U senjskoj knjižnici otvorena braniteljska izložba “Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj

novilist - prije 7 sati - link

Uoči i u čast Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te obljetnice vojno-redarstvene akcije „Oluja“ u senjskoj je knjižnici otvorena izložba fotografija pod nazivom „MOJOJ LIJEPOJ ZEMLJI HRVATSKOJ“.

Prepuna senjska knjižnica i mnoštvo emocija, ali i ponosa i zajedništva upečatljivi su dojmovi ovog  kulturnog događanja.

„Autori izložbe su senjski branitelji koji se aktivno bave fotografijom, a donose nam prekrasne motive našeg Senja i okolice kao još jedan izraz svog domoljublja te ljubavi za zavičaj. Gradska knjižnica Senj počašćena je što može ugostiti naše branitelje i predstaviti njihov umjetnički rad te srdačno pozdravlja svih sedam autora, a to su Mirna Smetana Škurla, Miroslav Martulaš, Marino Dobrina, Ante Španić, Dado Nekić, Krešimir Raguž i Mario Šebetovsky.

Autori su svi redom odlikovani i pohvaljivani sudionici Domovinskog rata koji su svojom hrabrošću i predanošću dali velik obol u obrani naše domovine, a danas, u mirnodopskom vremenu, ljubav prema lijepoj našoj i svom zavičaju iskazuju kroz umjetnost, okom svojega objektiva stvarajući krasne fotografije.“, rekla je uvodno moderatorica programa i ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić Rogić, prof.

U ime fotografa okupljenima se obratio jedan od autora izložbe Dado Nekić.

„Prvi dani mjeseca kolovoza sjećaju nas na vrijeme najveće hrvatske pobjede u Domovinskom ratu, dane kada je prije 29 godina, nesebičnom žrtvom hrvatskih braniteljica i branitelja oslobođena, a biti ću slobodan reći i stvorena država. Vraćaju nas u dane ponosa i slave. No, isto tako mjesec kolovoz je mjesec sjete, tuge i boli za svima onima koji nažalost više nisu među nama. Za onima kojima moramo zahvaliti za Domovinu, onima koji su poput najvećih hrastova poginuli na braniku Domovine i dali za nju najviše što su mogli dati…, živote svoje.

A ginuli su kao junaci kroz duge i teške godine Domovinskog rata. Poginuli su da bi mi mogli živjeti. Njihove žrtve i kao žrtve svih hrvatskih braniteljica i branitelja diljem Hrvatske zaslužuju da ih kao sjećanje prenesemo na naraštaje mladih koji za nama dolaze. Da ih naučimo da se poklone žrtvi poginulih za Domovinu, da ih naučimo kako nastaviti čuvati sjećanje na istinu kako se i u kojim uvjetima, te uz kolike ljudske žrtve stvarala Hrvatska na bezbrojnim oltarima slobode Hrvatske Domovine.“ rekao je među ostalim Nekić.

„Prelijepa je naša domovina i s pravom se ponosimo njome. A naš Senj prepun prirodnih i kulturnih ljepota osvaja na prvu. I nije ni čudo da su naši branitelji-fotografi našli u Senju inspiraciju za prekrasne fotografije koje večeras imamo prilike pogledati. Izložba nam donosi motive Senja i okolice iz svih kutova, i iz zraka te u buđenje dana kao i u suton i smiraj. Prelijepi zalazi sunca, naša kula, riva, motivi mora i prirode, panorame grada kao i ljepota skrivenih detalja, sve nam to donosi sedma po redu izložba „Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj“.

Posebno je ove godine naglasak stavljen na buru i neveru, kao homage našoj Oluji. Izložba je slavlje senjske ljepote, a kad tu ljepotu slave oni koji su je i branili, onda izložba dobiva na još većoj važnosti i težini.“ istaknula je predstavljajući izložbu ravnateljica Prpić Rogić.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Senja Jurica Tomljanović pohvalivši autore i organizatore ovog programa koji već postaje tradicionalna manifestacija. Večer prepunu emocija i ponosa prigodnom je glazbom dodatno oplemenio Tomica Jambrošić.

Izložba se može pogledati sve do 1.rujna u radno vrijeme knjižnice. Prodajnog je karaktera, a i ove godine branitelji su odlučili sav prihod od prodaje namijeniti u dobrotvorne svrhe pa će sav novac od kupnje slika ići za potrebe rada Senjske lige protiv raka.

Objava U senjskoj knjižnici otvorena braniteljska izložba “Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Lika & Senj (168)Rijeka & Regija (1201)Senj (50)