Dalmatinski med je dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 1. kolovoza, navodi se u objavi na internetskim stranicama Ministarstva.

Time je taj naziv proizvoda upisan u registar oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne proizvode te je zaštićen na području cijele Europske unije.

EU-ov znak zaštićene oznake izvornosti koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Postupak zaštite naziva Dalmatinski med pokrenula je Udruga pčelara Dalmacije koja je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva podnijela zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom Dalmatinski med.

Dalmatinski med je med kojeg proizvode pčelinje zajednice sive pčele od nektara kadulje, drače, vriska, vrijesa, mandarine te od medne rose koja se pojavljuje na maklenu i ostalim bjelogoričnim vrstama koje rastu u Dalmaciji, navodi se.

Način proizvodnje Dalmatinskog meda usko je povezan s vještinama lokalnih pčelara, a one su rezultat višegodišnjeg iskustava i tradicije koja se generacijski prenosi. Stoga visoka razina pčelarskih vještina, u kombinaciji s jedinstvenim karakteristikama definiranog zemljopisnog područja omogućuje proizvodnju meda specifičnih svojstava.

Republika Hrvatska, kako navode iz Ministarstva, sada ima 51 proizvod čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet i vode se u registru oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne proizvode i registru zajamčeno tradicionalnih specijaliteta Unije.