Novinar Evan Gershkovich mogao bi danas biti oslobođen iz ruskog zatvora

novilist - prije 6 sati - link

Očekuje se da će troje američkih građana koji se nalaze u ruskim zatvorima, među kojima je novinar lista Wall Street Journal Evan Gershkovich, biti oslobođeni danas u sklopu razmjene zatvorenika.

Reporter Evan Gershkovich, veteran američke mornarice Paul Whelan i rusko-američka radijska novinarka Alsu Kurmasheva bit će oslobođeni na osnovi dogovora koji je postigla Bidenova administracija s ruskim vlastima, potvrdio je jedan američki dužnosnik, kako javlja BBC.

 

Razmjena zatvorenika odnosit će se na 24 osobe koje leže u ruskim, američkim, njemačkim zatvorima te ćelijama drugih zapadnih zemalja. Razmjena bi se trebala dogoditi kasnije tijekom današnjeg dana.

Očekuje se da će se u Rusiju vratiti osam ruskih građana, među kojima ih je nekoliko za koje se sumnja da su povezani s ruskim tajnim službama.

 

Jedan od njih je Vadim Krasikov, za kojeg njemački dužnosnici tvrde da je djelatnik ruske tajne službe FSB i koji je služio doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva jednog protivnika ruske vlasti počinjenog 2019. u Berlinu. Njemački mediji pišu da se on već nalazi u zrakoplovu na letu za Tursku.

Očekuje se da će biti oslobođen i Vladimir Kara-Murza, ruski disident s dvojnim rusko-britanskim državljanstvom, jedan je od zatvorenika za kojeg se ne zna u kojem se zatvoru nalazi. Mogli bi biti oslobođeni i ruski disident Ilya Yashin te borac za ljudska prava Oleg Orlov.

 

Objava Novinar Evan Gershkovich mogao bi danas biti oslobođen iz ruskog zatvora pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Evan Gershkovich (5)Rusija (430)Svijet (1799)