Pismo premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, premijeru Slovačke Robertu Fici i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen upućeno je jučer u kontekstu odluke Ukrajine da suspendira tranzit nafte preko svog teritorija ruske kompanije Lukoil prema Mađarskoj i Slovačkoj.

Pismom je, istaknuo je predsjednik Vlade, signalizirana spremnost Hrvatske i Jadranskog naftovoda (Janaf) da omoguće transport nafte prema rafinerijama u Mađarskoj i Slovačkoj u kapacitetu većem od 14 milijuna tona.

“Janaf je kao kompanija spreman pregovarati s MOL-om o transportu i osiguranju energetske sigurnosti u izmijenjenim uvjetima”, izjavio je Plenković u uvodnom dijelu Vlade.

Važno da svi akteri odgovorno formiraju cijene

Plenković se osvrnuo i na jučer objavljenu prvu procjenu Državnog zavoda za statistiku (DZS) o kretanju inflacije u srpnju,  po kojoj je stopa inflacije iznosila 2,3 posto u odnosu na srpanj lani, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest lipanj ove godine, ostala na istoj razini.

“To znači da inflacija već 20. mjesec kontinuirano usporava u Hrvatskoj, što je jako dobro. Trenutno je stopa inflacije najniža od lipnja 2021. godine, kada je iznosila dva posto. Za razliku od Hrvatske, u čak 11 država europodručja zabilježeno je ubrzavanje inflacije”, izjavio je Plenković.

Podsjetio je da Vlada već gotovo tri godine ograničava cijene energenata, tu je i limitiranje 30 proizvoda iz potrošačke košarice, pa se i na taj način pridonosi smanjenju stope inflacije te se želi osigurati njen kontinuirani pad.

Zbog toga, u kontekstu turističke sezone, posebno je važno da se svi akteri na tržištu ponašaju odgovorno kada je riječ o formiranju cijena, poručio je Plenković.

Kada je riječ o turizmu, od početka godine ostvareno je 11,6 milijuna dolazaka i 55,3 milijuna noćenja turista, što je četiri posto dolazaka i jedan posto više noćenja nego u istom razdoblju lani. Samo u srpnju je ostvareno 4,3 milijuna turističkih dolazaka i 27 milijuna noćenja, dodao je Plenković.

Ovih dana u Hrvatskoj na dnevnoj bazi boravi više od milijun turista, a najviše ih je u Istarskoj županiji. Najveći broj turista dolazi iz Njemačke, pri čemu je s tog tržišta ostvareno oko 10 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 6,6 milijuna noćenja, neke su od turističkih brojki koje je iznio predsjednik Vlade.