U Dobrinju ovog vikenda slave Stipanju, evo kako im za sada protječe turistička sezona

novilist - prije 2 dana - link

Dobrinj u kojem se ovog vikenda obilježava Stipanja, blagdan svetog Stjepana – zaštitnika te krčke općine i župe u njenome središtu, ovih će dana biti središnje mjesto okupljanja i druženja ne samo stanovnika i posjetitelja te krčke lokalne zajednice već i cijeloga otoka.

Jedna od najpopularnijih i najposjećenijih otočnih mjesnih fešti, koju otočni ljubitelji dobre zabave ne propuštaju i ne preskaču već generacijama, i ove će godine u taj otočni gradić privući i staro i mlade, domaće i furešte, one koji već znaju što ih ondje čeka ali i vjerojatno ništa manje brojne one koji će se sudjelovanjem u velikoj cjelonoćnoj zabavi na središnjem mjesnom trgu, dobrinjskoj Placi, tek (ugodno) iznenaditi svime što će ih ondje dočekati.

Užurbane pripreme

Za našeg jučerašnjeg posjeta na spomenutom su trgu trajale užurbane posljednje pripreme za događanja koja će biti uvod Stipanji i velikoj subotnjoj fešti na kojoj će ove godine nastupati TBF-ovci.

Na Placi, na kojoj je za našeg posjeta već bila spremna bina na kojoj su u prvoj glazbenoj večeri stipanjskoga trodnevlja zapjevati trebala također vrlo popularna Četiri tenora, zatekli smo domaće ugostitelje, komunalce, tehničare ali i turiste koji su unatoč podnevnoj vrućini uživali u ljepoti i miru tog slikovitog mjesta, sklanjajući se u hlad poznatih i opjevanih dobrinjskih kostanja.

– A šta drugo reći nego da sve teče svojim tokom, baš onako kako treba, i to stoga što smo i po pitanju pripreme Stipanje, ali i cijele ljetne sezone, ovdje svi već uhodani i uigrani, rekao nam je komunalni i prometni redar Zoran Jurešić.

Upitan kako ovih dana, u samom zenitu sezone izgleda njegova i svakodnevica njegovih kolega iz općinskih službi spomenuti je »terenac« konstatirao da je vidljivo da smo u špici sezone.

– Ljetno je ludilo na vrhuncu što se, osim po sve većim gužvama, vidi i po sve većoj nervozi domaćih ljudi, koji u ovo doba već uobičajeno polako počinju »pucati« od svakodnevnog pritiska kojem su izloženi na svojim poslovima, ali i posvud gdje se maknu.

Dosta je nervoze i kod, u našem kraju brojnih vikendaša, koji posebno znaju stvarati presing nama iz komunalnog odsjeka, žaleći se na sve i svašta, poput grana iz susjedovog vrta koje im smetaju, lampi javne rasvjete koje im previše ili pak preslabo svijetle, na buku, smrad ili nepropisno parkirana vozila…

Stanje redovno, rekao bih. Ali tako nekako u ovo doba godine i treba biti, jer da nije, značilo bi da je nešto ozbiljno pošlo po zlu, zaključuje uz smiješak komunalni redar napominjući da je najbolji lijek za sve nervoze domaćih, spoznaja da će se već za koji tjedan, napokon, za nadati se uspješnog završetka još jedne glavne sezone, stvari ipak polako početi vraćati u normalu i uobičajeniji, Bodulima draži »blaži« tempo života, bez posvud prisutnih gužvi, buke i prometnih zastoja.

Manje se troši

Da unatoč takvim, posebice u prometu, svakodnevnim okolnostima stvari po pitanju sezone u turizmu i ugostiteljstvu i nisu baš najsjajnije otkrio nam je poznati dobrinjski ugostitelj Nikica Fugošić, vlasnik glasovite Zore koja već desetljećima glasi za must see okupljalište svih ljubitelja šurlica, domaćeg krčkog specijaliteta po ponudi kojih je upravo taj restoran najpoznatiji i najcjenjeniji.

– Gostiju ima nešto manje no lani, ali ono što je od njihovog manjega broja još vidljivije i osjetnije jest činjenica da su oni koji su nam došli ovog ljeta značajno suzdržaniji po pitanju potrošnje.

