Sindikalist Novosel: ‘Radnici su nedovoljno rodno osviješteni’

narod - prije 4 sata - link

NovoselNovosel

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mladen Novosel izrazio je punu podršku osnivanju rodnih studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Profesorici i voditeljici studija Ankici Čakardić poslao je dopis u kojem je ovaj studijski program ocijenio izrazito važnim i potrebnim društvu.

> Partneri rodnih studija izvan visokoškolskog sustava: LGBT udruge, Tomaševićev institut, Novosti…

SSSH svrstao se uz bok rodnim ideolozima

U veljači 2023. Novosel je rodnoj ideologinji Čakardić iznio svoje veliko zanimanje za rodne studije. Ukazao je na „perzistetne probleme rodne nejednakosti, diskriminacije, rodno uvjetovanog nasilja i uznemiravanja, rodnih stereotipa, prihodovnog jaza te općenito deficita dostojanstva rada i društvene pravde u hrvatskome društvu“. Predsjednik Sindikata ovom ocjenom ideološki se svrstao uz bok profesorima i ideolozima rodnih studija. Ponovio je već ustaljene rečenice koje susrećemo u raznim opravdanjima zašto je ovaj studij „prijeko potreban“ Hrvatskoj.

> Intervju dr. Markić: Problem je da se Rodne studije financira javnim novcem

Nadalje, primjećujemo i jedan mit feminizma koji je raširen na Zapadu. Novosel spominje „prihodovni jaz“ između muškaraca i žena. Riječ je o manipulaciji statistikama kojom se želi stvoriti narativ kako je žena za isti posao manje plaćena od muškarca. Međutim, izostavljaju se brojni faktori koji ukazuju na to da ne postoji diskriminacija u plaćama.

> Rektor Lakušić o Rodnim studijima: To su zapravo ženski studiji

Novosel: Pitanje roda jedno je od najvažnijih društvenih pitanja

Rodni odnosi tijesno su povezani i utječu na ekonomske i socijalne odnose, objašnjava Novosel. Njegovo izlaganje gotovo je identično elaboratu o studijskom programu koji su napisali profesori i rodni ideolozi. „Naša iskustva pokazuju kako su radnice i radnici nedovoljno rodno osviješteni, te kako ne prepoznaju različite nasilne, opresivne i diskriminatorne oblike ponašanja i praksi na radnome mjestu i u društvu“, napisao je Novosel. SSSH ima oko 100 000 članova. Koliko njih se raduje magistrima rodnih studija koji će ih doći „educirati“ o rodnoj problematici? Novosel piše Čakardić i kako članovi Sindikata nisu dovoljno spremni založiti se za prava svojih kolegica i kolega.

> Faktograf donosi krive informacije i subjektivne ocjene o rodnim studijima

Novosel rješenje vidi u rodnim studijima i ‘stručnjacima’ koje će oni proizvesti

Rodni studiji omogućit će „sustavan pristup analizi situacija i pozicija žena i muškaraca te rodnih odnosa, kao i rodne dimenzije svih drugih disciplina“. Programske smjernice rodnih studija u velikoj mjeri korespondiraju s programskim smjernicama, ciljevima i aktivnostima SSSH-a, tvrdi Novosel. Preko rodnih studija snažnije će se povezati akademska zajednica i sindikati.

Čitajući ovaj dopis, stječe se dojam kako su rodni studiji ključni za poboljšanje međuljudskih odnosa na radnom mjestu, a slijedom toga i za unaprjeđenje ekonomije. Naime, u elaboratu o studijskom programu Rodni studiji, profesori su istaknuli kako postoji „gospodarska potreba“ za pokretanjem ovih studija.

> Sveučilište dostavilo mišljenje HZZ-a o Rodnim studijima: Nitko nije postavio nekoliko važnih pitanja

SSSH je otvoren za suradnju i zapošljavanje magistara rodnih studija

Navevši sve razloge zašto su ovi studiji važni, Novosel zaključuje kako je SSSH spreman na suradnju s Filozofskim fakultetom, studentima i magistrima rodnih studija. Štoviše, SSSH će ih rado i zaposliti. Osim što predstavljaju vrijedan doprinos radu Sindikata, magistri rodnih studija moći će se zaposliti „kod niza drugih potencijalnih poslodavaca, od javnog i neprofitnog sektora, do privatnog sektora, primjerice u kadrovskim službama i ljudskim resursima, na funkcijama osoba zaduženih za raznolikost/inkluzivnost i zaštitu dostojanstva radnika“. Novosel je ovdje prepoznao novo zanimanje o kojem je Čakardić pisala u korespondenciji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – rodni oficiri i oficiri raznolikosti. Na kraju dopisa, Novosel piše kako se veseli pozitivnom ishodu inicijative pokretanja rodnih studija.

Loader Loading…

EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document

| Open Open in new tab

> Voditeljica rodnih studija prof. Čakardić HZZ-u predstavila rodne oficire? Što je to?

Objava Sindikalist Novosel: ‘Radnici su nedovoljno rodno osviješteni’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

filozofski fakultet (10)Hrvatska (3564)Hrvatski zavod za zapošljavanje (4)hzz (11)Izdvojen članak (211)rodna ideologija (23)rodni studiji (35)Sveučilište u zagrebu (12)