Penava o izvanrednim izborima u DP-u: Nije riječ o nikakvom raskolu unutar stranke

narod - prije 8 sati - link

penavapenava

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava komentirao je u srijedu na konferenciji za medije odluku o izvanrednim stranačkim izborima 31. kolovoza koji se održavaju šest mjeseci ranije. Kazao je da se u javnosti od toga pokušava napraviti slučaj i pojasnio zašto je izbore sazvao za kraj kolovoza.

“Završen je najvažniji izborni ciklus za Domovinski pokret u ovoj godini gdje smo se pozicionirali kao treća politička stranka, što je mnoge od vas sigurno i iznenadilo. Ostvarili smo impresivne rezultate na parlamentarnim izborima gdje smo osvojili 14 mandata s koalicijskim partnerima, i 12 izravnih što je povećanje za 50 posto u odnosu na prošli mandat. Niti jedna stranka nije napravila takav iskorak”, rekao je Penava podsjetivši da DP participira u vlasti i ima tri ministra.

O špekulacijama o raskolu unutar stranke Penava je rekao:

“Mislim da raskola neće biti, ali osjećam gdje su spavači, gdje su problemi”.

>Penava o Vučiću: U okviru RH milosti za četničku politiku neće pronaći

Sezona ljetne stanke najpovoljniji je trenutak za izbore u DP-u

Kazao je da je kao i svaki predsjednik koji promišlja politiku i trenutak koji je najpovoljniji za utakmice, zaključio da je sezona ljetne stanke najpovoljniji trenutak za izbore u DP-u. Kazao je da predsjednički izbori nisu u fokusu stranke već lokalni koji se održavaju iduće godine.

“Nisam mogao i ne želim dozvoliti da se izbori u stranci održavaju u jeku kampanje za lokalne izbore nego sam iskoristio trenutak kada sve miruje. Ljeto ćemo iskoristiti za unutarstranačko preslagivanje kako bismo ostvarili maksimalno dobre rezultate na lokalnim izborima”, poručio je dodavši da ga žalosti što neki govore o izvanrednom saboru u stranci.

“Je li netko mislio da sam za Novu godinu trebao raspisati izbore kako bi se održali 6. veljače?”, upitao je i poručio da oni koje zabrinjava jak Domovinski pokret imaju razlog za brigu.

Penava je dao i podršku svim vatrogascima koji se bore na terenu s velikim požarima u Dalmaciji.

Penava će se ponovno kandidirati za predsjednika stranke

Odgovorio je da će se ponovno kandidirati za predsjednika stranke.

“Neka u utakmicu uđe svatko. Mnogi su dobili šansu izvagati se na izborima, većina se precijeni, a onda dožive doticaj realnosti na parlamentarnim izborima gdje dobiju mali broj preferencijalni broj glasova. Kod nas u Vukovaru uvijek je bio najbitniji rezultat, taj zaslužuje maksimalnu pozornost i vjetar u jedra”, poručio je Penava.

Na pitanje hoće li mu Mario Radić biti protukandidat, kazao je da ne zna, ali neka se javi.

“A tko ga je predložio za ministra i stavio na listu?”, upitao je aludirajući na sebe. Rekao je da je prije dva mjeseca stajao iza njega.

Na pitanje ima li bezrezervnu podršku svojih stranačkih saveznika, odgovorio je:

“Ja osobno i DP u cijelosti u ove izbore ulazim kao pobjednik. Prvi put imamo ministre, europarlamentarce… Kad bi rekao da imam, u medijima bi imali temu – jedan kandidat i da nismo demokratična stranka. Mislim da raskola neće biti. Ali u konačnici, mislio sam to i za Jurčevića. Nagledali smo se svega. Tada sam rekao da proces filtracije nije gotov, osjećam gdje su spavači, gdje su problemi…”

>Penava o državnim tajnicima iz SDSS-a: Inzistirali smo da ne idemo s njima ni pod koju cijenu

S Radićem se ne viđa često

Hoće li Domovinski pokret podržati Dragana Primorca za predsjedničkog kandidata, rekao je da će stranačka tijela donijeti odluku o tome, što je rekao i Andreju Plenkoviću.

Govoreći o prigovorima da će se glasovi na stranačkim izborima skupljati po plažama, odgovorio je protupitanjem: “Zar 30 dana po ljeti nije dovoljno? Taj tko je to rekao je politički neiskusan. Zar smo trebali održati stranačke izbore na jesen, u jeku kampanje? To bi bilo političko samoubojstvo.”

Rekao je da je Maria Radića posljednji put vidio na sprovodu brata Stjepe Bartulice.

DP je sazvao za 31. kolovoza izborni sabor

Domovinski pokret sazvao je za 31. kolovoza izborni sabor na kojem bi stranka trebala izabrati predsjednika, zamjenika predsjednika i članove Domovinskog odbora. Redovni izbori u stranci bili su planirani za veljaču 2025. godine.

Neslužbeno, radi se o pokušaju da se razriješi sukob između dviju struja unutar DP-a, jedne predvođene Ivanom Penavom i druge na čelu s Marijem Radićem, prenosi dnevnik.hr.

Objava Penava o izvanrednim izborima u DP-u: Nije riječ o nikakvom raskolu unutar stranke pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Domovinski pokret (435)Hrvatska (3505)ivan penava (138)Izdvojen članak (171)