John Turturro i Alexander Payne počasni gosti Sarajevo Film Festivala

novilist - prije 6 sati - link

Američki glumac, scenarist i redatelj John Turturro bit će počasni gost ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF) a tom će mu prigodom biti uručeno i priznanje Srce Sarajeva za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti, najavili su u četvrtak organizatori.

Turturro je radio s brojnim priznatim filmašima, pojavljujući se u filmovima Spikea Leea “Učini pravu stvar” i “Jungle Fever”, Martina Scorsesea “Boja novca”, “Kviz” Roberta Redforda, “Primirje” Francesca Rosija, “Dobri pastir” Roberta De Nira i “Moja majka” Nanni Morettija.

Kao čest suradnik Joela i Ethana Coena, Turturro je glumio u nekoliko njihovih filmova. Za glavnu ulogu u filmu “Barton Fink” osvojio je nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Cannesu. Pojavio se i u njihovim filmovima “Tko je ovdje lud”, “Millerovo raskrižje” i “Veliki Lebowski”.

Osvojio je nagradu Zlatna kamera na Filmskom festivalu u Cannesu za svoj redateljski debi, film “Mac”.

Osvojio je nagradu Emmy za svoje nastup u seriji “Monk” te nominacije za Zlatni globus i SAG nagradu u HBO-ovoj seriji “Kobna noć”.

“S karijerom koja traje duže od četiri desetljeća pružio je nezaboravne izvedbe u raznolikom rasponu uloga. Njegova predanost umijeću, svestranost i sposobnost da svakom liku kojeg utjelovljuje donese dubinu i autentičnost, učinili su da ga je užitak gledati svaki put kada se pojavi u sceni“, kazao je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala obrazlažući razloge zbog kojih je Torturro nagrađen Srcem Sarajeva.

Tijekom boravka na SFF-u koji će biti održan od 16. do 23. kolovoza Turrturo će održati i predavanje mladim filmskim autorima.

Uz Turturra, kako je ranije najavljeno, SFF ove godine počasno Srce Sarajeva dodijelit će i američkom redatelju i scenaristu Alexanderu Payneu poznatom, uz ostalo, po filmu “Stranputica” iz 2004. godine koji je tada dobio pet nominacija za nagradu Oscar.

Objava John Turturro i Alexander Payne počasni gosti Sarajevo Film Festivala pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Film (232)Mozaik (718)