Rusija, Iran i Turska osudili ubojstvo vođe Hamasa: ‘Ovo će proširiti rat na cijelu regiju’

novilist - prije 6 sati - link

Rusija, Iran i Turska osudile su u srijedu ubojstvo vođe Hamasa u Gazi Ismaila Hanije, nazivajući ga neprihvatljivim političkim ubojstvom koje bi moglo proširiti rat na regionalnu razinu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je ubojstvo Hamasova političkog vođe “potpuno neprihvatljivo političko ubojstvo”, objavila je agencija RIA navodeći zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova.

Ono će “dovesti samo do dalje eskalacije napetosti”, citirala je RIA Mihaila Bogdanova.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani kazao je da “krv (ubijenog vođe Hamasa) nije prolivena uzalud”.

“Mučeništvo Ismaila Hanije u Teheranu samo će ojačati duboke i neraskidive veze Teherana, Palestine i otpora”, rekao je Kanaani kako ga navode iranski državni mediji.

Turska je osudila ubojstvo Hanije, bliskog predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

“Osuđujemo ubojstvo šefa političkog ureda Hamasa Ismaila Hanije u činu vrijednom prezira u Teheranu”, piše ministarstvo, ocjenjujući da “ovaj napad također ima za cilj proširiti rat u Gazi na regionalnu dimenziju”.

Tursko ministarstvo reklo je također kako napad pokazuje da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nema nikakvu namjeru postići mir.

Palestinski predsjednik Mahmud Abasa snažno je osudio ubojstvo. Palestinske frakcije pozvale su na generalni štrajk i masovne demonstracije nakon ubojstva Hanije.

Vođa Hamasa Ismail Hanija ubijen je u srijedu u Iranu, objavile su palestinska militantna skupina Hamas i iranska elitna Revolucionarna garda u odvojenim izjavama.

Objava Rusija, Iran i Turska osudili ubojstvo vođe Hamasa: ‘Ovo će proširiti rat na cijelu regiju’ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

hamas (107)izrael (285)Svijet (1784)