Nakon punih 95 godina u Hrvatskoj potvrđena prisutnost visokoplaninske vrste šaša

novilist - prije 5 sati - link

SENJ Kako saznajemo u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit zahvaljujući prof. dr. sc. Sandru Bogdanoviću s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nakon  punih 95 godina  u flori Hrvatske na području Velebita potvrđena je prisutnost visokoplaninske vrste šaša  ili kako se stručno zove Carex aterrima Hoppe subsp. Aterrima. 

Ovu vrstu šaša po prvi je puta sakupio mađarski botaničar Jenő Béla Kümmerle 1908. godine na području Velikog Kozjaka na sjevernom Velebitu, čiji je materijal pohranjen u BP herbariju u Budimpešti. Zanimljiva je činjenica da ju Arpad Degen navodi 1936. godine u svojoj Flori Velebita, ali samo kao citat Kümmerleovog nalaza. Gotovo istovremeno, 1926. i 1929. godine, prof. Ivo Horvat ju nalazi u okolici Gromovače na području današnjeg Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Njegovi herbarijski primjerci pohranjeni su u herbariju ZAHO na PMF-u u Zagrebu. To je bio ujedno i posljednji nalaz ove vrste u Hrvatskoj.

„Provedenim nedavnim istraživanjem potvrđen je nalaz na području između Gromovače i Rossijeve kolibe, kako ga navodi i sam Horvat 1931. godine u djelu o Vegetaciji hrvatskih planina. Ovo su ujedno i jedina dva poznata nalazišta ove vrste šaša, stoga čuvajmo bioraznolikost jer ona je naše blago“, poručuju iz NP Sjeverni Velebit. 

 

Objava Nakon punih 95 godina u Hrvatskoj potvrđena prisutnost visokoplaninske vrste šaša pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Lika & Senj (168)Zelena nit (43)