VIDEO Dragan Primorac videom objavio kandidaturu: “Bit ću najglasniji za životni standard naših građana”

novilist - prije 6 sati - link

Dragan Primorac je potvrdio svoju kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske.

Nakon dugog nagađanja da će biti predsjednički kandidat kojeg će podržati HDZ, sada je objavio video u kojem potvrđuje da ide u borbu za Pantovčak.

“Hrvatska treba promjenu, Hrvatska može i zaslužuje bolje”, rekao je Primorac u obraćanju na svom YouTube kanalu u srijedu.

Pogledajte što je još poručio.

 

Na Facebooku je napisao.

Poštovani prijatelji, obavještavam Vas da sam donio odluku kandidirati se na izborima za predsjednika Republike Hrvatske www.draganprimorac.hr
Ulazim u ovu političku utakmicu potpuno neopterećen, profesionalno ostvaren, čista srca i mirne savjesti. Pridružite mi se na ovom putu, koji će, uvjeren sam, završiti pobjedom pristojnosti, dobrote i međusobnog poštovanja, ali i svih drugih vrijednosti koje su nam usadili naši roditelji. Izgradimo zajedno, uljuđenu, stabilnu i sigurnu Hrvatsku, jer budućnost naše Domovine ovisi isključivo o nama.

Životni standard građana

“Kada je u pitanju životni standard naših građana, bit ću najglasniji. Kao predsjednik u učiniti sve da građani Hrvatske imaju život ispunjen blagostanjem i smislom, a Hrvatska mora postati država reda, pravde i prilike za sve”, rekao je Primorac u video obraćanju objavljenom na svom YouTube kanalu.
Premda u videu nije bilo riječi o podršci bio koje stranke, na svojoj je Facebook stranici napisao da kandidaturu službeno najavljuje uz podršku Hrvatske demokratske zajednice.
HDZ danas ima sjednicu predsjedništva nakon koje će, najavio je predsjednik stranke Andrej Plenković, donijeti odluku o predsjedničkom kandidatu, odnosno o potpori predsjedničkom kandidatu.
U slučaju da postane predsjednik, Primorac obećava da će vratiti uzajamno poštovanje i uvažavanje u govoru i ponašanju, posebice u političkom i javnom životu.
“Predsjednik se mora ponašati onako kako bismo željeli da se ponašaju svi građani. On mora bit simbol zajedništva koji će pružati stabilnost i ulijevati povjerenje svim građanima Hrvatske”, kazao je.
Između ostalog, Primorac je naveo da će posebnu pažnju posvetiti pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini, a privrženost zapadnim vrijednostima i strateškim partnerstvima ostaje neupitna.
U video poruci Primorac je spomenuo i Hrvatsku vojsku koja je, po njemu, najsnažniji čimbenik mira i sigurnosti.
“Vojska je uvijek iznad politike. U razvijenim demokracijama svijeta je nezabilježeno da se o vojsci vode jave rasprave i polemike”, poručio je.
Kao najtežu krizu koje se može dogoditi jednom narodu, Primorac je istaknuo moralnu krizu, a “ako se na tu krizu nadovežu podjele unutar tog istog društva, nemoguće je napraviti ozbiljan iskorak u budućnost”.
“Ulazim u ovu političku utakmicu potpuno neopterećen, profesionalno ostvaren, čista srca i mirne savjesti. Pridružite mi se na ovom putu koji će završiti pobjedom pristojnosti, dobrote, međusobnog poštovanja i onih vrijednosti koje su nam usadili naši roditelji”, rekao je na kraju Dragan Primorac.

Biografija

Dragan Primorac, koji je najavio kandidaturu za predsjednika Republike uz podršku HDZ-a, je pedijatar, forenzičar i subspecijalist iz medicinske genetike, stalni sudski vještak, te bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta u vladama premijera Ive Sanadera od 2003. do 2009.

Rođen je u Banja Luci 7. lipnja 1965. Oženjen je suprugom Jadrankom i otac dvije kćeri.
U Splitu je završio osnovnu i srednju školu, i diplomirao na Medicinskom fakultetu 1991. godine. Specijalizirao pedijatriju (2002), a znanstveno se posvećuje i forenzici.
Usavršavao se u SAD-u u nekoliko laboratorija, forenzičkih centara, bolnica i policijskih akademija.
Bavi se znanstveno-istraživačkim radom i predaje na više inozemnih i hrvatskih sveučilišta.
Jedan je od začetnika analize DNK u Hrvatskoj, suosnivač i voditelj (1994–2003) Laboratorija za kliničku i sudsku genetiku Kliničke bolnice u Splitu te autor više od 50 znanstvenih radova, od kojih neki donose i nove spoznaje o podrijetlu Hrvata.
Dobitnik je više od 20 međunarodnih nagrada i odličja.
Primorac je 2015. godine zbog iznimnih doprinosa u razvoju hrvatske i svjetske znanosti odlikovan odličjem Reda Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića te Državnom nagradom za znanost, a 2018. odličjem “Red Ante Starčevića” za sveukupni dosadašnji rad te iznimno uspješno promicanje međunarodnog položaja i ugleda Hrvatske na području znanosti, obrazovanja i politike.
U politiku se uključio na poziv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera. Nakon pobjede HDZ-a na izborima 2003. kao nestranačka osoba postaje ministar znanosti, obrazovanja i športa u njegovoj vladi.
Tijekom mandata ponovno je pokrenuo projekt besplatnih školskih udžbenika, a tada je zaživio i Bolonjski proces na hrvatskim sveučilištima i veleučilištima.
Nakon Sanaderova iznenadnog odlaska iz politike i Primorac daje ostavku na ministarsku dužnost 1. srpnja 2009. Krajem te godine sudjeluje kao nestranački kandidat na predsjedničkim izborima. Iz utrke je ispao nakon prvog kruga s osvojenih 5,93 posto glasova.
HDZ, u koji se učlanio 25. rujna 2007. napustio je 5. prosinca 2009. godine.

Objava VIDEO Dragan Primorac videom objavio kandidaturu: “Bit ću najglasniji za životni standard naših građana” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

dragan primorac (21)Hrvatska (3497)Novosti (1319)predsjednički izbori (103)