Baška krenula u obračun s ručnicima na plaži: Kazne su paprene, a komunalci vam mogu i oduzeti stvari!

riportal - prije 10 sati - link

Nema samo Hrvatska problema s gužvama. U Italiji su lani na nekim plažama odredili da svaki kupač može imati šest kvadrata za svoje stvari

Nema više rezerviranja mjesta. Tko ostavi ručnik, ležaljku, ili luftiće i ne vrati se satima, komunalni će redari sve pokupiti, a ako ne platite kaznu, ostat ćete bez svojih stvari. Kako nam kaže načelnik općine Baška, njihovi komunalni redari imaju posla i ujutro i navečer.

“Do sada nismo naplaćivali turistima novčane kazne u iznosu od 150 eura, jednostavno kako ne bi ušli u konflikt s turistima i kako ne bi izazvali negativnu reklamu i time učinak na ionako nešto lošiju turističku sezonu”, pojašnjava Toni Juranić, načelnik Općine Baška.

Glavna plaža u Baškoj izgleda tako da i ne čudi što ljudi dođu u napast ostaviti svoje rekvizite i rezervirati si mjesto.

“Napravio sam to prije dva dana”, kaže Freddy iz Švedske. Na pitanje, je li mu netko uzeo stvari, odgovara: “Ne, slagali su svoje okolo. Stavili su ih pored. Razumijem obje strane. Teško je pronaći mjesto ako ne dođeš u 6 sati ujutro. Jako ga je teško naći ako dođete u 9 ili 10. Pogrešno ili ne, ako želim mogu maknuti te stvari”, objašnjava.

U Baškoj ručnike, kojima se rezerviraju mjesta na plaži, uklanjaju već nekoliko godina, lani se počelo s naplatom. Isto rade i u Tribunju. A u Općini Gradac napravili su jednu super stvar. Oni koji rezerviraju na taj način mjesta, i uzmu im se ručnici i deke i sve se donira azilu u kojem su nezbrinute životinje.

Nema samo Hrvatska problema s gužvama. U Italiji su lani na nekim plažama odredili da svaki kupač može imati šest kvadrata za svoje stvari. Situaciju pokušavaju riješiti i naplatom ulaza na plaže, kažnjavaju, među ostalim i pušenje, a da bi se spriječila devastacija nitko ne smije uzeti ni kamenčiće.

“Svako jutro stavljaju šugamane i ležaljke. A šta ćeš kad je, evo pogledajte, gužva”, govori Mirko Grbac iz Baške. “Ako ne staviš ujutro. Nije u redu, a svi smo to nekad napravili. Da, baš tako. Tu je ovaj koš di se stavljaju stvari i onda možeš uzet poslije”, dodaje.

U Baškoj ne idu tako daleko kao Talijani. Oni su za početak na suncobrane postavili pepeljare. A ručnike koje uzmu onima koji ih ostave stavljaju u specijalne kaveze. Za koje neki očito misle da su koševi za smeće.

Turisti koji su ovdje već neko vrijeme shvatili su da bi mogli ostati bez svojih stvari ako ih ostave. Doduše mogli su to pročitati i na tabli, a sada razvijaju nove taktike.

“Obično pošaljemo jednog člana obitelji da zauzme mjesto i ta osoba onda sjedi tu”, otkriva Freddy.

Nije Bik koji Sjedi, ali mogao bi se osjećati kao magare, pa se zato u čuvanju mjesta obitelj izmjenjuje. U svakom slučaju zabava je garantirana, a ako vam se ne pliva, možete osmišljavati planove za osvajanje teritorija, piše Net.hr.

The post Baška krenula u obračun s ručnicima na plaži: Kazne su paprene, a komunalci vam mogu i oduzeti stvari! appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Baška (16)RIJEKA I PGŽ (957)