“Imali smo nevjerojatan i uzbudljiv dan jučer na Olimpijskim igrama, koji je zaključen nevjerojatnom pobjedom Donne Veki, tako da čestitamo. Naravno, čestitamo svim našim olimpijcima. Imamo, zasada, jako dobre rezultate. Imamo broncu u zračnoj pušci, imamo po prvi puta zlatnu olimpijku u džudu, našu Barbaru Matić”, rekao je ministar Glavina te u optimističnom tonu dodao da se “možemo radovati i očekivati još puno dobrih rezultata”.

“Imamo vrlo velike šanse što se tiče osvajanja daljnjih medalja u gimnastici, Tin Srbić i Aurel Benović. Naravno, tu je u atletici uvijek uspješna Sandra Elkasević. Očekujemo potencijalno medalje i izvanredne rezultate i naših vaterpolista i naših rukometaša. Imamo velikih očekivanja od naših tekvondoista. Njih troje, realno, imaju prilike za osvojiti medalje, isto tako i naši veslači, braća Sinković. I u jedrenju, iako smo s nekako malo lošijih pozicija, tu još postoji nekakva realna šansa. Očekivanja su velika. Svaka pohvala i zahvala sportašicama i sportašima”, rekao je ministar turizma i sporta.

Glavina je naglasio i poteze nove Vlade koji za cilj imaju poboljšanje financijskog statusa vrhunskih hrvatskih sportaša.

“Netom pred početak Olimpijskih igara, dakle jedan od prvih poteza koje smo napravili iz resora sporta u mandatu ove Vlade, je da za 50 posto uvećamo nagrade za vrhunska sportska dostignuća. Značajno smo povećali iznose, tako da osvajač zlatne medalje na olimpijskim igrama dobiva nagradu u iznosu od 41 tisuće eura, srebro 26 tisuća eura i bronca 18 i pol tisuća eura. Ovisno o postignutim rezultatima, naši će sportaši dobiti dva do tri milijuna eura više, zahvaljujući izmjenama pravilnika”, rekao je Glavina te dodao:

“Valja naglasiti da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja ima takozvanu trajnu sportsku naknadu, kojom zlatni olimpijac, nakon napunjene 45. godine, ima naknadu u stopostotnom iznosu prosječne hrvatske plaće za cijelog svog života. Na razini prosječnog životnog vijeka, jedan zlatni olimpijac će dobiti od države preko pola milijuna eura, kad se zbroje nagrade i ta, uvjetno rečeno, sportska mirovina. Važno je naglasiti da smo zadnjim izmjenama Zakona o sportu to isto omogućili i njihovim trenerima, kad napune 55 godina.”

“Nadam se da smo, što je moguće s pozicije države, maksimalno u fokus stavili naše olimpijce i njihov doprinos u afirmaciji Hrvatske kao sportske nacije i kao turističke destinacije, u svakom mogućem smislu. Ti iznosi, koje smo praktički povećali bez presedana, pokazuju našu namjeru i nakanu da im se odužimo na adekvatan i kvalitetan način”, zaključio je ministar turizma i sporta.