Duran Duran: Neuništivi šarm britanskih legendi u magičnom pulskom amfiteatru

novilist - prije 5 sati - link

Grupa Duran Duran nastupila je u srijedu navečer u Puli, mjesto velike fešte bio je dakako pulski amfiteatar i ako postoji jedna riječ kojom bi se taj događaj mogao opisati, onda je to »Konačno!«. Dugo smo ih neki od nas čekali dok su se oni tu i tamo pojavili u glavnom gradu Lijepe Naše, ali sada su konačno svoju letjelicu usmjerili k pulskoj Areni.

Slijetanje iz budućnosti

Koncert je, naime, počeo videom u kojem slavna engleska četvorka slijeće nekakvom futurističkom letjelicom u nekakav futuristički grad prije no što se glavom i bradom pojave na pozornici.

Simon Le Bon staje na sredinu pozornice dok svjetla šalju zrake prema publici tako da on ostaje u sjeni, kao da želi izazvati strahopoštovanje. Umjesto toga dobiva oduševljenje koje je totalno, da ne može biti totalnije, a Arena je dobrano puna, gotovo do kraja i onda kreće »Night boat«.

Prije no što uronim u more euforije čiji huk još uvijek čujem u daljini, idemo prvo neke stvari spustiti na zemlju. Prvo, mračna i spora pjesma »Night boat« malo je čudan izbor za otvaranje koncerta, bez obzira na to što se radi o preradi njihovog hita i prvoj pjesmi s aktualnog albuma »Danse Macabre«.

Duranovci su zato smjesta nakon toga prebacili u višu brzinu s »Wild Boys« i »Hungry like the wolf« i dali publici priliku da se razmrda. Nakon kratkog seta klasičnih uspješnica koji završava s »A view to a kill«, naslovnom temom iz filma o Jamesu Bondu, bend otvara škrinju svojim skladbama koje nisu baš toliko okupirale radijske i TV frekvencije u njihovo zlatno doba ili kasnije.

Primjerice, »Invisible«, singl iz 2021. godine, koji Le Bon najavljuje kao pjesmu o tihoj većini, čiji se glasovi ne čuju, i to zvuči jako dobro. Bend je prošle godine objavio album »Danse Macabre« na kojem je između ostalog malo preradio neke svoje stare stvari, pa je tako na albumu spojio »Lonely in your nightmare« i »Superfreak« te je nastao medley »Super lonely freak«. Dvije toliko različite pjesme koje bi u teoriji bilo teško povezati, u praksi, pogotovo na koncertu, zvuče jako dobro.

No, najbolji trenutak u tom dijelu stiže s »Friends of mine«. Bila je to sjajna, moćna izvedba hita koji nikad nije postao dio udarne kolekcije grupe, a objavljen je na prvom albumu 1981. godine. Jedna od najboljih izvedbi preksinoć.

Stari hitovi, novo ruho

Neke skladbe doživjele i promjene, što je najočitije u »New Moon on Monday« koja je totalno prearanžirana, no svejedno zvuči jako dobro. Duran Duran se s jedne strane trudi ostati relevantan, objavljuje nove pjesme i albume i pokušava pronaći put do nove publike, no s druge strane ostavština članovima benda daje mogućnost da mogu lagodno živjeti na kamatama stare slave. Uostalom, zašto i ne? Bend koji je mogao stvoriti klasike kao što su »Save a prayer« ili »Ordinary world«, da ne spominjem druge pjesme, na takav kredit ima potpuno pravo.

Najbučnija atmosfera

Duran Duran u prvoj polovini koncerta ne priziva osamdesete samo kroz svoje hitove nego i kroz odjeću koju nose, sakoima i jaknama pastelnih boja s rukavima podignutima do lakata. Dok ne izmisle neki uređaj za putovanje kroz vrijeme, ovo je najbliže što možete dobiti.

Također u tom prvom dijelu Le Bon priča uglavnom kako bi najavio pojedine pjesme pa prije »Hungry like the wolf« spominje i rakiju. Inače, navodno su temeljito utažili žeđ večer prije u jednom restoranu pored Pule. Krajem osamdesetih bend je počeo lutati, bljesak slave počeo je blijedjeti, a pjesma koja ih je vratila u prvu ligu bila je »Ordinary world« koju je na koncertu Le Bon posvetio svima kojima se bore za mir u svijetu, apostrofiravši ljude u Ukrajini, Gazi i Izraelu.

