Iako je prošlu večer igrala tri sata i tek nakon velike drame u četvrtfinalu svladala Ukrajinku Martu Kostjuk, Vekić je niti 24 sata kasnije bila potpuno spremna i usredotočena te bez šanse ostavila nedoraslu suparnicu Schmiedlovu.

Vekić tijekom čitavog susreta nije bila suočena s niti jednom “break-loptom”, dok je nakon uvodnih 2-2 stalno prijetila suparnici na njenom početnom udarcu. Vekić je prvi “break” ostvarila za prednost 3-2, kod 4-2 je imala 15-40, ali tada je Schmiedlova dva puta odlično servirala i ostavila si nadu. Ipak, Vekić je prvi set dobila sa 6-4, da bi u prvom gemu drugog seta oduzela servis Schmiedlovoj bez izgubljenog poena, a tada se Slovakinja “slomila” te više nije osvojila niti jedan gem.

Vekić je ovom pobjedom osiguala treću medalju za Hrvatsku u Parizu, nakon bronce Mirana Maričića u streljaštvu i Barbare Matić u džudu. Ujedno je to i šesta olimpijska medalja za hrvatski tenis, nakon bronci Gorana Ivaniševića u singlu i paru s Goranom Prpićem iz Barcelone 1992., bronce Marija Ančića i Ivana Ljubičića iz Atene 2004., zlata Nikole Mektića i Mate Pavića iz Tokija 2021. te srebra Marina Čilića i Ivana Dodiga također iz Tokija.