Njemačka: Broj Sirijaca i Afganistanca dramatično raste, Nijemce to košta milijarde eura

narod - prije 6 sati - link

sirijacasirijaca

Od migrantske krize 2015./16., Sirijci su u Njemačku pristizali u sve većem broju, a sada ih je krajem 2023. bilo najmanje 972.000, prema Statisti. U Siriji živi 22 milijuna Sirijaca, što znači da oni u Njemačkoj predstavljaju gotovo 1 na svakih 20 u njihovoj domovini.

To je iznimno brz rast od 2014. kada je u Njemačkoj bilo samo 60.000 Sirijaca. Od tada je broj stanovnika porastao 16 puta.

>Problem migranata: Tražitelj azila godinama terorizira gradić u Njemačkoj

Međutim, unatoč obećanjima da će se Sirijci integrirati u njemačko gospodarstvo, brojke još uvijek govore sasvim drugačiju priču. Čak 513.534 Sirijaca prima njemačku socijalnu pomoć poznatu kao građanski novac (Burgergeld), prema trenutnim podacima Savezne agencije za zapošljavanje. Međutim, čak i oni koji ne primaju tu isplatu dobivaju novčane, stambene i druge beneficije prema Zakonu o beneficijama tražitelja azila, prenosi Remix.

>Njemačka: Afganistanac nožem napao policajce nedugo nakon terorističkog napada u Mannheimu

To je glavni čimbenik u rekordno visokim razinama duga Njemačke, pri čemu je vlada potrošila gotovo 50 milijardi eura na migrante 2023., što čini znatan dio ukupnog njemačkog proračuna.

Sve više Afganistanaca

Prema Statisti, broj Afganistanaca također je strahovito porastao, povećavši se na 419.410 u 2023., što predstavlja šesterostruko povećanje od 2014. Gotovo polovica njih, 197.551, prima socijalnu pomoć, a velika većina živi od beneficija tražitelja azila. Međutim, stanovništvo Afganistana mnogo je veće od Sirije, ukupno 41 milijun, što znači da je udio Afganistanaca koji žive u Njemačkoj relativno manji.

>Preminuo njemački policajac kojega je nožem napao Afganistanac

Afganistanci nastavljaju pristizati u Njemačku velikom brzinom, s 10.000 njih koji bi trebali biti dovezeni, prema najavi ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock.

>Izvješće: 1,1 milijun migranata podnijelo je zahtjev za azil u EU-u 2023.

Kako je Remix News već pisao, Afganistanci imaju jednu od najviših stopa kriminala u zemlji. Prema nekim kriminalističkim statistikama, Afganistanci imaju pet puta veću vjerojatnost da će počiniti kazneno djelo od domaćih Nijemaca. Međutim, u nekim kategorijama, kao što su seksualni napadi, postoji 12,5 puta veća vjerojatnost da će počiniti prekršaj od ostatka društva. Međutim, ovo je samo djelić problema koji je Njemačka morala trpjeti u vezi s migrantskim zločinima. Otprilike jedna trećina migranata koji su bili osumnjičeni za počinjenje zločina bili su ranije osuđivani. Njih čak 700 imalo je 21 i više osuda.

>Napadi nožem i dalje šokiraju Njemačku: Većina počinitelja su migranti

Mnogi od zločina su ozbiljni, uključujući grupno silovanje, silovanje, napad i ubojstvo. U mnogim slučajevima razlika u kulturama je upečatljiva. Primjerice, 2022. godine 29-godišnji Afganistanac napao je 58-godišnjeg vrtlarku u parku u zapadnom dijelu Berlina. Trenutak je razgovarao s njom, a onda je iznenada izvukao nož i nekoliko puta je ubo u vrat. Navodno je policiji rekao da mu se ne sviđa što ona radi. U pomoć joj je pritrčao umirovljeni prolaznik koji je također završio s teškim ozljedama.

Mnogi Sirijci koji su stigli u zemlju, zajedno s Afganistancima koji su u zemlji dulje, trebali bi dobiti državljanstvo. U četvrtak ovog tjedna na snagu stupa novi zakon o državljanstvu koji će strancima koji su u zemlji pet godina omogućiti naturalizaciju, a neki je mogu dobiti i nakon tri godine.

Objava Njemačka: Broj Sirijaca i Afganistanca dramatično raste, Nijemce to košta milijarde eura pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

eu (245)Izdvojen članak (195)migranti (67)Njemačka (315)