Poruka iz boksačkog saveza: Nastup biološkog muškarca protiv žene narušava fair play

narod - prije 2 dana - link

Međunarodni olimpijski odbor odlučio je na turniru ženskog boksa na Olimpijskim igrama u Parizu odobriti nastup dvjema boksačicama koje su prošle godine suspendirane sa Svjetskog prvenstva jer se smatra da su biološki muškarci.

Neusporediva snaga

Nikolinu Jurić, glavnu tajnicu Hrvatskog boksačkog saveza, vijest je zatekla po povratku s memorijalnog turnira »Marko Bošnjak« u BiH. Navela je da nije upoznata s time jesu li se nalazi sa SP-a, na kojem su ove ‘transrodne’ sportašice, biološki muškarci, zbog hormonalne slike isključene, ikad igdje objavljeni kao i kakvi su rezultati novih, ponovljenih testiranja od strane MOO-a, osim činjenice da je sportašicama odobren nastup.

> Pogledajte kako izgleda kad se ‘transrodna’ boksačica bori protiv biološke žene

– Činjenica je da biološki, fiziološki, hormonalno, fizički muškarci i žene nisu isti. Teoretski, nastup boksačice koja bi bila biološki (hormonalno) zapravo muškarac doveo bi u značajno podređeni položaj protivnicu i narušio bi se jedan od preduvjeta fair playa, a to je omogućiti iste kontrolirane uvjete za sve u kojima će onda individualna fizička i psihička sposobnost, talent i motivacija, donijeti prednost, navela je Jurić za Novi list.

– Udarac muškarca i udarac žene nije usporediv i to će vam potvrditi svaki boksač i boksačica. Znanstveno je dokazano da je udarac muškarca jači 2,6 puta od udarca žene. Meč potencijalno može biti zdravstveno ugrožavajući za protivnicu koja bi bila ženskog spola, a natječe se protiv osobe koja biokemijskim testovima dokazano to nije, istaknula je Jurić.

Trener Nikoline Ćaćić: Nema smisla, muški spol je puno jači, brži i eksplozivniji…

S njom se u potpunosti složio i Franjo Kristić, trener Nikoline Ćaćić, prve hrvatske boksačice koja je do sada nastupila na olimpijskim igrama.

– Nema smisla, muški spol je puno jači, brži i eksplozivniji… Takva odluka nije se smjela dozvoliti – ali su je donijeli. To će se ubuduće puno više kontrolirati jer cure neće htjeti boksati s njima, a na taj način izravno upropaštavamo ženski boks, rekao je Kristić i naveo primjer iz tenisa.

– Serena Williams davno je igrala protiv Karstena Braascha i nije se proslavila. Izgubila je 6:1, a on je tada bio 203. igrač svijeta. Otvoreno je rekla da ona ne može obraniti njegov servis jer je prejak – a to nije kontaktni sport gdje se dobivaju izravni udarci, ispričao je Kristić.

Ponovio je da se ovakve odluke ne bi smjele događati, te vjeruje da je ovo samo izoliran slučaj.

– Mislim da će ubuduće biti više angažmana da se to ne bi događalo, kazao je trener.

Objava Poruka iz boksačkog saveza: Nastup biološkog muškarca protiv žene narušava fair play pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (232)Sport (10212)transrodni sportaši (6)