaključkom gradonačelnika, Matici umirovljenika Grada Rijeke iz Rijeke, daje se u zakup bez naknade, na vrijeme od 10 godina, počevši od 1. lipnja 2024. godine, prostor – objekt javne namjene u prizemlju zgrade Kružna ulica 5, ukupne korisne površine 175 m2.

Na temelju Javnog poziva Grad Rijeka će u pedagoškoj 2024./2025. godini sufinancirati redoviti program predškolskog odgoja u vrtićima drugih osnivača u iznosu od 285,00 eura za dijete jasličkog uzrasta i 225,00 eura za dijete vrtićkog uzrasta. Mogućnost sufinanciranja odobrava se samo za dijete koje zajedno s oba roditelja ima prebivalište u gradu Rijeci, dijete samohranog roditelja te dijete roditelja koji ima status stranca s odobrenim privremenim boravkom u Republici Hrvatskoj, a živi na području grada Rijeke. Sredstva za sufinanciranje redovitog programa predškolskog odgoja dječjih vrtića drugih osnivača za pedagošku godinu 2024./2025. osigurana su u proračunu Grada Rijeke i to u iznosu od 426.600,00 eura u proračunu za 2024. godinu, dok će se sredstva za nastavak sufinanciranja planirati u proračunu Grada Rijeke za 2025. godinu.

Osnovnoj školi Vežica dana je suglasnost na Odluku o iznosu participacije roditelja/skrbnika za umjetničko obrazovanje učenika u Osnovnoj školi za klasični balet i suvremeni ples, koja djeluje pri OŠ Vežica. Participacija roditelja/skrbnika iznosi 30,00 eura mjesečno, odnosno 300,00 eura godišnje.

Na inicijativu Savjeta mladih Grada Rijeke, a u organizaciji Grada Rijeke te uz podršku Udruge gradova u RH, od 27. do 29. rujna 2024. godine, u Rijeci će se održati 7. Nacionalna konferencija savjeta mladih. Nacionalna konferencija savjeta mladih središnji je godišnji susret namijenjen savjetima mladih u Hrvatskoj. U cilju ima jačanje uloge savjeta mladih u procesima donošenja odluka i kreiranju lokalnih politika te izgradnju kapaciteta samih članova savjeta mladih.

Gradonačelnik je dao suglasnost za plaćanje predujma za troškove izrade Programa razvoja kulture Grada Rijeke 2025.-2029. godine, kojeg izrađuje Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) iz Zagreba.

Grad Rijeka pružit će financijsku i logističku podršku u organizaciji svečanog obilježavanja 29. obljetnice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te VRO „Oluja“. Bogati program obilježavanja, koji traje od 25. srpnja do 5. kolovoza, organizira Zajednica udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije.

Povodom inicijative gradskih vijećnika Grada Rijeke, Upravni odjel za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo priprema provođenje participativnog procesa uključivanja javnosti – višekružno savjetovanje o planiranoj namjeni kompleksa bivše dječje bolnice na Kantridi. Provedba višekružnog savjetovanja obuhvatila bi izradu analiza postojećeg stanja, identifikaciju ključnih potreba te izradu prijedloga za najefikasnije korištenje prostora na području bivše dječje bolnice Kantrida, uz uključivanje svih relevantnih dionika. Planirani rok provedbe višekružnog savjetovanja je prosinac 2024. godine. S tim ciljem, imenovana je radna skupina za provedbu kružnog savjetovanja o prostoru bivše dječje bolnice Kantrida. Radnu skupinu čine zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski kao voditelj radne skupine, pročelnice upravnih odjela za urbanizam, zdravstvo te gradsku imovinu, kao i predstavnica političke stranke Možemo! Hana Paleka, za čiju zamjenu je imenovan Nebojša Zelić.

Donesen je Pravilnik o zaštiti na radu, kojim se sukladno sustavu organizacije rada i radnog procesa, sredstvima rada, broju radnika te procjeni rizika, utvrđuju organizacija i provođenje zaštite na radu te pravila zaštite na radu, u dijelu u kojem ta pitanja nisu uređena Zakonom o zaštiti na radu.

Osnovan je i imenovan Odbor zaštite na radu kao savjetodavno tijelo za unapređivanje zaštite na radu u Gradu Rijeci, budući da je poslodavac koji zapošljava 50 ili više radnika obvezan osnovati odbor zaštite na radu. Za predsjednika Odbora imenuje pročelnik Upravnog odjela za opće poslove Marijan Vundać.

U sklopu uspostave individualnog sustava gospodarenja otpadom na području grada Rijeke, usvojena je informacija o provedenim aktivnostima radi utvrđivanja lokacija zajedničkih spremnika za sakupljanje komunalnog otpada na površini javne namjene na području mjesnih odbora Kantrida i Zamet.

Temeljem provedenog natječaja za davanje na korištenje površina javne namjene i nekretnina u vlasništvu Grada Rijeke za postavu privremenih objekata, reklamnih i oglasnih predmeta te druge opreme i uređaja, Grad Rijeka sklopit će ugovore o davanju na korištenje površine javne namjene za postavu kiosaka s najpovoljnijim ponditeljima.

Utvrđen je i najpovoljniji ponuditelj za sklapanje ugovora o davanju na korištenje površine javne namjene – Trga Viktora Bubnja i dvorišta Dvorane mladosti – za organiziranje prigodne prodaje u privremenim objektima prilikom blagdana Vele Gospe u 2024. godini.

Donesen je i niz drugih zaključaka koji se odnose na gospodarenje gradskim zemljištima, poslovnim prostorima, stanovima i drugo.

The post Vrtići, stanovi, komunalni otpad: Grad Rijeka usvojio niz novih odluka na gradonačelnikovom kolegiju appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

rijeka grad (92)RIJEKA I PGŽ (958)