Može li Sandra nastaviti svoj fantastični niz? Danas kreće hrvatska atletska četvorka

novilist - prije 5 sati - link

PARIZ – Sandra Elkasević i Marija Tolj u bacanju diska, Filip Mihaljević u bacanju kugle, te Matija Gregurić u kladivu danas će prvi od deveteročlane hrvatske reprezentacije nastupiti na Olimpijskim igrama u Parizu.

Najbolja hrvatska atletičarka na nedavnom je Europskom prvenstvu u Rimu pokazala da je promijenila prezime, ali ne i navike te sedmi put zaredom osvojila titulu europske prvakinje u disku, bacivši za zlato svoj najbolji rezultat sezone od 67,04 metra.

Olimpijska pobjednica iz Londona 2012. i Rio de Janeira 2016. godine prije tri je godine u Tokiju ostala korak do pobjedničkog postolja, večeras od 20.20 sati na Stade de Franceu kreće u lov po svoje treće olimpijsko odličje.

Konkurencija će, kao i posljednjih nekoliko godina, biti itekako žestoka, braniteljica naslova Valarie Allman na nacionalnim je kvalifikacijama za Pariz disk bacila 70,89 metara i zasjela na drugo mjesto ovosezonske ljestvice najboljih diskašica, odnosno prvo onih koje će se natjecati u francuskoj prijestolnici budući da Kubanka Yaime Perez, koja je još u travnju u Ramoni sa 73,09 metara bacila najdalji hitac u svijetu od 1989. godine, neće nastupiti na Igrama.

Među onima koje će pikirati na postolje svakako su svjetska prvakinja, Kineskinja Bin Feng (67,89), Njemica Marike Steinacker (67,31), Nizozemka Jorinde Van Klinken (67,23) i Amerikanka Veronica Fralay (67,17).

Marija Tolj

Za plasman među 12 najboljih, koje će se natjecati u finalu, trebat će baciti kvalifikacijsku normu od 64,00 metra, čemu će se na svojim drugim Igrama nadati i druga hrvatska predstavnica u bacanju diska, Marija Tolj, sprava koje je ove sezone letjela do 64,23 metra.

Filip Mihaljević je na olimpijskoj premijeri u Riju 2016. godine zauzeo 21. mjesto, pet godina kasnije u Tokiju bio je 15., večeras (20.10 sati) će na Stade de Franceu ići po svoju treću sreću i prvi finale na Olimpijskim igrama. Europski prvak iz Münchena prije dvije godine i srebrni Europljanin iz Rima ove godine najbolji je hitac bacio u Slovenskoj Bistrici u svibnju, gdje se njegova kugla zaustavila na 21,71 metara, što je 23 centimetra kraće od njegovog tri godine starog državnog rekorda.

Matija Gregurić

O konkurenciji u bacanju kugle suvišno je išta govoriti, svjetski rekorder, Amerikanac Ryan Crouser, koji je ove sezone vodio borbu s ozljedama pa je najdalje kuglu bacio 22,84 metra, favorit je za treće zlato u nizu, njegov sunarodnjak Joe Kovacs, srebrni iz Tokija 2021. godine i s 35 godina najstariji natjecatelj u kugli, vlasnik je najboljeg ovosezonskog rezultata na svijetu (23,13), tu je i nedavno okrunjeni prvak Europe, Talijan Leonardo Fabbri (22,95), koji je ove sezone pobijedio obojicu, ali i Novozelanđanin Tom Walsh (22,16), brončani iz Rija i Tokija, te Amerikanac Payton Otterdal (22,59).

Matiji Greguriću (10.10 sati) ovo će biti olimpijska premijera, nekadašnji svjetski mlađejuniorski prvak u kladivu i policijski vježbenik, na nedavnom EP-u u Rimu nastupio je na svojem prvom seniorskom velikom natjecanju, prvi put u karijeri kladivo bacio preko 75 metara i osvojio osmo mjesto u finalu (75,47).

Objava Može li Sandra nastaviti svoj fantastični niz? Danas kreće hrvatska atletska četvorka pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Atletika (15)OI u Parizu (30)Ostali sportovi (676)Sandra Elkasević (7)Sport (10083)