Tijekom kolovoza na Lošinju se održavaju brojna događanja, evo što je sve planirano

novilist - prije 8 sati - link

Sve goste i mještane očekuje šarolik program događanja u kolovozu na Lošinju popraćen brojnim glazbenim izvedbama, koncertima, kazališnim predstavama i tradicijskim običajima. Pomorska večer i ABBA Real tribute bend, Martin Kosovec, Zoran Predin, Osorske glazbene večeri, Nautički koncert, Nerezinske ljetne igre, Veloselska dagnjada i Festival lošinjskih balkona samo su dio programa u kolovozu na Lošinju!

Zajedno u glazbi!

Kako bi doživjeli nekadašnje običaje, a pri tom se i zabavili, svakog četvrtka folklorne grupe i lokalne klape održavaju svoje nastupe u Malom i Velom Lošinju te Nerezinama. Utorak je rezerviran za lošinjske mažoretkinje i Puhački orkestar Josip Kašman.

Ljubitelji ozbiljnije glazbe uživat će u Osoru jer i ove godine renomirani svjetski glazbenici nastupaju u Osorskoj katedrali tijekom 49. Osorskih glazbenih večeri (16.7.-20.8.). Riječ je o festivalu klasične glazbe koji se održava u Osoru od 1976. godine. U župnoj crkvi rođenja B. D. Marije u Malom Lošinju, Lošinjanin Dino Đerić Baričević održat će koncert klasične harmonike (17.8.).

Na malološinjskom trgu i Rivi lošinjskih kapetana održat će se još jedna Pomorska večer  (14.8.) u sklopu koje se prikazuje pomorska tradicija, eksponati i brodice uz gastronomiju na izletničkim brodovima, kao i nastupi folklora i lokalnih klapa, a u večernjim satima slijedi nastup  ABBA Real tribute benda!

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Lošinjani i njihovi gosti na malološinjskom glavnom trgu proslavit će uz Dino Dvornik tribute band, a svoj nastup na istoj lokaciji održat će i ovogodišnji pobjednik 4. sezone hrvatskog The Voice, Martin Kosovec (7.8.) te The Beatles Revival Band (23.8.). Koncert u sklopu „Un’Estate Lussignana“ održat će lokalni bend Macaklini (2.8.), a koncert talijanske popularne i rock glazbe priuštit će Sergio Pavat na trgu Republike Hrvatske, u organizaciji Zajednice Talijana Mali Lošinj (31.8.).

Lošinj se može pohvaliti i festivalom posvećenom najznačajnijem hrvatskom baritonu svih vremena – Josipu Kašmanu, ‘princu baritona’. U sklopu festivala krajem kolovoza još nas očekuje nastup Mimoze Keka i Jovana Trajcheva „Sklad klavira kroz četiri ruke“ (31.8.).

Koncert Roberta Franca „Queen Piano Transcriptions“ slijedi i u Lošinjskom muzeju – Palači Fritzi (22.8.)

Nešto drugačije – zanimljive lokacije!

Jedan od posebnijih koncerta po svom mjestu održavanja svakako je Nautički koncert (11.8.) u uvali Engleza na otoku Koludarac. Upravo tamo lošinjski Puhački orkestar Josip Kašman nastupa pred brojnom publikom koja se nalazi na svojim barkama i drugim plovilima.

Jedan od također zanimljivih mikrolokacija je i predio B(a)rdina u Malom Lošinju koji je odnedavno dobio novu funkciju. Osim foto pointova, postalo je mjesto održavanja manjih koncerata pa će tako ove godine tamo nastupiti Zoran Predin (9.8.).

Pažnju će plijeniti i ovogodišnji Festival lošinjskih balkona koji se odvija na balkonima Malog i Velog Lošinja (21.-23.8.), a novija lokacija koja oduševljava prolaznike je i Annunziata u uvali Čikat, osobito jer se upravo u blizini skulpture Addio održavaju mini nastupi dua Magic Guitars (5.8./ 12.8./ 19.8./ 26.8.).

Smijeh, kino i kazalište

Na ljetnoj pozornici kina Vladimira Nazora u Malom Lošinju održat će se brojne projekcije filmova, a ljeto se nastavlja u znaku komedija i kazališnih predstavi; hit komedija „Kakva ti je žena takav ti je život“ Dragana Marinkovića Mace (1.8.), Stand up komedija  “Bolja polovica” – Vlatka Štampara (6.8.) i Best of Vlatko (18.8.), Stand up komedija „Made in Bosnia“ Hazima Mujčinovića (8.8.), Audicija Marinko Ćutuk i Ero s onoga svijeta by Željko Ninčić (22.8.).

Amfiteatar Gradske knjižnice i čitaonice Mali Lošinj također je mjesto zbivanja pa će koncert klasične glazbe, irske tradicionalne skladbe „Harfa“ održati Elisa Manzutto (8.8.), nakon čega slijedi hit komedija „Un vaporetto, un cappello, un bottone“ u izvedbi lošinjskog kazališta JAK (21.8.).

