Vatrogaskinja Tea s požarišta u Dalmaciji: ‘Da nas je bilo više, ovo bi se sigurno spriječilo’

riportal - prije 1 mjesec - link

‘Žao mi je, ali nije dobro’, tako je uživo u RTL Direktu zavapio okružen vatrom sa svih strana zapovjednik DVD-a Tučepi. Naravno da kad odjednom gore tri požara na vidjelo dolaze sve mane sustava, ali svejedno nas zanima je li problem u lošoj opremljenosti vatrogasaca ili u organizaciji

Ne samo da smo sinoć u RTL Direktu uživo gledali novinarsku ekipu u vatrenom okruženju, nego smo i čuli vapaj šefa lokalnih vatrogasaca.

“Povlačimo se, čekamo cisterne, stalno čekamo nešto, nema nam cisterni, fale nam, očekujemo pomoć stalno, to nam je najveći problem. Da smo imali više vozila, više ljudi, bio bi bolji posao. Napravili smo sve što je bilo u našim rukama. Jednostavno ne možemo više”, rekao je u razgovoru s RTL-ovom Ivanom Ivandom Rožić zapovjednik DVD-a Tučepi Goran Bušelić.

Dan kasnije, Park prirode Biokovo izgleda sablasno

Spaljena zemlja koju se nije stiglo ili moglo obraniti. Poruke s terena došle su i do šefa svih vatrogasaca, koji je rekao da je samo iz Splitsko-dalmatinske županije na terenu bilo njih preko 300 sa 77 vozila što, kaže, dovoljno govori.

“Ne bih se složio sa kolegom. Jako smo si dobri prijatelji, čujemo se. Moram ga demantirati. Vrlo brzo smo digli ljude, dali sve na noge. Uspjeh je i da nije ništa izgorjelo, nije nitko ozlijeđen, na vrijeme se i evakuiralo”, izjavio je nakon sjednice Vlade glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Ali, bez obzira na to što glavni zapovjednik kaže da je vatrogasaca bilo dovoljno: i večeras su se na požarištu žalili na stanje.

“Jako je teško iskoordinirati te vatrogasce iz cijele Hrvatske, nas tu ima puno, ali uvijek fali opreme, ovo je ogroman požar, uvijek nam fali auta i drugih stvari. Situacija u hrvatskom vatrogastvu je znatno lošija nego u drugim zemljama Europske unije, naša oprema je lošija, manje nas je, od velikih požara 2017. situacija se jest nešto popravila, ali i dalje mi nismo ni blizu onom što bi trebali imati, kao što i vidite, da smo imali opremu na vrijeme, da nas je bilo više, ovo bi se sigurno spriječilo”, rekla je Tea Šarić iz DVD-a Tučepi.

Vatrogasci su stizali iz cijele Hrvatske, pa i iz Zagreba

U najvećoj vatrogasnoj postrojbi u Hrvatskoj, JVP Grada Zagreba, rekli su da su svi vatrogasci u državi ustvari kao jedna velika obitelj. I tako je obitelj iz Zagreba jučer pomogla s 11 vozila i 40 vatrogasaca koji su bili na terenu u Donjim Tučepima. Kako se situacija smirila, donesena je odluka da se večeras vrate u Zagreb.

No, kako se mijenja stanje na požarištima, tako se mogu mijenjati i odluke, tumači za RTL Direkt zamjenik šefa zagrebačkih vatrogasca Tomislav Resman, ali ionako vatrogasci s kontinenta ne igraju ključnu ulogu.

“Nama treba šest sati da konvoj stigne iz Zagreba do Makarske. Tako da je teško očekivati da ćemo se mi odmah pojaviti u roku od par minuta na toj lokaciji. Ovisi sve o vrsti i veličini požara, snazi vjetra koje puše na tom području, i na osnovu toga se rade neke procjene i analize”, objašnjava Resman.

Procjene i analize tim su teže kada istovremeno gori na više lokacija, kao što je jučer bio slučaj.

“Radimo sve ono što je potrebno da sa snagama i resursima kojima raspolažemo učinimo najviše. Često smo dosta uspješni u tome, a nekada i ne možemo pokriti sve. Vi ako imate istovremeno ugroženo 300 kuća, a imate 60 vozila – potpuno je razumljivo da ne možete pokriti sve”, kaže zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević.

Kad je u pitanju oprema koju imaju….

Ne treba zaboraviti da je financiranje vatrogastva u nadležnosti gradova i općina. Tako da sve zapravo ovisi o lokalnoj vlasti, koliko je spremna uložiti u vatrogastvo, i tako se onda kupuje oprema, vozila i sve što je potrebno za vatrogasce”, tumači Tomislav Resman.

I baš je danas Vlada odlučila povećati plaće profesionalnim vatrogascima, u nekim mjestima primali su prosječno 900 eura, sada se plaća diže na oko 1300 eura za početnika.

“Danas se napravilo nešto što smo čekali četiri godine i dva mjeseca. Danas je veliki dan za hrvatsko vatrogastvo i vjerujem da ćemo tako i nastaviti”, komentar je Željka Blažinovića, predsjednika Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca Hrvatske.

Nadaju se tome i vatrogasci, da više ništa neće morati čekati godinama, piše Danas.hr.

The post Vatrogaskinja Tea s požarišta u Dalmaciji: ‘Da nas je bilo više, ovo bi se sigurno spriječilo’ appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

dalmacija (67)Hrvatska i svijet (528)požar (591)vatrogasci (275)