Krijumčari ilegalnih migranata osuđeni nakon sporazuma s Uskokom

novilist - prije 5 sati - link

ZAGREB – Uskok je, šest mjeseci od pokretanja istrage u veljači, sklopio sporazum s četvoricom okrivljenika na temelju čega je Županijski sud u Osijeku donio presude kojima su osuđeni za krijumčarenje najmanje 160 nezakonitih migranata, izvijestilo je tužiteljstvo.

Kako je izvijestio Uskok, 36-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine sporazumno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i dva mjeseca, 33-godišnji hrvatski državljanin na zatvor u trajanju od jedne godine i dva mjeseca, dok je 43-godišnji hrvatski državljanin osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od deset mjeseci, a još jedan 33-godišnji hrvatski državljanin na jednogodišnji zatvor.
Ovim presudama od okrivljenika je oduzeta imovinska korist u iznosu od 82.200 eura te dva vozila ukupne vrijednosti od 45.000 eura, koja su bila korištenja za počinjenje kaznenih djela, istaknuo je Uskok.

Optužnicom se prvookrivljeni 36-godišnjak teretio da je, od ožujka 2023. do 29. prosinca 2023., u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, dogovorio i organizirao sa zasad nepoznatim osobama iz BiH kontinuirano nezakonito prebacivanje većeg broja ilegalnih migranata iz BiH u Hrvatsku te njihov daljnji prijevoz do dogovorenih odredišta i to za novčanu naknadu od najmanje 500 eura po osobi.
Radi realizacije dogovora, 36-godišnjak je okupio i povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenika i druge osobe, s time da je sa zasad nepoznatim osobama iz BiH dogovarao vrijeme, mjesto, broj stranaca, kao i cijenu njihovog prebacivanja te daljnjeg prijevoza do dogovorenih odredišta.
Ostali okrivljenici su prema uputama 36-godišnjaka preuzimali nezakonite migrante i smještali ih u tovarni prostor teretnih i kombi vozila bez putničkih sjedala i otvora za zrak gdje su ih skrivali među robom koju su prevozili te ih potom odvozili do dogovorenih odredišta.
Pritom su si okrivljenici međusobno osiguravali pratnju ili prethodnicu radi izbjegavanja policijskih kontrola.
Okrivljenici su, dodaje Uskok, tako u najmanje sedam navrata omogućili nezakoniti ulazak i boravak u Hrvatskoj za najmanje 160 nezakonitih migranata iz Turske, Kine, Vijetnama, Iraka i Irana te time ostvarili nepripadnu imovinsku korist koju su međusobno podijelili ovisno o svojim ulogama.

Objava Krijumčari ilegalnih migranata osuđeni nakon sporazuma s Uskokom pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Crna kronika (2287)krijumčari (9)Novosti (1319)presuda (32)uskok (90)