Osjetno se manje troši, posebice Nijemci koji su, kako mi često mnogi od njih i sami kažu, u velikoj financijskoj krizi. Zbog toga čak i oni koji su si ovog ljeta priuštili ljetovanje manje i opreznije kupuju robu i usluge koje im nudimo.

Šurlice koje su uvijek bile naš adut, na našu sreću, ne spadaju u skuplja jela pa se naš promet kako-tako drži, nastavlja Fugošić priznajući da se za razliku od te domaće delicije koja ovog ljeta ondje nosi više od 90 posto prometa u njegovom restoranu, ona skuplja jela ali i vina iznimno rijetko naručuju.

Šurlice i kućno vino ono su što ide i što prolazi, a sve što stoji nešto više od toga nit’ se traži, nit’ se jede, zaključuje naš sugovornik.

Vraćajući se na Stipanju i činjenicu da je Zora smještena odmah pored središnje bine na dobrinjskoj Placi spomenuti nam je ugostitelj otkrio i da će narednih dana ta »gastroštacija« ipak raditi po posebnom režimu, koncentrirajući se na nastojanja da se pićima koje će točiti zadovolje potrebe feštara.

– Naravno da u takvim okolnostima naša terasa i uobičajena gastroponuda ne mogu doći do izražaja jer se zbog toga što smo u središtu fešte ipak moramo koncentrirati na brzinsko, rekao bih »industrijsko« posluživanje točenog piva, bevandi, gemišta i svega onog što se na feštama poput Stipanje troši.

Kad šušur prođe, već idućeg tjedna, vratit ćemo se u »normalu« i posluživanju naše uobičajene ponude, završio je.

Nije baš sve skupo

Jedan od gostiju koje smo tog dana zatekli u Dobrinju bio je i Željko Bionda, domaći vikendaš iz Đakova koji, otkrio nam je, u jednom mjestu u susjedstvu Dobrinja sezonski gušta već dulje od dva desetljeća.

– Meni je ovdje najljepše i najugodnije, a osim zbog prekrasnog i mirnoga ugođaja Dobrinj volim i cijenim i zbog njegove kulturne ponude.

Evo, upravo sam izašao iz Kulturnog centra Infeld gdje sam uživao u još jednoj u nizu upravo senzacionalnih izložbi koje ta kulturna institucija redovito priređuje.

Upitan o njegovim dojmovima o sezoni, gužvama ali i cijenama koje su, čuje se često, mnogima postale previsoke i teške »za pratiti« Bionda nam je rekao da ne misli da je »baš sve i posvud« preskupo.

– To ponajprije ovisi o tome što tražite i čemu težite. Evo, izložba koju sam spomenuo postavljena je i javnosti na razgled ponuđena potpuno besplatno.

Pa ipak ondje nikad nije gužva! I ja sam sad gotovo sam uživao u izloženim umjetninama, a da nisam potrošio niti centa. Očito je da su preskupe neke druge, meni ne toliko zanimljive stvari, završio je uz smiješak naš sugovornik.

Manje gostiju

Da na Dobrinjštini u ovom trenutku uistinu ima manje turističkih posjetitelja u odnosu na datumski usporedivo »brojno stanje« prošle, ujedno i rekordne sezone, potvrdio nam je Boris Latinović, direktor TZ-a općine Dobrinj.

– Nakon što smo tijekom svibnja bilježili velike pluseve u odnosu na isti mjesec prošle godine, lipanjski, a sad i srpanjski rezultati na Dobrinjštini osjetno su skromniji u odnosu na lanjske pokazatelje.

U spomenutim smo mjesecima, posebice u privatnom smještaju, bilježili minuse pa je s lipanjskog zaostatka od čak 15 posto »manjak« sad smanjen na samo četiri postotna boda, na planu noćenja.

Nešto je bolja situacija u kampovima koji za svojim lanjskim srpnjskim skorom zaostaju za oko dva posto, zaključio je Latinović.

Objava U Dobrinju ovog vikenda slave Stipanju, evo kako im za sada protječe turistička sezona pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Dobrinj (11)hrvatski turizam (59)Otoci (246)Rijeka & Regija (1177)turistička sezona (112)turizam (252)turizam na kvarneru (11)