“Rigo Jancsi – ljubav kao slastičarsko nadahnuće” od sutra u Mađarskoj

novilist - prije 4 sata - link

Izložba »Rigo Jancsi – ljubav kao slastičarsko nadahnuće« ovog će petka biti postavljena u Centru za kulturu u mađarskom gradu Pečuhu.

Izložba je prije nekoliko godina nastala po ideji Svetozara Nilovića Toze iz Muzeja informatike Peek&Poke u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja. Nakon izložbi u Rijeci, Puli, Zagrebu i Budimpešti, posjetitelji Pečuha ovog će kolovoza moći posjetiti tu »slatku« izložbu.

Kolač rigojanči nekad je na riječkom području uživao veliku popularnost. Rijeka je kao povijesno sjecište kultura jedno vrijeme bila mađarska luka, a u tim povijesnim okolnostima rigojanči je pronašao svoje mjesto i na riječkim jelovnicima. Postav izložbe podsjeća upravo na razdoblje s kraja 19. stoljeća te otkriva ljubavnu priču između romskog svirača i belgijske princeze koja će kasnije biti pretočena u slastičarski kalup.

Izložba je premijeru imala u rujnu 2018. u Guvernerovoj, Foto: Sergej Drechsler

Uspješna izložba u minulim je godinama bila predstavljana u Rijeci, Puli i Zagrebu, a onda je, kako i priliči, nadrasla granice te bila predstavljena u Mađarskoj iz koje povijesni Janos Rigo potječe. Nakon izložbe u Budimpešti, postav sada seli u Pečuh.

Tea Perinčić iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka kaže da je suradnja s Mađarskom dobrodošla, budući da je priča uistinu više mađarska, negoli što je hrvatska.

– Najprije smo istraživali podrijetlo kolača rigojanči i pritom ustanovili da ga se danas može jesti tek u jednoj riječkoj slastičarnici, dok je nekad bio prisutan u mnogima, kao i u riječkim trgovinama. Uslijed specifičnosti riječke povijesti, priču o kolaču stavili smo u širi kontekst, promatrali kako je i zašto došao u Rijeku te kakav je utjecaj ostavio, kaže Perinčić.

Uspostavljanje suradnje s domaćinima u Mađarskoj potpomognuto je djelovanjem generalnog konzulata Hrvatske u Mađarskoj, a postav izložbe prilagođava se mjestu izlaganja.

– Izložba se svaki put prilagođavala sredini u kojoj je postavljena. Uglavnom smo izlagali nešto od muzejskih predmeta. S obzirom na to da u Centru za kulturu u Pečuhu nemamo muzejskih uvjeta, reducirali smo muzejsku građu. Plakati i replike koje će biti prikazani u izložbi pričaju priču o gradu Rijeci i nasljeđu zajedničke povezanosti Rijeke i Mađarske, dodaje Perinčić.

Objava “Rigo Jancsi – ljubav kao slastičarsko nadahnuće” od sutra u Mađarskoj pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

izložba (43)Izložbe (51)Kultura (836)mađarska (66)Ostalo (136)