Doznali smo prve korake Dragana Primorca. Mogao bi se uzdati u dvojicu prijatelja

novilist - prije 6 sati - link

Predsjednički kandidat HDZ-a Dragan Primorac bit će prisutan zajedno s ostalima iz državnog vrha na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem na svim većim javnim događanjima narednih dana, pa tako ide s njim na Sinjsku alku u nedjelju 4. kolovoza, kao i na proslavu 29. obljetnice Oluje u Knin 5. kolovoza.

No, nakon toga i članovi Vlade kreću na ljetni odmor sve do iza Vele Gospe, a Dragan Primorac zapravo će se početi baviti neformalnom pretkampanjom u kojoj će biti dosta prisutan na terenu, no ne samo u formalnim prilikama nego posebno na društvenim mrežama gdje će bilježiti svoje dnevne aktivnosti i pokušati doprijeti do što većeg broja građana.

Formiranje izbornog stožera, njegov sastav, omjer prisutnosti Primorčevih ljudi i službenih predstavnika HDZ-a, neće međutim biti tema barem do kraja kolovoza, kažu u HDZ-u. Dotad ne treba očekivati ni službeni slogan, ni slične formalne poruke.

A tada će se utanačiti svi detalji oko financiranja kampanje, glavnih poruka i programa, ali i vidjeti tko sve stoji iza Primorčeve kandidature.

Naravno, ključno je pitanje kako će se postaviti Domovinski pokret, čiji predsjednik Ivan Penava ponavlja kako službenu podršku nitko ne može dobiti dok se najprije u DP-u ne održe naglo sazvani unutarstranački izbori, a oni su na redu 31. kolovoza.

Suvlasnik bolnice

Tek nakon toga Dragan Primorac i HDZ mogu krenuti u pravu kampanju. S druge strane, valja imati na umu da će formalna kampanja biti dosta kasno – izbori se naime raspisuju 30 do 60 dana prije isteka petogodišnjeg mandata aktualnog predsjednika Republike, dakle tek krajem godine, a tada kampanja traje mjesec dana.

Dakle, ako izbori budu raspisani za početak ili sredinu prosinca, kampanja će službeno početi mjesec dana ranije. Sve dotad, gledat ćemo samo neslužbeno pojavljivanje kandidata Primorca.

On je naravno posao pretkampanje već počeo odrađivati pa je putem društvenih mreža objavio kako se zadnjih dana sastao s kardinalom Josipom Bozanićem, sportašom Mirkom Filipovićem, nobelovcima Richardom Robertsom, Greggom Semenezom i Svante Paabom, potom Obaminim liječnikom dr. Rajeshom Vyasom, uspješnim mladim učenicima koji imaju nagrade za izvrsnost, zatim dekanom Medicinskog fakulteta u Splitu Antom Tonkićem, a pohvalio se i kako je bolnica čiji je suvlasnik, Sveta Katarina, postala prva nastavna baza prestižnog američkog Pennsylvania State University Collegea.

Objavio je i svoj jogging trening na Samoborskom gorju.

Inače, bolnica Sv. Katarina najveća je privatna bolnica u Hrvatskoj i radi od 2011. godine, a prvi osnivač je bio Jako Andabak.

Prema pisanju Forbesa, bolnica zapošljava 140 ljudi, direktorica je Primorčeva supruga Jadranka Primorac, prihodi su im prošle godine iznosili oko 14 milijuna eura, a dobit više od 900 tisuća eura. Poslovanje im je u uzlaznoj putanji te su u posljednjih pet godina gotovo utrostručili prihode. Imaju i ugovor s državnim osiguravateljem HZZO-om.

Primorac je suvlasnik još jedne tvrtke, te direktor u trećoj tvrtki, čiji su vlasnici Irci, a supruga Jadranka Primorac vlasnica je tvrtke Consortium, koja je registrirana za savjetovanje i upravljanje. Ta je tvrtka prošle godine imala prihode od oko 236 tisuća eura i dobit od oko 94 tisuće eura.

Podrška Zekanovića

Jučer je dobio podršku HDZ-ovog koalicijskog partnera, zastupnika Hrvoja Zekanovića, uz podršku koju već ima od drugih HDZ-ovih partnera u Saboru, HSLS-a, HNS-a i drugih.

– Dragan Primorac ima dovoljno političke snage i mudrosti da s predsjedničkog trona skine Zorana Milanovića i čvrsto smo uvjereni u njegovu pobjedu, rekao je Zekanović na konferenciji za novinare.

Za Primorca je rekao kako dolazi iz autentičnog konzervativnog desnog političkog spektra, te da je prozapadno orijentiran s čvrstim vezama u SAD-u i Izraelu, a Hrvatska kao zemlja Zapadne alijanse treba upravo takvog predsjednika.

– Milanović je miljenik Kremlja, ima nadimak ‘Kremljenko’ i ne bi me čudilo da se Putin i njegova ekipa upletu u izbore na strani Milanovića, kaže Zekanović.

Među onima koji bi u ovoj kampanji mogli biti bliski Primorcu i njegovom stožeru su i dvojica njegovih prijatelja – poznati oftalmolog Nikica Gabrić i poduzetnik, znanstvenik i predavač, nekadašnji ravnatelj Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, Stjepan Orešković, s kojima je surađivao i u svojoj prvoj kampanji, 2009. godine.

HDZ nije zabrinut zbog Hebranga

Revoltiran zbog kandidature Dragana Primorca kao HDZ-ova aduta na predstojećim predsjedničkim izborima, dugogodišnji član te stranke i nekadašnji ministar zdravstva i obrane Andrija Hebrang u četvrtak je u opširnom pismu medijima najavio napuštanje vladajuće stranke te naveo niz razloga zbog kojih ne podržava Primorca.

Nazvao ga je dezerterom, optužio da je napustio Hrvatsku za vrijeme rata i napisao kako je Dragan Primorac »nešto najnegativnije što je hodalo Hrvatskom«.

Naravno, razlog je činjenica da se Primorac 2009. godine natjecao protiv Hebranga koji je, nakon odlaska Ive Sanadera s vlasti, pa tako i njegove vlade u kojoj je bio i Primorac, bio kandidat HDZ-a za predsjednika. Obojica su izgubila od Ive Josipovića.

U HDZ-u se ne brinu osobito zbog Hebrangovog istupa jer on već odavno nije aktivno u politici, i poručuju da će Primorac imati svu podršku HDZ-a u kampanji.

Reakcija Milanovića

Aktualni predsjednik Zoran Milanović prvu reakciju na Primorčevu kandidaturu mogao bi imati danas, kada na Pantovčaku u 20 sati održava svečani prijem u povodu obilježavanja Oluje. Tada se očekuju i njegove prve izjave, a susrest će se i sa samim Primorcem narednih dana u Sinju i Kninu.

 

Objava Doznali smo prve korake Dragana Primorca. Mogao bi se uzdati u dvojicu prijatelja pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

dragan primorac (44)hdz (527)Hrvatska (3554)Novosti (1332)predsjednički izbori (114)