Braća Fantela za medalju ipak u petak

novilist - prije 4 sata - link

Hrvatski jedriličari Šime i Mihovil Fantela ipak će se plovu za odličja boriti u petak, nakon što je završna regata olimpijskog 49era u Marsellieu dvaput prekidana i otkazana u četvrtak.

Zadarska braća su u prvom plovu za odličja nakon odličnog starta, koji je na polovici utrke vodio do bronce, ostali bez vjetra i sreće u trenutku kada su bili vodeći u floti od deset 49era. Nakon dva sata uslijedio je novi start i novi prekid utrke, na veliku nesreću braće Fantela koja su u četvrtak bili vrlo raspoloženi i sjajno su jedrili u obje poništene regate.

U ovoj klasi su trebale biti dodijeljene prve jedriličarske medalje na Igrama, a još nije poznato novo vrijeme početka finala u petak.

Fantele su prvi plov za odličja po vjetru od 8 čvorova startali na lijevoj strani, dok su gotovo svi ostali favoriti bili na desnoj strani regatnog polja. Prvu oznaku okrenuli su kao treći iza Španjolaca i Urugvajaca, a Zadrani su potom prešli u vodstvo i u tom trenutku su bili brončani, no potom je vjetar posve stao i regatni odbor je prekinuo utrku. U trenutku malo prije prekida, kada su Šime i Mihovil izbili na prvo mjesto, Irci su bili tek osmi: Dakle, u ukupnom poretku tada naša i irska posada su bile poravnate na trećem mjestu s po 89 negativnih bodova, s tim da bi Fantele odnijele broncu jer su slavili u jučerašnjem zadnjem plovu. Nakon dva sata pokušan je drugi start sa skraćenim regatnim poljem, Fantele su opet sjajno okrenuli kao drugi, ali je utrka opet prekinuta zbog preslabog vjetra u trenutku kada je CRO-posada bila treća.

Vode Španjolci Diego Botin le Chever i Florian Trittel sa 68 negativnih bodova, drugi su Irci Robert Dickson i Sean Waddilove sa 73 boda, a brončani Novozelanđana Isaaca McHardiea i Williama McKenzie (75). Fantele su šeste s 85 negativnih bodova.

Šime i njegov mlađi brat Mihovil su u 49eru bili osmi u Tokiju, a Šimi su ovo već četvrte Olimpijske igre. U Riju je s Igorom Marenićem došao do najvećeg uspjeha hrvatskog jedrenja osvojivši zlato u klasi 470.

Na ovim Igrama braća se nisu snašla prvoga dana natjecanja ispred Marseillea, u zahtjevnim uvjetima s vrlo slabim i promjenjivim vjetrom. Ta prva tri kvalifikacijska plova su oduzela Fantelama mogućnost ulaska u medal-race s puno bolje pozicije od šeste.

Inače, braća Fantela, ali i ostali članovi hrvatske jedriličarske ekipe, po prvi puta su na ovim Igrama imali i s svog meteorologa. U marini Marseille se kao tehnička podrška nalazi i meteorolog DHMZ-a Dragoslav Dragojlović, koji je zadužen za izradu prognoza.

Objava Braća Fantela za medalju ipak u petak pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

jedrenje (17)olimpijske igre (331)Olimpijske igre 2024. (416)Olimpijske igre u Parizu (119)Ostali sportovi (663)Šime i Mihovil Fantela (8)Sport (10019)