Ceramidi: kakvu ulogu igraju u njezi kože?

novilist - prije 10 sati - link

Svatko tko se detaljnije pozabavio temom njege kože i kozmetike vjerojatno je naišao na riječ “ceramidi” i zapitao se što to zapravo znači? Je li to krema, sastojak ili novi trend ljepote? Odmah vam možemo reći jednu stvar: ako koristite ceramide, možete biti sigurni u lijep i čvrst ten te pozitivno zdravlje kože.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ceramedx (@ceramedx)

Što su ceramidi?

Počnimo s prvim i vjerojatno najčešćim pitanjem kada je riječ o ovoj temi. Što su uopće ceramidi? Jednostavno rečeno, ceramidi su određene masnoće, također poznate kao lipidi, koje se prirodno nalaze u našoj koži i koje tijelo proizvodi. Točnije, čine oko 50 do 60 posto sastava naše kože. U našoj koži postoji devet vrsta ceramida, a oni grade barijeru naše kože i pružaju našem tenu vlagu. Zbog toga su popularni proizvodi u segmentu protiv starenja i u kozmetici. Masnoće se uglavnom nalaze u najgornjem sloju naše kože, koji je također poznat kao rožnati sloj (stratum corneum).

Zašto su potrebni ceramidi ako su već prisutni u koži?

Zašto su nam potrebni ako ih tijelo može samo proizvoditi? Ovo je posebno važno za starije osobe. Dok mlada koža redovito proizvodi mnogo ceramida, ta se proizvodnja s godinama smanjuje. Što smo stariji, to je naša koža više izložena utjecajima iz okoline poput prljavštine, oštećenja od sunca itd. To smanjuje prirodne ceramide. Međutim, ako tada koristimo određene proizvode za njegu, poput kreme koja sadrži ove masnoće, možemo nadoknaditi gubitak kako bi ten i dalje izgledao čvrsto, mlado i zdravo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ceramedx (@ceramedx)

Ceramidi: kako djeluju?

Kao što smo već naučili, ceramidi igraju važnu ulogu u izgledu naše kože i barijeri kože. Proizvodi za njegu kože koji sadrže ceramide podržavaju funkciju barijere kože. Kako točno djeluje? Pružanjem vlage. Što više vlage koža dobije od ceramida, to je više zaštićena. To također sprječava gubitak vlage kože, što je također poznato kao TEWL (Transepidermalni gubitak vode).

Kako funkcionira sinteza ceramida:?

Sinteza ceramida ne odvija se u gornjem sloju kože, u stratum corneumu, već u dubljim slojevima epidermisa i vrlo je složena. Jednostavno rečeno, važno je znati da se svi ceramidi formiraju iz membranskih lipida (fosfolipida i sfingolipida). Dobra krema za kožu potiče sintezu ceramida.

Kako najbolje kombinirati ovaj aktivni sastojak?

Budući da su ceramidi sastojak identičan koži, savršeno djeluju u kombinaciji s drugim takvim aktivnim sastojcima. Ovo je posebno istinito jer ne postoji proizvod protiv starenja koji pokriva sve kriterije. Stoga se radi o savršenoj kombinaciji proizvoda. Osim proizvoda s ceramidima, možete koristiti i kreme s drugim sastojcima za izgradnju kože poput peptida, linoleinske kiseline, retinola i niacinamida.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Elena Rachitskaya (@elena.rachitskaya)

Jesu li ceramidi prikladni za svaki tip kože?

Kada je riječ o njezi kože, odmah se kategorizira za različite tipove kože. Je li proizvod prikladan za suhu kožu? Što je s mješovitom kožom? I može li proizvod dobro djelovati na osjetljivoj koži? Ovo se pitanje prirodno postavlja i kod korištenja ceramida. Ali imamo dobre vijesti. Budući da su lipidi tvar koju proizvodi sama koža i stoga su “identični” koži, aktivni sastojak je prikladan za svaki tip kože.

Ali ceramidi mogu napraviti veliku razliku, posebno za posebno suhu kožu koja treba njegu. Kožne bolesti poput neurodermatitisa, atopijskog dermatitisa ili psorijaze također se mogu boriti uzimanjem ceramida. Uzrok suhe kože često je oštećena barijera kože. Čim previše vlage ispari iz epidermisa, koža postaje suha, a to se odražava na zdravlje kože. Što bi mogao biti razlog za to? Ili je barijera kože oštećena agresivnim sredstvima za čišćenje ili prirodna sinteza ceramida ne funkcionira. Međutim, ako imate posebno osjetljivu kožu, ne škodi konzultirati se s dermatologom prije uporabe.

Objava Ceramidi: kakvu ulogu igraju u njezi kože? pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Life (536)Ljepota (94)njega kože (4)