Ne jenjava ljeto na pulskim pozornicama. Brojna gostovanja na tri pozornice

novilist - prije 11 sati - link

Dok tu i tamo tijekom ljeta zna biti otvorena koja izložba i održan pokoji zanimljiv event, zbog ljetnih sparina ipak prevladavaju auditivni, ili barem audiovizualni podražaji. Već je desetak zadnjih godina pokazalo da se Istra nameće kao ozbiljna koncertna destinacija, a ovo nam je ljeto već donijelo mnogo nastupa koje vrijedi zabilježiti.

I to, fascinantno, kao da su se svi organizatori složili da u Pulu i na Puljštinu dovedu imena – baš za svakoga.

Svjetske zvijezde

Ovog ljeta imali smo već nastupe supergrupe Simple Minds, dakle malo rocka i progresive, bila nam je u Areni kraljica pop-punka Avril Lavigne, i Lenny Kravitz, kao i Duran Duran – sve imena najvišeg kalibra.

Da ne bi prifalilo diverziteta, sljedeći je koncert u Areni onaj Doris Dragović, 4. kolovoza, a nekoliko dana kasnije, 7. kolovoza, nastupaju ondje Jason Derulo i Miach (kao uvodnica).

Naravno, tu je i kulminacija ljeta, možemo to tako reći, kada će u čak dva koncerta, jedan iza drugog, 30. i 31. kolovoza, u pulskom amfiteatru nastupiti velikan među modernim svjetskim tenorima, Andrea Bocelli. Imat ćemo tako u Areni čitav presjek moderne i malo »starije« glazbe koji se, eto, kreće od šansona i arija koje izvodi Bocelli, pa sve do »Marije Magdalene« i drugih hitova hrvatske glazbene dive.

Malo rimsko kazalište dosad je već ugostilo Jazz orkestar HRT-a i TBF te lagane note Thievery Corporation, a 6. kolovoza tamo dolazi i legendarni Laibach. Malo se rimsko kazalište pokazalo kao popularno mjesto za ljetne koncerte, unatoč, kako su primijetili neki glazbenici, lošoj akustici i gužvi, te se nameće kao »treća« velika pulska pozornica čije vrijeme možda tek dolazi.

Kažem »treća« pozornica jer postoji »druga«; druga koja, unatoč puno manjem kapacitetu, ipak plijeni svojom unikatnošću i lokacijom, atmosferom i dojmom. Riječ je, naravno, o pulskom Kaštelu. S vrha Pule, Mondipola dominira nad gradom i teško je ostati indiferentnim kada se penje prema toj posebnoj pozornici, a tradicijski je ipak došla prije MRK-a, pa definitivno, po meni, zaslužuje da se Kaštel smatra »drugom« pulskom pozornicom.

Za svakog ponešto

Ondje nas u kolovozu čeka zanimljiv regionalni program (kao da je upravo za naša, lokalna, regionalna imena rezerviran Kaštel). Dana 10. kolovoza, na Kaštelu će svirati Vanna, a tri dana nakon, u utorak 13., dolaze nam The Frajle, Novosađanke s puno emocija.

Već sljedećeg dana nastupa Zabranjeno pušenje, a 15. kolovoza, u tjednu koji svaki dan skriva jedan nastup, svirat će Pipsi, Letu štuke i Jonathan. Sljedećih dana stižu Silente, pa Brkovi.

U srijedu 21. kolovoza na Kaštelu će se moći čuti glazba Adija Šoše, a ljeto na pulskoj tvrđi zatvara pop i jazz ikona hrvatske glazbe, Vesna Pisarović. I ovaj je program jedan koji ima štošta ponuditi u smislu raznolikosti, pa ako netko želi hard rock, može na Zabranjeno pušenje ili Brkove, za pop se nađe podosta toga, ali ima i posebnijih programa.

A u blizini Pule leži i još jedna posebna pozornica, za malo ekstremnije glazbene interese, ovih godina, iako se može ondje naći i sasvim konvencionalnih, dapače, tradicionalnih glazbenih poslastica.

Cave Romane, nekadašnji kamenolom, pozornica je praktički isklesana u kamenu, s odličnom akustikom već i sama po sebi, gdje se barem na to nitko ne može žaliti, a može ugostiti nekolicinu tisuća posjetitelja – ove godine se ondje odvio drugi Gates of Agartha Festival, s velikim imenima techno i house scene, ali također, odvija se i Rocks&Stars Festival koji, naravno, dovodi predstavnike rocka.

Tako je nedavno ondje sviralo »novo« Prljavo kazalište, a već danas nam je na programu Dire Straits Legacy bend, da bi potom ondje svirali i Esteriore Brothers 8. kolovoza te, u čak dva rasprodana koncerta, 25. i 26. kolovoza, jedino i neponovljivo – Bijelo dugme.

Kulminacija za kraj

Kao bonus za Cave Romane treba navesti i nastup mlađeg bosansko-njemačkog, no ne zato imalo manje bitnog, DJ-a Solomuna čiji je nastup, predviđen u Cave Romane 10. kolovoza, bio gotovo rasprodan već prije tjedan dana. Plijeni pozornost i pozornice diljem Europe, a eto, ove godine, odlučio je očito i baš nama u Vinkuranu ukrasti malo pažnje.

Ljeto glazbe možda završava kulminacijom u nečem što možemo priželjkivati kao inspiriranom bocellijanskom nastupu u Areni, 31. kolovoza, no i nakon toga sigurno će prštiti od lokalnih glazbenika čije je doba godine jesen.

Objava Ne jenjava ljeto na pulskim pozornicama. Brojna gostovanja na tri pozornice pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

doris dragović (8)Glazba (567)istra (99)koncerti (29)Mozaik (721)Pula (54)