Veće plaće zaposlenima u Dječjem vrtiću Snježna pahulja u Fužinama

novilist - prije 11 sati - link

FUŽINE – U prostorijama Općine Fužine potpisan je drugi dodatak Kolektivnog ugovora za radnike Dječjeg vrtića Snježna pahulja između osnivača i vrtića – načelnika Općine Fužine Davida Bregovca i ravnateljice vrtića Mirne Švast te u ime Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije povjerenice – Tihane Miloš i voditelja ureda Rijeka Vedrana Sabljaka. Time su plaće radnika u ovoj ustanovi ranog predškolskog odgoja i obrazovanja u potpunosti usklađene s onima u osnovnim školama.

Korekcije

– Ugovorena je osnovica u iznosu od 947,18 eura te koeficijenti za radna mjesta sukladno Uredbi u javnim službama, a za ona najslabije plaćena mjesta ugovoreni su i nešto veći koeficijenti. Nastavak je ovo korektnog socijalnog dijaloga između osnivača i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije kroz koji su se u posljednjih nekoliko godina konstantno povećavali materijalna i ostala prava radnika dječjeg vrtića, posljednji put prije svega par mjeseci kroz Dodatak I. Za pojedine radnike, one na najslabije plaćenim radnim mjestima, koeficijenti su i veći nego u školama čime je osnivač napravio dodatni iskorak i pokazao iznimnu socijalnu osjetljivost.

Potpisom kolektivnog ugovora osnovna plaća odgojno-obrazovnih radnika, bez dodataka, iznosit će 1.903 eura bruto, a najniža plaća za tehničko osoblje iznosit će 1.090 eura bruto. Vjerujemo da će se, ako bude potrebe i daljnjih povećanja u osnovnim školama i u Fužinama doći do dodatnih korekcija plaća sukladno povećanjima u osnovnim školama te ćemo kada za to dođe vrijeme s osnivačem nastaviti korektan socijalni dijalog i dogovarati daljnja povećanja, istaknuo je Vedran Sabljak, voditelj ureda Rijeka Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Teško, ali uspješno

Na povećanje se osvrnuo i načelnik Općine Fužine David Bregovac.

– Sad na ovom rebalansu osigurali smo sredstva unutar proračuna za zaposlenike unutar vrtića. S obzirom na to da je Vlada Republike Hrvatske, to jest Ministarstvo prosvjete samostalno donijelo odluku o povećanju plaća zaposlenika unutar dječjeg vrtića tako da se izjednače plaće sa zaposlenicima unutar škola, što je meni sasvim u redu i smatram, te godinama naglašavam da zaposlenice unutar vrtića moraju imati pristojne plaće kako bi se posvetile maksimalno djeci. Samo je stvar što država, to jest Ministarstvo nije razgovaralo s nama s obzirom na to da Općina treba osigurati sredstva iz svog proračuna. Bilo je problematično naći sredstva, ali smo uspjeli, naglasio je načelnik Općine Fužine David Bregovac.

Dodao je da je problema zapravo bilo najviše pri izglasavanju rebalansa proračuna zbog vijećnika koji su dodali određene stavke unutar proračuna, ali su unatoč tome uspješno usuglasili sve te će dalje balansirati kako budu mogli.

Objava Veće plaće zaposlenima u Dječjem vrtiću Snježna pahulja u Fužinama pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Fužine (26)Gorski Kotar (181)