Rijeka u četvrtak dočekuje Corvinul: Bijeli spremni za 70. utakmicu u Kupu UEFA

riportal - prije 4 sata - link

Nogometaši Rijeke u četvrtak od 20 sati na stadionu HNK Rijeka dočekuju rumunjski Corvinul u uzvratnoj utakmici drugog kola UEFA Europske lige. Za Rijeku će ovo biti 70. utakmica u UEFA Europskoj ligi ili Kupu UEFA, natjecanju koje mu je prethodilo, odnosno 106. međunarodna utakmica pod kapom krovne europske nogometne organizacije, u 24. europskoj sezoni. Isto tako, bit će ovo 70. europska utakmica u eri Mišković i 12. uzastopna sezona u kojoj Rijeka igra u UEFA-inim natjecanjima.

U UEFA Europskoj ligi/Kupu UEFA Rijeka je ujedno odigrala 69 utakmica, još 14 u UEFA Konferencijskoj ligi, deset u Kupu pobjednika Kupova, osam u Ligi prvaka i četiri u ugašenom UEFA Intertoto kupu. U dosadašnjih 105 europskih utakmica Rijeka je ostvarila 39 pobjeda, 27 remija i 39 poraza, a na domaćem travnjaku ima skor od 27 pobjeda, 12 remija i 13 poraza.

Najviše nastupa u utakmicama pod UEFA-inom ingerencijom imaju Zoran Kvržić i Ivan Tomečak koji su dres Rijeke nosili na 38 europskih utakmica, najbolji riječki strijelac u europskim utakmicama je Andrej Kramarić s osam golova od kojih je čak sedam postigao u sezoni 2014/15.

Najviše golova na jednoj europskoj utakmici (tri) postigli su Damir Desnica, Leon Benko, Adis Jahović, Andrej Kramarić i Franjo Ivanović. Ivanović je ujedno i najmlađi Rijekin strijelac u europskoj utakmici budući da je bio star 19 godina u 302 dana kada je bio strijelac protiv Dukagjinija, dok je najstariji europski strijelac Rijeke bio Tomislav Erceg koji je bio star 32 godine i 304 dana kada je postigao pogodak protiv Genclerbirligija.

Među zanimljivosti vezanim uz europske utakmice ističe se još i podatak da je Zoran Kvržić bio strijelac u čak četiri različite europske sezone, kao i da Andrej Kramarić, s hat-trickom za Rijeku protiv Feyenoorda, za koji mu je trebalo 12 minuta i 27 sekundi, ima drugi najbrži hat-trick u UEFA Europskoj ligi.

Govoreći o strijelcima, prvi pogodak u europskim utakmicama postigao je Edmond Tomić protiv Wrexhama, a stoti Alexander Gorgon protiv AEK-a.

Najveće domaće europske pobjede su izražene s pet golova razlike protiv Prestatyn Towna (5:0) i Dukagjinija (6:1), a gostujuće protiv Vikingura i TNS-a identičnim rezultatom 5:1. Utakmica s najviše postignutih golova bila je na gostovanju kod Vallette u Kupu UEFA 2000. godine koja je završila pobjedom 5:4.

The post Rijeka u četvrtak dočekuje Corvinul: Bijeli spremni za 70. utakmicu u Kupu UEFA appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

HNK Rijeka (192)NK Rijeka (153)rijeka (1213)rujevica (23)Sport (9792)