Ljubitelji talijanske kinematografije uživat će u „Tjednu talijanske kinematografije“, projekcijama filmova u Villi Perli, sjedištu Zajednice Talijana u Malom Lošinju (13.-16.8.), nakon čega slijedi i kazališni performans Carla Colomba „Mili Muoi“ (18.8.).

Manja mjesta i otoci

Kulturni i zabavni program odvija se  u drugim manjim mjestima te na manjim otocima.

Brojni mještani, ali i posjetitelji, s veseljem se svakog ljeta pridružuju brojnim sportsko – zabavnim igrama povodom održavanja tradicionalnih Nerezinskih ljetnih igra (do 4.8.), a ove godine u parku Nerezine održat će se i dječji ljetni karneval (17.8.).

Na Susku, nakon poznate proslave Dana iseljenika, uživamo u Susačkim glazbenim večerima (do 2.8.) te koncertu „Pohod na nove svjetove“ (1.8.). Neizostavan je i susret klapa u Ćunskom (10.8.), a u Beleju se održavaju Belejske noći kada će svoje koncerte održati klapa Čikat (11.8.), Kvartet Veljak (13.8.), Karin Kuljanić (15.8.) i Kvartet Pešekani (16.8.).

Na Unijama će se i ove godine održati pregršt kulturno- zabavnih događanja. Sunset Unije festival (do 1.9.) glavna je zgoda svakoga ljeta; glazbena večer u Barabaru (3.8.), proslava Dana zahvalnosti (5.8.), Izbor najsimpatičnijeg psa Unija (20.8.), izbor kraljice/ kralja fritula (22.8.), a tijekom cijelog srpnja i kolovoza pričaju se priče za laku noć svake srijede te održavaju dječje kreativne radionice, kao i vode šetnje po novouređenim stazama. I župna crkva na Unijama mjesto je zbivanja pa će tako svoje nastupe tamo održati Nela Katalenić, Josip Galić i Paula Jadrušić „Hommage Puccini“ (13.8.).

Na molu Tomazinka, u naselju Artatore održat će se koncert Klape Čikat (19.8.).

Ljeto u Velom Lošinju obilježit će mnogobrojne filmske projekcije, kazališne predstave i glazbeni nastupi. Osim otočnih večeri, Trio Meraki bend svoj će koncert tri puta održati u velološinjskoj luci (5.8./ 13.8./ 24.8.). Kazališne predstave redovita su ponuda ovog simpatičnog lošinjskog mjesta; „Uvijek će nam ostati ljubav“ (8.8.) i Engleski Stand-up (17.8.) samo su neke od njih.

Obilježit će se i Veloselska noć (3.8.) uz dagnjadu i nastup Fiesta benda! Već tradicionalno, uživajmo u koncertu Klapa na pjacalu u Velom Lošinju, ispred župne crkve Sv. Antuna (20.8.).

Kultura i izložbe

Osim bogate kulturne ponude na Unijama, Lošinjski muzej i Muzej Apoksiomena također nas redovno oduševljavaju brojnim izložbama te događajima; Etnografska zbirka Karniše (do 30.9.), izložba i promocija zbirke i poezije – slikopis „Brodarica“ Margarete Perišić (do 2.8.), izložba Ovčarstvo na Unijama (3.-31.8.) te radionica filcanja vunenog cvijeta u izvedbi Ruta Wool&Design (4.8.).

Do 15. rujna u Muzeju Apoksiomena moguće je pogledati izložbu „Maslina- sveta biljka i bogati dar“ povodom 25 godina od vađenja kipa Apoksiomena s morskog dna. U Palači Fritzi do 1. rujna pogledajte „Ars amatoria- ljubav i erotika u starom Rimu“.

Artour Nerezine udruga ove godine premila je razne zgode, od 16. OSCARfesta (do 1.11.) u Osoru, do izložbi u uljari Tuorić u Nerezinama; kreativna radionica za djecu i odrasle„Ljeta u uljari“ (do 15.9.), izložba Marka Vrdoljaka i Dimitrija Popovića „One su ovdje“ (do 10.8.), izložba Ljerke Njerš „Umjetnost na svili“ (12.-19.8.) te priče cresko-lošinjskog arhipelaga „Prisjećanje“ (do 1.9.).

Ne zaboravite – Rujan na Lošinju!

Od 7. do 21. rujna već tradicionalno na Lošinju se održava festival posvećen bogatoj pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji – Losinava ! Razne radionice, predavanja, glazbena i kulturna zbivanja očekuje sve posjetitelje tijekom ovog dvotjednog festivala kojim cijeli otok oživljava svoje povijesno i kulturno naslijeđe koje je zlatno doba pomorstva ostavilo za sobom.

 

 

  1. srpnja 2024., u Malom Lošinju

 

Objava Tijekom kolovoza na Lošinju se održavaju brojna događanja, evo što je sve planirano pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

lošinj (6)Mali Lošinj (24)Otoci (247)