Krajem kolovoza očekuje vas nezaboravno glazbeno iskustvo na Ponti Lopud

dulist - prije 2 dana - link

Drugo izdanje Ponta Lopud Jazz festivala obećava nezaboravno glazbeno iskustvo svim posjetiteljima, uz nastupe triju izuzetnih umjetnica, Linda May Han Oh & The Glass Hours, Nicole Zuraitis Kvartet i Thana Alexa feat. Antonio Sánchez i Michael League, koje svojim talentom i strašću obogaćuju svijet jazza. Ovaj festival ne samo da slavi glazbu, već i povezuje kulturne različitosti te promovira umjetničku suradnju na globalnoj razini.

Linda May Han Oh je vrhunska basistica, skladateljica i pedagoginja. Njezina inovativna izražajnost i vrhunske improvizacije učinile su je jednom od najdinamičnijih zvijezda u usponu na današnjoj jazz sceni. Svoju glazbenu karijeru započela je svirajući klavir, fagot i električnu bas gitaru, prije nego što je 2002. godine počela svirati kontrabas na Akademiji izvedbenih umjetnosti Zapadne Australije (WAAPA), gdje je diplomirala s najvišim uspjehom. Bila je finalistica stipendije James Morrison 2003. godine, a 2004. postala je članica IAJE Sister in Jazz te 2008. dobila nagradu ASCAP za mlade jazz skladatelje. Dobitnica Grammyja, basistica i skladateljica Linda May Han Oh nastupila je na 30. obljetnici Jazz.hr festivala, koji se održao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2020. Iste godine, po treći put zaredom, bila je na vrhu liste Međunarodne udruge jazz novinara u kategoriji basista. Kao izvanredna profesorica na Berklee College of Music i članica Instituta za jazz i rodnu ravnopravnost, Linda je objavila pet albuma pohvaljenih od strane kritike.
-Jako sam uzbuđena što dolazim na Ponta Lopud Jazz festival u Hrvatskoj od 29. do 31. kolovoza. Veselim se druženju i sviranju sa svim glazbenicima. Održat ću masterclass i vrlo rado podijeliti svoja iskustva sa svim sudionicima. Također, nadam se da će posjetitelji uživati na koncertu mog benda The Glass Hours – istaknula je Linda May Han Oh.
Nicole Zuraitis, Grammyjem nagrađena i dvaput nominirana jazz pjevačica, kantautorica, pijanistica i aranžerka sa sjedištem u New Yorku. Kao pobjednica prestižnog natjecanja American Traditions Vocal Competition 2021. godine, Nicole je poznata po svojoj izvanrednoj glazbenoj izražajnosti i originalnoj glazbi. Osvojila je svijet glazbe, ove godine, osvojivši Grammy za najbolji jazz vokalni album s albumom ‘How Love Begins’. Ova nagrada samo je jedan od vrhunaca njezine živopisne karijere. Naime, Nicole i njezin suprug, bubnjar Dan Pugach, zaradili su i nominaciju za Grammy 2019. godine za svoju jazz obradu pjesme ‘Jolene’ Dolly Parton.
-Nevjerojatno sam sretna što ću dovesti svoj bend iz New Yorka. Slavit ćemo moj Grammyjem nagrađeni album ‘How Love Begins’ u sjajnoj atmosferi i uživati u prirodnim ljepotama koje krase Hrvatsku – poručila je Nicole Zuraitis.
Thana Alexa suosnivačica i umjetnička direktorica Ponta Lopud Jazz festivala u Hrvatskoj, koji nastoji povezati bogatstvo glazbenog talenta s Balkana s nekima od najpoznatijih jazz umjetnika iz cijelog svijeta. Njezin album ‘ONA’ dvaput je nominiran za Grammy, a inspiriran je međugeneracijskim i međukulturnim pričama hrvatskih žena iz njezine obitelji i razvio se u istraživanje iskustava suvremenih žena širom svijeta. Jedna od Alexinih najvažnijih i kontinuiranih suradnji je ona s njezinim suprugom, četverostrukim dobitnikom Grammyja, Antoniom Sanchezom. Zajedno su snimili više od šest albuma s vlastitim sastavima, kao i projekte drugih umjetnika. Tijekom pandemije koronavirusa, Thana je sudjelovala u osnivanju inicijative ‘Live From Our Living Rooms’, koja je prikupila značajna sredstva za pomoć socijalno ugroženim glazbenicima.

Ulaz na jazz koncerte besplatan je za sve posjetitelje, a za vrijeme trajanja festivala, od 29. do 31. kolovoza, za publiku iz Dubrovnika organiziran je i besplatan transfer brodom Argosy, koji svakog dana polazi iz luke Gruž (preko puta place), a s Lopuda ispred hotela Lafodia.

Foto: Ponta Lopud

 

pročitaj cijeli članak

DuList IN (193)