Pitali smo Riječane što misle o prometnom kolapsu u središtu grada: ‘Ovo nije normalno, ogorčena sam’

novilist - prije 6 sati - link

RIJEKA – »Ciottina ulica, od Zagrada do Žabice gmižemo već 40 minuta, ovom prilikom ‘zahvaljujem’ svima odgovornima u Gradu Rijeci«. »Samo retardirani glupan može zatvoriti drugu najvažniju prometnicu u gradu, dok je ona najvažnija raskopana«. »Za ovo netko treba odgovarati… Dok je zatvorena Adamićeva, istovremeno zatvoriti i Pomerio. Što je taj netko mislio?« – samo su neki od komentara na Facebooku nakon što je jučer za sav promet zatvorena Ulica Pomerio, od Guvernerove palače do Pomorskog fakulteta, što je sasvim očekivano stvorilo dodatni prometni kolaps u gradu, budući da je nakon Adamićeve, koja je već mjesecima zatvorena, sada onemogućen promet kroz središte grada i jedinom pravom alternativom, tzv. sjevernim koridorom.

Sanacija kolnika

Ulica Pomerio bit će zatvorena zbog radova na sanaciji kolnika do subote, 3. kolovoza, pa se tako iz smjera zapada sav promet usmjerava prema Ciottinoj ulici i dalje prema centru grada, a iz smjera istoka preko Ulice žrtava fašizma u Laginjinu ulicu. Vozila koja se kreću s parkirališta Gomila i iz smjera Ulice Frana Kurelca mogu dalje prometovati kroz Ulicu Ivana Dežmana. Iz Ulice Frana Supila vozila se ne mogu uključiti na Ulicu Žrtava fašizma. Iz Ulice Ivana Pavla II. i Ciottine ulice zatvoren je promet dalje u smjeru Ulice Slaviše Vajnera Čiče, odnosno Ulice Pomerio. Iz Ulice Moše Albaharija promet će biti zatvoren za sva vozila dalje u smjeru Studentske ulice, Slaviše Vajnera Čiče, odnosno Ulice Pomerio. Zastoji u prometu povremeno su se tijekom dana stvarali u Omladinskoj, Laginjinoj i Ciottinoj ulici, bilo je prometnih čepova i na Žabici, pa se u jednom trenutku i vozilo hitne pomoći teško probilo prema bolnici.

– Izlazeći s parkirališta iz garaže Zagrad odmah sam zapela u koloni koja je stvorena prema Ciottinoj ulici i u gužvi sam čekala više od pola sata u totalnoj blokadi prometa oko 13 sati, kazala nam je Kristina Mandić.

Foto V. MRVOŠ

Kamo god u Rijeci krenuli, dočekat će vas raskopane ceste, zatvorene prometnice, nova, iako privremena prometna rješenja, stalna upozorenja na oprez u prometu, u čemu se teško snalaze i Riječani, a kamoli turisti koji ovih dana borave u gradu na Rječini. Radovi su u cijelom užem središtu grada, većina prometnica je zatvorena uz alternativne pravce.

Uz već nekoliko mjeseci zatvorenu Adamićevu ulicu, zbog radova u sklopu Aglomeracije, početkom ovog tjedna zatvorena je i Ulica Matije Gupca. Riječ je o radovima i potrebi smještaja građevinske mehanizacije u sklopu projekta »Rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje otpadnih voda i poboljšanje postojećeg sustava odvodnje – II Faza – Adamićeva ulica«. Od ponedjeljka je ukinut i dio javnih parkirališnih mjesta pod naplatom u slijepom dijelu Ulice Matije Gupca.

Čepovi i u Zvonimirovoj

U Krešimirovoj ulici, na dionici od restorana Indeks do željezničke pruge trenutno se izvode radovi na izradi kućnih priključaka i uređenju kolnika. Na dionici u nastavku, onoj od željezničke pruge do Kapucinske crkve, u tijeku su radovi na iskopu i polaganju vodovodnog ogranka te sekundarnog sanitarnog kolektora. Također, od prošloga tjedna Hencekeova ulica dostupna je isključivo za potrebe izvođenja radova.

