“Vino i vruja” ovoga vikenda u Iki; Iz mora će se izvadit 4500 boca!

riportal - prije 7 sati - link

Popularna manifestacija „Vino i vruja“ ovoga će se vikenda po deveti put održati u Iki u organizaciji Udruge “Ikarski barkajoli”.

U subotu, 3. kolovoza, od 10 sati krenut će izvlačenje kaveza s 4 500 boca potopljenih prošle godine, a novi kavezi će biti spušteni na dno ikarske vruje. U izvlačenju vina Ikarskim će barkajolima pomoći ronioci Javne vatrogasne postrojbe Opatija i opatijskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Od 19 sati na trgu u Iki posjetitelji će moći degustirati vina poznatih vinara, uz gastro ponudu i glazbu.

U more, na dubinu od 20 metara, položena su vina vinarija Ferenac, Herman, Acinger s grupom „Belica“, vina Mandić, Karleuša wines, Kabola, Rossi, Prelac, Fuhtar, Vorić, Marčeta, Vozila, Franković, Mate Kliković (Austrija) te Meglan (Slovenija).

Ikarske vruje geološki su fenomen i predstavljaju izvore dalekih ponornica iz dubina kraškog područja. Nakon kišnih dana, vruje postaju aktivne te u zaljev donose hladnu vodu iz podzemlja. Upravo zbog boćate vode ikarski zaljev obiluje ribom, a izvori vruja, s obzirom na nisku temperaturu, predstavljaju idealan prirodni „podrum“ za sazrijevanje vina.

– Iznimno smo zadovoljni odazivom i suradnjom s vinarima. Posebno nas veseli što su i vinari zadovoljni kvalitetom njihovih vina nakon sazrijevanja u vruji, o čemu će moći svjedočiti i sami posjetitelji tijekom degustacije. Naravno, uz dobra vina, nepcu je potreban i adekvatan zalogaj pa će posjetitelje dočekati i to, najavio je predsjednik Udruge “Ikarski barkajoli” Vjekoslav Zahej te zahvalio sponzorima manifestacije: Gradu Opatiji, Turističkoj zajednici grada Opatija, Hotelu Villa Schubert Ika te tvrtkama 2MD i Goge iz Ike.

Drugoga dana manifestacije, u nedjelju, 4. kolovoza od 20 sati, održat će se smotra tradicijskih barki. Nakon završetka regate, slijedi podjela nagrada i zabavni program uz DJ-a na trgu u Iki.

The post “Vino i vruja” ovoga vikenda u Iki; Iz mora će se izvadit 4500 boca! appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Opatija (302)RIJEKA I PGŽ (955)