Kontroverze na Olimpijadi: Transrodni muškarac pobijedio talijansku boksačicu u ženskoj kategoriji; U suzama napustila ring

riportal - prije 6 sati - link

Alžirska transrodna boksačica Imane Khelif pobijedila je u svojoj prvoj borbi na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. nakon što je talijanska protivnica Angela Carini odustala od natjecanja samo 46 sekundi nakon početka borbe. Carini je, vidno potresena, bacila kacigu i odbila se rukovati s Khelif, prije nego što je kleknula i obrisala suze na platnu ringa.

Khelif, kojoj je prethodno zabranjeno natjecanje zbog sumnje da je ‘biološki muškarac’, dvaput je udarila Carini u uvodnim fazama borbe u ženskoj poluteškoj kategoriji. Ovi udarci su potpuno nokautirali Talijanku, i prisilili je da se povuče u kut prije no što je potpuno odustala od borbe.

Carini nije pojasnila je li odustala iz protesta protiv Khelifinog sudjelovanja ili zbog snage udaraca koje je primila. Nakon borbe, Talijanka je izjavila kako “nikada nije osjetila udarac poput ovog”, te da je “slomljenog srca” jer nije mogla ispuniti obećanje da će predstavljati svoju zemlju i počastiti svog oca.

Khelifino sudjelovanje na Olimpijadi izazvalo je široku reakciju, posebno zbog njezine diskvalifikacije sa prošlogodišnjeg Svjetskog boksačkog prvenstva zbog povišenih razina testosterona. Međutim, Međunarodni olimpijski odbor (MOK) je dopustio njezino sudjelovanje u Parizu jer su pravila olimpijskog boksa manje stroga od onih Međunarodne boksačke asocijacije (IBA).

Talijanski ministar sporta Andrea Abodi izrazio je nezadovoljstvo zbog neusklađenosti parametara hormonalnih vrijednosti na međunarodnoj razini, naglašavajući potrebu za sigurnošću sportaša i poštenim natjecanjem. U međuvremenu, Alžirski olimpijski odbor (COA) oštro je osudio klevetanje njihove sportašice, nazivajući to “neutemeljenom propagandom” i naglašavajući da su poduzeli sve mjere kako bi zaštitili Khelif.

The post Kontroverze na Olimpijadi: Transrodni muškarac pobijedio talijansku boksačicu u ženskoj kategoriji; U suzama napustila ring appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

boks (32)Hrvatska i svijet (522)