Do tada je na koncertu već bilo jasno da su duranovci u maksimalnoj formi što je pokazala i izvedba »Come undone« koju Le Bon izvodi u duetu s pratećom pjevačicom Annom Ross. Što odabrati za nastavak, ima još pjesama, poput »Planet Earth« za vrijeme koje se predstavlja bend. Dečki i dvije cure ne gube dah i pjesme se nižu slijedom koji bi se mogao nazvati logičnim. Primjerice, nakon obrade »White lines« pomislio sam kako bi dobro sjela »The reflex«, kad ono… Protivno običaju, ovaj put nisam unaprijed gledao set listu, tako da mi je ovo stiglo kao svojevrsno ugodno iznenađenje.

Još jedna naoko čudna kombinacija bio je spoj »Girls on film« i »Psycho killer«, potonja je bila prvi hit jednako legendarne grupe Talking Heads i opet to je u Areni zvučalo fenomenalno, dodatno nabrijano kako se zaključio ono što se naziva službeni dio. ‘Ajde, nemojmo se zezati, kao i uvijek znamo da još nešto nedostaje.

Ukopani u osamdesete

Bilo je lijepo gledati i slušati Simona Le Bona za mikrofonom, nasmijanog Johna Taylora za basom ili smrtno ozbiljne Nicka Rhodesa za klavijaturama i Rogera Taylora za bubnjevima. Od originalne postave nedostajao je jedino gitarist Andy Taylor, no njegovo mjesto, kada ustreba, odlično popunjava Dominic Brown. Bend koji je žario i palio glazbenom scenom čiju je popularnost teško opisati nekome tko u to vrijeme nije živio i na koje su neki gledali poprijeko tek kao ljepotane koji će ostati zaboravljeni dio prošlosti, preživio je do danas, uz pokoju boru, prefarbanu sijedu i trbuščić, ali i neuništivi šarm.

Jest, dio svog opstanka oni duguju nostalgiji i činjenici da su svoje najpopularnije pjesme iznjedrili prije 40 godina, ali netko bi se mogao zamisliti i pitati kakve su to pjesme da ih ljudi i dalje slušaju, da ih se ne mogu zasititi? Imali su oni svojih aduta i kasnije, poput »(Reach up for the) sunrise« iz 2004. koju su uspješno izveli i preksinoć, no stupovi njihovog koncertnog repertoara čvrsto su ukopani u osamdesete.

Bez suzdržavanja

Bend se brže-bolje vraća na pozornicu, ne puštajući publiku da dugo traži bis. Do tog trenutka bend koji je na početku djelovao profesionalno formalno, sada se već opustio. Na Rogeru Tayloru počinju se pojavljivati prvi osmijesi, čak i Nick Rhodes djeluje kao lik koji se zabavlja, ali to ne želi priznati, dok Le Bon niti ne pokušava sakriti koliko je oduševljen prijemom te gomilu koja se okupila u amfiteatru naziva »nevjerojatnom« i »najbučnijom koju su imali dosad«.

Možda je i dio naučenog koncertnog bontona, ali publika u Puli, koja je došla odasvud, zbilja je dobro primila Duran Duran, a oduševljene komentare fanovi su napisali i na službeni Facebook profil benda.

Le Bon nakon povratka na pozornicu nudi publici priliku da pjeva i najavljuje »Save a prayer« te traži publiku da upali svjetla na mobitelu.

Želimo pretvoriti amfiteatar u magično mjesto, objašnjava Le Bon.

Tako je i bilo. Publika je bez imalo suzdržavanja, čisto i glasno otpjevala refrene jedne od najpoznatijih rock balada u povijesti, prije no što je gotovo dvosatni set zaključen hitom »Rio«. S obzirom na to da je Le Bon na početku nosio majicu s ilustracijom koja se referirala na »Union of the snake«, nadao sam da se da će se među 20 pjesama naći mjesta i za ovu top 5 uspješnicu, ali nema veze. Čekanje se na koncu isplatilo, dobio sam to po što sam došao, kao vjerojatno i ostatak fanova.

Preskočili koju probu, ali rasturaju

Čini se da je Le Bon preskočio koju probu jer mu glas u prvih nekoliko pjesama nije najbolje zvučao, pogotovo je u »Hungry like the wolf« djelovao kao da recitira umjesto da pjeva. No, u ime nostalgije i činjenice koliko su mi njegove pjesme značile kao klincu, bio sam mu spreman štošta oprostiti. Na svu sreću, kriterije nije trebalo dugo prilagođavati jer ubrzo Le Bon i kompletan bend dostiže najbolju formu i rastura tamo gdje bih to najmanje očekivao.

 

Objava Duran Duran: Neuništivi šarm britanskih legendi u magičnom pulskom amfiteatru pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

arena (8)Glazba (566)koncert (140)Mozaik (718)Pula (56)