Iran pozvao francuskog veleposlanika na konzultacije OI: Kako je reagirao Plenković?

narod - prije 4 sata - link

IgaraIgara

Ministarstvo vanjskih poslova Irana pozvalo je francuskog veleposlanika na razgovor povodom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara. Za iranski islamski režim prikaz Isusa Krista i Posljednje večere bio je uvredljiv. Ministar kulture i islamskog nauka Irana naglasio je kako je Isus u islamu Božji prorok. Izrugivanje Isusa prešlo je „sve crvene linije“, navode Iranci. Kako je reagirao premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik stranke koja se predstavlja kao „demokršćanska“?

> Drag queen potvrdio da su imitirali posljednju večeru: Tvrdi da se ne radi o provokaciji

Velika američka kompanija povlači sponzorstvo

Program se odvijao izvan sportskog stadiona, i pored izrugivanja kršćanske vjere, i time se razlikovao od prijašnjih otvaranja. Rijekom Senom plovilo je 6800 sportaša na 85 brodova. Međutim, ono što je bilo u fokusu otvorenja bilo je sramotno izrugivanje s Posljednjom večerom. Akteri su bili LGBT aktivisti i transvestiti. Katolička Crkva u Francuskoj progovorila je o događaju izrazivši svoje žaljenje ovakvim pristupom. Neki sponzori najavili su povlačenje iz Igara. Naprimjer, američka tehnološka kompanija C Spire.

> Jedna tvrtka povlači reklame za Olimpijske igre nakon vrijeđanja kršćana

Tko je sve osudio sramotno otvaranje Igara?

Otvaranje Igara osudio je i ajatolah Ali Hamenei, vrhovni vođa Islamske Republike Iran. U Europi to su učinili potpredsjednik Vlade Italije Matteo Salvini i mađarski premijer Viktor Orban. U SAD-u način otvaranja Igara osudio je predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson. Osim političara, svoje neslaganje s ruganjem kršćanstvu na Olimpijadi izrazili su i Javier Tebas, predsjednik La Lige, zatim poznati američki biskup Robert Barron, britanski novinar Piers Morgan i mnoge druge osobe iz političkog, javnog i sportskog života.

Osudi Iranaca pridružio se i egipatski Al-Azhar, sveučilište poznato po učenju sunitskog islama. U svojoj objavi islamsko sveučilište je napisalo: „Ti prizori prikazuju Isusa Krista na vrlo uvredljiv način, ne poštujući njegov časni lik i visoki status proroka. Na nepromišljen i barbarski način iskazano je nepoštovanje prema vjernicima, moralu i općeljudskim vrijednostima“.

> Ovo organizatori nazivaju isprikom zbog parodije posljednje večere na otvorenju OI

Plenković: Otvaranje Igara imalo je za cilj ‘biti drugačije’

Kako je reagirao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković? U prvom redu, odmah ćemo reći kako francuski veleposlanik nije pozvan na razgovor. Dan nakon otvaranja Igara Plenković je otvorio Hrvatsku kuću u hotelu Radisson Blu u Parizu. Evo što je tada rekao novinarima: „Jučerašnje otvaranje Olimpijskih igara imalo je za cilj biti drugačije nego inače. Dakle prvo otvaranje ikad izvan stadiona, sto godina nakon zadnjih Igara u Parizu i naravno poruka francuskih vrijednosti koje su ujedno postale univerzalne vrijednosti, uz jedan presjek francuske i pariške povijesti. Šteta je za domaćine i organizatore da je padala zaista velika kiša, no sam događaj je, koliko imam povratne informacije, bio zaista jako dobro primljen“.

Dobri odnosi s Macronom razlog neistupanja protiv ceremonije otvaranja OI?

Očito je kako Plenković nije vidio ništa sporno na otvaranju. Štoviše, jedini loš aspekt pariškog spektakla bila je jaka kiša. Događaj je i jako dobro primljen, rekao je Plenković. Postavljamo pitanje je li tog jutra ili dan ranije naš premijer uopće imao pristup internetu? Osude diljem svijeta, pa čak i muslimanskog, te odlazak sponzora s Igara ne djeluju kao „dobar primitak“ ceremonije otvaranja OI.

Plenković je u vrlo dobrim odnosima s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a i svoju je karijeru dobrim dijelom gradio u Parizu. To „prijateljstvo“ okrunio je i nabavkom francuskih vojnih zrakoplova Rafalea. Stoga ne čudi što je Plenković zatvorio oči pred očitom uvredom upućenom svim kršćanima svijeta, pa i njegovoj zemlji u kojoj se 80% stanovnika izjašnjava katolicima. I sam premijer se izjašnjava katolikom. Sudeći po objavi na X-u kako je otvaranje bilo „impresivno“, te izostanku bilo kakve reference na transvestite u parodiji Posljednje večere, osudu otvaranja Igara od našeg katoličkog premijera izgleda nećemo čuti.

U zagrebačkoj zračnoj luci na dočeku novog zrakoplova Croatia Airlinesa Plenković je tek kratko u obraćanju novinarima komentirao otvaranje Igara: “To je bilo potpuno nepotrebno. Osim toga, spektakl je bio fenomenalan”. Riječ “nepotrebno” prilično je blaga riječ za transvestitsku parodiju Posljednje večere. Pritom je premijer morao i naglasiti kako je spektakl bio fenomenalan.

> TV komentator suspendiran zbog izjave tijekom otvaranja OI-ja: Povukao paralelu s komunizmom

Objava Iran pozvao francuskog veleposlanika na konzultacije OI: Kako je reagirao Plenković? pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Andrej Plenković (663)francuska (207)Hrvatska (3540)Iran (57)Izdvojen članak (195)olimpijske igre (331)Olimpijske igre u Parizu (119)