Preminuo Davor Juraga. U pjesme je utkao mudrost masline i svjetlo ferala

novilist - prije 5 sati - link

Davor Juraga, priznati skladatelj i tekstopisac, preminuo je u 58. godini nakon kratke i teške bolesti, ostavljajući iza sebe ožalošćenu obitelj, prijatelje, kolege, ali i neizbrisiv trag na dalmatinskoj glazbi nizom pjesmama koje će zauvijek živjeti u krošnjama maslina, kamenim zidovima ribarskih kuća i srcima ljudi, objavila je jučer diskografska kuća Skardona.

Unatoč završenom Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i uspjesima u ekonomskoj struci, njegova je prava ljubav uvijek bila glazba. Juraga je čuvao požutjele note »Ludog mora«, »Zagrljenih«, »Prođi me se« sa Splitskog festivala 1983. kada je postao siguran – to je njegova glazba, stvarat će on za nju, ona za njega… Za »pravi« početak glazbene karijere isticao je »Bile lancune« i murtersku klapu Kurnati.

Obilježio je glazbeni opus izvođača kao što su Tomislav Bralić i klapa Intrade, klapa Fortica, Nas Quatros, Morbin, Godimenti, Ragusavecchia, Kurnati, Dalmatino i surađivao je i s izvođačima i autorima kao što su Petar Dragojević, Alen Nižetić, Marina Tomašević, Ksenija Varvodić-Periš, Filip Dizdar, Dragica Gulin, Marijan Monić, Dino Petrić.

Njegov je rad okrunjen brojnim nagradama, a pjesme »Karta ljubavi«, »Kuća kraj ferala«, »Moj dom«, »Šterika«, »Suve masline« postale su blago hrvatske glazbe. Također, djelovanjem i doprinosom Školi na daljinu kroz pjesmu »Mali princ« mlađim je generacijama pokazao da je umjetnost alat za obrazovanje i inspiraciju.

»Kada bi ga pitali o čemu govore ili kakve su njegove pjesme, on bi ih povezao s maslinom, simbolom života i opstanka. Maslina mu je bila inspiracija, tradicija, obitelj, djevojka, ljubav i trud koji je ulagao u sebe da ono što ostavi iza sebe ima smisao. Učili su ga da grane masline treba prorijediti tako da kroz njih može proletjeti ptica. On je stoga tako pisao, ne da bi mu rad bio komercijalniji, već da se izvođač, a na koncu i slušatelj, povežu s pjesmom, da njome prolete slobodno, kao ptica kroz maslinu«, poručili su iz Scardone.

Objava Preminuo Davor Juraga. U pjesme je utkao mudrost masline i svjetlo ferala pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Glazba (566)Mozaik (718)