No – nije to sve. Radovi su, opet, nakon kraće pauze, i u Zvonimirovoj ulici, kod ZTC-a i trgovačkog centra Interspara, gdje se svako jutro i poslijepodne stvaraju prometni čepovi.

Može se slobodno reći – radovi su svuda oko nas. Sreća u nesreći je što su školski praznici, međutim, kako će to izgledati u prvim danima rujna, kada počne nova školska godina, bolje je niti ne zamišljati. I sada su već građani na rubu strpljenja, ne znaju da li im je bolje ići u grad osobnim automobilom ili autobusom javnog gradskog prijevoza, s obzirom na to da je i njihov vozni red često pomaknut, što zbog radova i čekanja na prometnicama, a što zbog još uvijek aktualnog problema manjka vozača. Najbolje je da onaj tko ne mora, neka u grad ni ne ide.

Međutim, nisu svi te sreće da ljeti mogu koristiti godišnji odmor ili da ne rade u gradu. Jedna od onih koja svaki dan putuje na posao u grad je Maja Šarić sa Zameta, koja radi u trgovini voća i povrća na Žabici. Nije joj lako, posebice jer posljednjih pet tjedana, zbog godišnjih odmora, radi po cijele dane, od 8 do 20 sati.

– Što da vam kažem, počinjem u 8 sati ujutro i završavam u 20 sati navečer. Krećem sa Zameta već u sedam sati, »dujom«, jer zbog radova autobusi puno dulje voze do grada. Gužva je i ujutro, iako sada puno manja jer nema školaraca, ali je još i veća navečer, kada jedva uđem u autobus, a ako jedan propustim, drugi čekam pola sata, pa i više, kaže Šarić.

Ovo nije normalno

Umirovljenica Vera Pejnović s Vežice ne mora svaki dan u grad, a otkako su prometne gužve zbog brojnih radova, uglavnom se drži svoga kvarta.

– U mirovini sam već dvadeset godina, ali povremeno odem do grada, do tržnice, Korza. Otkako je grad ovako raskopan to je rijetko, jer se vozim autobusom, sedmicom. Autobusi često kasne, nisu vozači krivi, nego su ceste raskopane, pa se dugo čeka. Žao mi je ljudi koji zbog posla ili škole, fakulteta, moraju svaki dan u grad, govori Pejnović.

Na autobusnoj stanici na Rivi zatekli smo nekolicinu građana koji su »prokuhali« na suncu čekajući autobus. Mirko Babić s Vežice kaže kako uglavnom dolazi u grad autobusom jer, dodaje, uz zastoj u prometu često je problem i pronaći parkirno mjesto.

– Autobus čekam po pola sata, često i više. Vozači su O.K., ljubazni su, ali nisu oni krivi za kašnjenje, to su sve političari zakuhali da nam je ovakva situacija. Kažu, nema radnika, pa treba radnike platiti. Problem je i što svi autobusi dođu odjednom, pa onda dugo nema niti jedne linije, govori Babić.

Jedna gospođa bila je toliko ljuta jer je čekala autobus 45 minuta. Nije se željela predstaviti niti fotografirati, ali je rado rekla svoje mišljenje o svemu. »Bože sačuvaj, ovo nije normalno, svaki dan ovako. Ne znam zbog čega plaćamo pokazne karte. Nisam zadovoljna, naprotiv, ogorčena sam. Koliko vremena mjesecima gubimo na čekanje autobusa ili na vožnje u kolonama«, govori nam mašući pokaznom kartom koju je uredno platila kao da je sve u najboljem redu.

U raspravu se ubacio i gospodin koji također koristi samo javni gradski prijevoz. »Ja uđem u prvi autobus koji dođe, pa se onda iskrcam i do kuće pješačim, vjerujte, tako je najbrže«, govori nam.

Objava Pitali smo Riječane što misle o prometnom kolapsu u središtu grada: ‘Ovo nije normalno, ogorčena sam’ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

gužva (28)korzo (31)promet (143)rijeka (1222)Rijeka & Regija (1199)