Prisegnuo novi iranski predsjednik

novilist - prije 5 sati - link

Iranski predsjednik Masud Pezeškijan prisegnuo je u utorak pred parlamentom kao deveti predsjednik Islamske Republike Iran.

“Kao predsjednik, pred Kur’anom i iranskim narodom kunem se Svemogućem Bogu da ću biti čuvar službene vjere, sustava Islamske Republike i ustava zemlje”, rekao je novi predsjednik tijekom ceremonije koju je uživo prenosila državna televizija.

Prisega je održana dva dana nakon što je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei ratificirao izbor ovoga 69-godišnjeg profesionalnog kirurga.

Pezeškijan, koji započinje svoj četverogodišnji mandat u iduća dva tjedna morat će predstaviti članove svojega kabineta parlamentu, koji bi im trebao dati povjerenje.

Nakon imenovanja svojim je prvim potpredsjednikom proglasio reformatora Mohamada Rezu Arefa (72), koji je obnašao istu dužnost za vrijeme druge vlade reformatora Mohamada Hatamija od 2001. do 2005. godine.

Izabran 5. srpnja, Masud Pezeškijan pobijedio je u drugome krugu predsjedničkih izbora, a suparnik mu je bio ultrakonzervativni političar Said Džalili. Pazaškijan je dobio 53,6 posto, a Džalili 44,3 posto od približno 30 milijuna glasova.

On će na toj funkciji naslijediti Ebrahima Raïsija, koji je u svibnju poginuo u helikopterskoj nesreći.

Objava Prisegnuo novi iranski predsjednik pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Iran (49)Novosti (1311)Svijet (1774)