U Galeriji O.K. otvorena izložba “Zeleni kod: Ekologika”

novilist - prije 7 sati - link

U Galeriji O.K. otvorena je izložba “Zeleni kôd: Ekologika”. Okupljajući radove troje suvremenih umjetnika/-ica, Huga Barangera, Ivane Papić i Kristine Pongrac, čije je koncepte odabralo Programsko vijeće Galerije O.K., postav izložbe fokusira se na međusobno isprepletene teme tehnologije, ekologije, osobnog i kolektivnog identiteta.

“Sveprisutne zelene politike, nerijetko zagovarajući provođenje naizgled održivih i ekološki prihvatljivih zelenih tranzicija, simultano uzrokuju negativne ekološke, ali i društvene posljedice, u kontekstu kojih se greenwashing i outsourcing kao aktivnosti neetičnog poslovanja, često pojavljuju bok uz bok energetskom paradoksu, situaciji u kojoj povećanje energetske efikasnosti, umjesto smanjenja, uzrokuje porast potrošnje energije i prirodnih resursa.

Takve, nejednako implementirane zelene politike, utječu na stvaranje distopijskog svijeta ekotehničkog upravljanja, kao manifestacije artificijelne proizvodnje, ujedno i mjesta ekološke hipokrizije”, stoji u predgovoru Katarine Podobnik, kustosice izložbe.

Foto galerija: Izložba “Zeleni kod: Ekologika” u Galeriji OK Foto: Nikola Blagojević

Određenjem kolektivnog identiteta holističkim konglomeratom, determinirani prirodom kao počelom, sadašnjošću i jedinom izvjesnošću, umjetnički koncepti Baranger, Papić i Pongrac, otuđenost artificijelnog poretka, razbijaju humanijim – geomorfnim, „zelenim kôdom”.

Hugo Baranger, rođen 1992. godine u Niortu, odrastao je u srcu Zelene Venecije (Marais Poitevin, Francuska). Njegova su početna točka boje, zimska magla i pejzaži ovog kraja. Dijagnosticiran mu je slab vid u kombinaciji s jakim astigmatizmom i hipermetropijom u dobi od 5 godina.

Ovi vizualni izazovi oblikovali su njegov doživljaj svijeta – kao svijet nesigurnih obrisa i raspršenih fokusa. Diplomirao je na Školi likovnih umjetnosti u Angoulêmeu 2016. godine, a od listopada 2022. živi i djeluje u Zagrebu.

Ivana Papić, multimedijalna je umjetnica rođena 1987. godine u Splitu. Magistrirala je konzervaciju i restauraciju na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu 2011., a također je diplomirala na specijalističkom magistarskom studiju na Institutu Umjetnost u kontekstu na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Berlinu 2022.

Redovna je članica je HULU-a Split, Kino Kluba Split i bbk e.V. – profesionalne udruge vizualnih umjetnika Berlin.

Kristina Pongrac, multimedijalna je umjetnica rođena 1985. u Čakovcu. Po struci dizajner interijera (2004. Graditeljska škola Čakovec) te magistra primijenjenih umjetnosti (2014. Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci), surađuje s institucijama i organizacijama koje djeluju na području kulture, umjetnosti i ekologije.

Njeni radovi nastaju autorefleksivnom metodom, aproprijacijom i upcyclingom. Glavna im je okosnica suodnos čovjeka, prirode i kulture kojem često pristupa kritički i interdisciplinarno.Izražava se u mediju mozaika i grafike, intervencijama u prostoru te performansima i hepeninzima.

Objava U Galeriji O.K. otvorena izložba “Zeleni kod: Ekologika” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Izložbe (52)Kultura (835)