VIDEO: Robot zubar izvodi zahvate na ljudima

vidi - prije 12 sati - link

Roboti su već duže vremena prisutni u medicini, a sada novi proboj čine i u stomatologiji.

Dr. Chris Ciriello rođen je i odrastao u Kanadi. Dok je radio u ruralnoj Kanadi nakon što je završio stomatološki fakultet, Chris je primijetio da u tom području nema dovoljno zubara koji bi mogli liječiti sve dostupne pacijente. Shvatio je da ako želi doprijeti do više pacijenata, mora pronaći rješenje pomoću tehnologije. Stoga je započeo razvijati sustave autonomne dentalne robotike i u Bostonu u SAD-u osnovao tvrtku Perceptive.

Tvrtka koristi ručni 3D volumetrijski skener, koji izrađuje detaljan 3D model usta, uključujući zube, desni pa čak i živce ispod površine zuba, koristeći optičku koherentnu tomografiju ili OCT, kao što možete vidjeti u ovom videu

Ovo uklanja štetno rendgensko zračenje iz procesa, budući da OCT ne koristi ništa više od svjetlosnih zraka za izradu svojih volumetrijskih modela, koji izlaze u visokoj rezoluciji, s automatskim detektiranjem šupljina sa stopom točnosti od oko 90%.

Nakon toga kada stomatolog pregleda snimke u “dogovoru” sa AI-jem, posao preuzima robot koji priprema zub za zubnu krunicu. Perceptive kaže da je ovo uglavnom dvosatni postupak koji će stomatolozi obično podijeliti u dva posjeta, dok ga robo-stomatolog “otključava” za manje od 15 minuta, kao što možete pogledati u ovom videu.

“Uzbuđeni smo što uspješno dovršavamo prvi potpuno automatizirani robotski stomatološki zahvat na svijetu,” kaže dr.Ciriello, izvršni direktor i osnivač tvrtke Perceptive. “Ovo medicinsko otkriće povećava preciznost i učinkovitost stomatoloških zahvata i demokratizira pristup boljoj stomatološkoj skrbi za bolje iskustvo pacijenata i kliničke rezultate. Radujemo se unapređenju našeg sustava i pionirskim skalabilnim, potpuno automatiziranim rješenjima za stomatološku zdravstvenu skrb za pacijente.”

Robot zubar

Ako sjednete i izađete iz robo-zubarske stolice za četvrt sata umjesto da u ordinaciji provedete dvije seanse od po 60 minuta, to je ogroman napredak.

Robota još nije odobrila američka Uprava za hranu i lijekove FDA, a Perceptive nije postavio vremenski rok za uvođenje, tako da bi moglo proći još nekoliko godina prije nego što javnost dobije pristup ovoj vrsti tretmana, a dr. Ciriello kaže da je ovo tek početak robotske stomatologije.

pročitaj cijeli članak