OI: Talijanka predala meč ‘trans-ženi’, biološkom muškarcu, nakon 45 sekundi i rasplakala se

narod - prije 4 sata - link

‘Transrodna’ Alžirka Imane Khelif, biološki muškarac, pobijedila je Angelu Carini kada je Talijanka iznenađujuće odustala od njihove borbu osmine finala velter kategorije predavši meč nakon 46 sekundi u prvoj rundi. Talijanka je osjećala bol u nosu, a nakon svega se rasplakala.

Alžirka je plasirala jedan žestoki udarac, nakon čega je Talijanka tražila da joj se popravi zaštitna kaciga. Potom je Khelif plasirala još jedan žestoki udarac koji je Talijanka očito tako jako osjetila da više nije htjela u tome sudjelovati.

Kleknula je na pod i zaplakala, Khelif je došla do nje, ali ju je Talijanka ignorirala.

”Ovo nije u redu”, čulo se u prijenosu kako Carini govori svom treneru.

Khelif je u središtu pozornosti otkako je diskvalificirana prije meča za zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu 2023. zbog nepoštivanja pravila Međunarodnog boksačkog saveza (IBA) koja sprječavaju sportašice s XY kromosomima da se natječu u ženskim natjecanjima.

> Pogledajte kako izgleda kad se ‘transrodna’ boksačica bori protiv biološke žene

Međutim, proglašena je prihvatljivom za natjecanje u Parizu, natjecanju koje vodi Međunarodni olimpijski odbor, piše Reuters.

Iako je biološki muškarac, Khelif je ušla u prepunu arenu u Sjevernom Parizu uz glasno navijanje navijača koji su mahali zastavama Alžira, a Talijanka se od početka nije mogla mjeriti s brzinom i većim dosegom svoje protivnice.

> Poruka iz boksačkog saveza: Nastup biološkog muškarca protiv žene narušava fair play

 

Carini: Odlazim uzdignute glave

“Uvijek sam pokazivala poštovanje za svoju zemlju odanošću”, rekla je Carini sa suzama u očima. “Ovaj put nisam uspjela jer se više nisam mogla boriti. Stavila sam točku na meč jer sam nakon drugog udarca, nakon godina iskustva u ringu i borbenog života, osjetila jaku bol u nosu.

Rekla sam ‘dosta’ jer… nisam mogla privesti meč kraju. Pa sam pomislila, možda je bolje da stavim točku i završim. Odlazim uzdignute glave”, dodala je.

Carini je plakala dok je razgovarala s novinarima prije odlaska.

Neki sportovi ograničili su razine testosterona dopuštene za sportaše koji se natječu u ženskoj konkurenciji, dok su drugi zabranili svima koji su prošli kroz muški pubertet.
Boksom upravlja MOO u Parizu jer MOO više ne priznaje IBA kao globalno sportsko tijelo nakon neuspjeha u provedbi reformi upravljanja i financija.

Objava OI: Talijanka predala meč ‘trans-ženi’, biološkom muškarcu, nakon 45 sekundi i rasplakala se pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (189)Olimpijske igre u Parizu (113)Sport (10004)